„Beláttam, sansztalan vagyok” – Dárdai a napról, amikor közölték vele: „Nem!”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.21. 19:00
null
Dárdai Pál az Eb-selejtezők végéig vezette volna a magyar válogatottat, de nem tehette (Fotó: AFP)
Egy ország szíve könnyezett szűk egy évvel ezelőtt azon a nyári napon, amikor az MLSZ bejelentette, a Hertha véget vetett Dárdai Pál szövetségi kapitányi szerepvállalásának. A borúra derű jött, hiszen a magyar válogatott irányítását átvevő Bernd Storck vezetésével Magyarország hosszú szünet után kijutott az Európa-bajnokságra. Közben Dárdai Pál első teljes berlini szezonjában európai kupainduló csapatot faragott a Herthából. A Magyarországon és Németországban is népszerű futballedző önéletrajzi könyvében meséli el történetét, amelyből most exkluzív részletet közöl a Nemzeti Sport Online.

 

 

Az alábbi részletben Dárdai Pál azt a júliusi napot meséli el, amikor a Hertha vezetői közölték vele, hogy nem irányíthatja tovább a magyar válogatottat.

(…) Az edzőtáborban jeleztem Michaelnek, jó lenne, ha mondanának valamit, mert naponta húszan hívnak otthonról, hogy akkor most mi lesz. Nem sokkal később szólt, hogy este Werner Gegenbauer vacsorára vár. Még akkor sem gondoltam rosszra, arra tippeltem, hogy elnökünk a részleteket szeretné velem megbeszélni. Én is készültem a tárgyalásra: az volt a tervem, hogy miután kijutunk az Eb-re, csak a Herthára koncentrálok. Az Európa-bajnokságot már nem vállaltam volna. Ezt ki is jelentettem volna az asztalnál. Az a meló teljes embert kíván – nemcsak a torna idején, hanem már hónapokkal a rajt előtt is. Azt a munkát félállásban már nem lehetett volna tisztességgel elvégezni.

A szálloda dísztermében volt jelenésem.

Sosem feledem azt a képet: viszonylag sötét a teremben, a gyertyával megvilágított asztalon egy palack vörösbor. Csak hárman voltunk, Werner Gegenbauer, Michael Preetz és én.

Akkor már tudtam, mit akarnak mondani, meg sem kellett szólalniuk. Töltöttek egy pohár bort, majd az elnök belevágott. Bár jó a memóriám, arra nem emlékszem pontosan, hogy akkor mit mondott. Csupán a lényeg maradt meg bennem.

– Sajnálom, Pál, a válogatottnál nem dolgozhatsz tovább.

– Nézze, Gegenbauer úr – feleltem –, szerintem menne együtt a kettő…

– Sajnálom, Pál, csak ismételni tudom magam: a válogatottnál nem dolgozhatsz tovább.

Még ekkor is kötöttem az ebet a karóhoz: tavasszal is megoldottam, higgye el, elnök úr, az ősszel sem lesz gond.

Sajnálom, Pál, nem engedem.

Az utolsó szalmaszálba kapaszkodtam.

– Elnök úr, legalább a két szeptemberi meccset, a románok és az északírek elleni selejtezőt hadd csináljam meg. Ezért dolgoztam, szeretek belemenni ezekbe a csatákba. Benne van a csapatban, hogy igenis megverjük a románokat, és akkor ott lehetünk az Eb-n. Elnök úr, kérem…

– Sajnálom, Pál, nem, és kész!

Ezen a ponton beláttam, hogy sansztalan vagyok.

Nem volt jó érzés.

Nagyon nem. (…)

SZEMÉLYESEN IS TALÁLKOZNA DÁRDAI PÁLLAL? MEGTEHETI ÖNÉLETRAJZI KÖNYVE BUDAPESTI DEDIKÁLÁSÁN, MÁJUS 25-ÉN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik