Babos Gábor: Itt senki sem a 6-1-ből indul ki

CSERHÁTI ZOLTÁNCSERHÁTI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2011.03.25. 10:02
null
Dzsudzsák Balázs tavaly júniusban az azóta visszavonult Giovanni van Bronckhorst mellett szerzett gólt <br />a szomorú emlékű 1–6-os meccsen. Babos Gábor szerint a szélső ma is villanhat (fotó: Szabó Miklós – archív)
Címkék
Miként készült ellenünk a holland válogatott? Miként vélekednek Németalföldön a magyar csapatról? Vannak-e gyenge pontjai az oranjének? Ki tudna erre megfelelőbb választ adni, mint az Eredivisie-ben immár több mint tíz éve légióskodó Babos Gábor? A korábbi magyar válogatott kapus készséggel állt rendelkezésünkre és segített a hollandok közelebbi szemügyre vételében.

 


Az elmúlt napokban részletesen beszámoltunk róla, hogy több holland kulcsjátékos is hiányzik a világbajnoki ezüstérmes keretéből, de vajon mennyire aggasztja ez a holland futballközvéleményt?

„Kétségtelenül nagy érvágás még a hollandok számára is, hogy több játékosuk hiányzik – válaszolt Babos Gábor. – Bert van Marwijk is hangsúlyozta, hogy legerősebb összeállításukban szerettek volna szerepelni, és amióta kapitány, ilyen nehéz dolga nem is volt a hiányzók miatt. Itt egyöntetű vélemény, hogy a játékosok túl vannak terhelve, s erre fogják a sok sérülést is, ami most rosszul jön az oranje számára is. Ezáltal a holland válogatott még nem lesz gyengébb, de a hibafaktor lehetősége azért mégis csak nagyobb” – vélekedett Babos.

Az egyik kieső épp az a Maarten Stekelenburg, aki a mindig kritikus kapusposzton számít egyértelmű alapembernek. De halljuk, miként látja az ottani kapushelyzetet hollandiai légiósunk!

„Az biztos, hogy Stekelenburg személyében a legdinamikusabban fejlődő, a válogatottnál számításba vett legjobb képességű kapus dőlt ki. Nem véletlen, hogy a vébé óta néha már az is felvetődött, hogy épp ő lehet Van der Sar utódja a Manchester Unitednél. De visszatérve a pénteki találkozóra, én is biztos vagyok benne, hogy Michel Vorm kezd. Az Utrecht kapusát nagyon jó képességű és mentalitású játékosnak tartom, ugyanakkor tudni kell, hogy teljes más stílusú, mint Stekelenburg. Egyrészt alkatilag is más, nem olyan magas, mint az Ajax kapuvédője (Stekelenburg 198, Vorm 183 centiméter – a szerk.), viszont nagyon ruganyos. Másrészt pedig neki még nincs annyi nemzetközi tapasztalata és a társakkal sem lehet annyira összeszokva” – elemezte a 27 éves labdarúgót Babos.

Az elmúlt mérkőzések tapasztalata épp az, hogy a holland védelem leggyakrabban a rögzített szituációknál hozható zavarba. Ezt a véleményt tartja Babos Gábor is. „Bár nem emlékeszem az összes szituációra, amikor gólt kaptak, de én is úgy gondolom, hogy egy-egy pontrúgás után azért lehet keresnivalónk. Nekünk is vannak jó pontrúgóink, azt sajnálhatjuk, hogy Hajnal Tamás az első mérkőzésen biztosan nem lehet ott, ám Dzsudzsák Balázs labdái is okozhatnak veszélyt, főleg ha a támadásokat megtámogatják a jól fejelő embereink, gondolok elsősorban Juhász Rolandra és Lipták Zoltánra.”

Apropó, Dzsudzsák! Már-már csodaváró az a hangulat, ahogy az Eredivisie egyik legjobbjától várunk egy villanást, és reménykedünk benne, próféta lesz saját hazájában is. Vajon, mi, magyarok, túlértékeljük őt, vagy valóban képes lehet erre?

Balázs egyértelműen a holland bajnokság egyik legjobbjává nőtte ki magát – veszi át a szót Babos Gábor. – Túlzás nélkül állíthatom, hogy ezt Hollandiában is így látják, s a liga legjobbjai között tartják számon, tudniillik olyan játékos, aki képes eldönteni mérkőzéseket. Ha így veszem, akkor pénteken is meghatározó szerephez juthat, de egy találkozó végkimenetelét alapvetően mindig a két csapat játékosainak összteljesítménye határozza meg, és azt kell mondjam, hogy nekünk csak akkor lehet esélyünk, ha minden játékos tudása legjavát nyújtja. Ilyen erősségű válogatott ellen kizárólag akkor van sansz a meglepetésre, ha egytől egyig mindenki hozzáadja a maga száz százalékát.”

SZAVAZÁS

Pénteken Magyarország–Hollandia Eb-selejtező a Puskás-stadionban. Mire számít?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Magyarországon az év talán legkiemeltebb találkozója lesz a Hollandia ellen. Németalföldön nem ennyire felfokozott a hangulat, de komolyan veszi válogatottunkat Bert van Marwijk gárdája. „Számukra ugyanúgy fontos ez a két mérkőzés, mint az összes többi. Hat pontot terveznek, de hallottam olyan szakértői megnyilvánulást, hogy nincs gond, ha négy pontot hoznak. A világranglistán a második helyen állnak, ez nem véletlen, így jogos a várakozásuk. Ugyanakkor senki nem a két együttes tavaly nyári 6–1-es meccséből indul ki, szinte nem is lehetett hallani azt az eredményt. Hangsúlyozzák, tisztában vannak vele: nekünk, nekik is más volt a céljuk azzal az összecsapással.”

„Más, sokkal nehezebb mérkőzés lesz, mondják, tehát az biztos, hogy semmiképp nem becsülnek le minket. Olyan bő és erős a keretük, hogy a sérültek pótlása nem fog gondot okozni számukra. Tippelni nem szeretnék, ennek ellenére nagyon bízom benne, hogy egyszer végre számunkra is kijön a lépés egy nagycsapat ellen, hiszek benne, hogy egy meccsen képesek lehetünk a bravúrra. Eddig nagyon jól szerepeltek a fiúk, s olyan szép lenne, ha annyi év után ismét kijutnánk egy nagy világeseményre” – zárta halk, reményteli sóhajjal mondandóját a 27-szeres válogatott kapuvédő.

MINDENKI ODAFIGYEL A MAGYAR VÁLOGATOTTRA – DÉTÁRI

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik