Az 1954-es vb-n csodás meccs Uruguay ellen – ellenfélnéző!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
2019.06.07. 21:39
null
Luis Suárez és Edinson Cavani a jelenlegi válogatott két legnagyobb sztárja (Fotó: AFP)
Magyarország–Uruguay mérkőzéssel avatják fel a Puskás Arénát november 15-én. A dél-amerikai együttes nyerte meg az első világbajnokságot 1930-ban, az 1954-es tornán az Aranycsapat ellen maradt alul. Sztárok, sztorik, történelem. A Fradi 90 évvel ezelőtt varázsolt, Bozsik József a dél-amerikaiak ellen búcsúzott. Ellenfélnéző.

VILÁGBAJNOK

Eddig nyolc nemzet szerzett világbajnoki címet. Közülük Uruguay az egyik, egyben a legkorábban ünneplő válogatott. A dél-amerikai ország az első vb-n 1930-ban, majd 1950-ben ült fel a futballvilág trónjára. Az azóta eltelt időszakban a válogatott legjobb helyezése a negyedik volt – háromszor. Legutóbb 2010-ben, Dél-Afrikában végzett ebben a pozícióban.

OLIMPIAI BAJNOK, KONTINENSBAJNOK

Az első világbajnokságot megelőző korszakban, 1924-ben és 1928-ban is olimpiai bajnok lett a válogatott. A Copa Américát 15-ször nyerte meg a csapat, legutóbb 2011-ben. A gárda jelenleg a jövő héten rajtoló kontinenstornára készül.

TOP 10-BEN A VILÁGRANGLISTÁN

A FIFA világranglistáján Uruguay az elmúlt tíz évben általában a legjobb húszban, többnyire a legjobb tízben szerepelt. A dél-afrikai, 2010-es vb-negyedik helyezése óta csak 2017-ben csúszott ki a legjobb 20 csapat közül. Jelenleg a 6. helyen áll a FIFA rangsorában.

JÁTÉKOSOK

A jelenlegi keret legnagyobb sztárja Luis Suárez, az FC Barcelona klasszisa, aki Bajnokok Ligáját és négyszer spanyol bajnokságot nyert a katalánokkal. A 106-szoros válogatott csatár 55 gólnál jár a nemzeti csapatban. Mellette a 109-szeres válogatott, jelenleg a PSG-ben futballozó Edinson Cavanit sem kell bemutatni a futballszurkolóknak.

A védelemben az Atlético Madrid két játékosa, a csapatkapitány Diego Godín és José Giménez tett sokat a madridi együttes utóbbi években látott sikereiért. A középpályán nagyon fiatal játékosok is bevethetőek: Rodrigo Bentancur (22 éves, Juventus), Federico Valverde (20 éves, Real Madrid) és Lucas Torreira (23 éves, Arsenal) is már a jelen, sőt nagyobb kockázat nélkül kijelenthető, hogy hosszú ideig a jövő játékosa.

KÖZÖS MÚLT

Uruguay ellen az 1954-es világbajnokságon játszott először a magyar nemzeti együttes. A torna elődöntőjében az Aranycsapat Czibor Zoltán és Hidegkuti Nándor góljával 2:0-ra vezetett 75 percig, majd Juan Eduardo Hohberg duplázott, hosszabbítás következett.

Kocsis Sándor előbb a 112., majd a 117. percben is betalált, így a válogatott bejutott a berni döntőbe. Sokan a mai napig az egyik legjobb világbajnoki mérkőzésnek tartják ezt a találkozót.

A magyar válogatott összesen háromszor csapott össze Uruguayjal, egyszer hazai pályán. 1962-ben a dél-amerikai gárda elleni találkozón búcsúzott Bozsik József a válogatottól. Most Gera Zoltánnak adatik meg, hogy búcsút intsen.

Bozsik gólt szerzett azon a mérkőzésen, ő egyenlített a 65. percben, 1:1 lett a vége.

A Nemzeti Sport 1929. július 22-én – azaz majdnem 90 évvel ezelőtt – arról számolt be, hogy az akkor túrázó Ferencváros „kipihenten, frissen, ötletesen játszva világraszóló diadalt aratott a kétszeres olimpiai világbajnok ellen”.

A budapesti alakulat hajóval utazott el Dél-Amerikába, az akkor a világ legjobb nemzeti csapatának tartott Uruguay ellen úgy lépett pályára, hogy már öt mérkőzésen túl volt. Hatalmas várakozás előzte meg azt a találkozót, több ezer magyar várta a Ferencvárost a kikötőben. A stadion zsúfolásig megtelt, mintegy 30 ezer néző volt kíváncsi az összecsapásra, a kezdőrúgást az uruguayi köztársasági elnök végezte el.

A tudósításból kiderül, hogy a Fradi a 90. percben 3:0-ra vezetett, a hatperces ráadásban tudtak két gólt szerezni az uruguayiak.

2000-ben a Lombard FC Tatabánya kapott ki idegenben 2–0-ra Uruguaytól, Álvaro Recoba volt akkor a legnagyobb név a dél-amerikai csapatban, valamint az akkori szövetségi kapitány, az argentin Daniel Passarella.

A nagyobb méret megtekintéséhez kattintson a képre!
A nagyobb méret megtekintéséhez kattintson a képre!

STADIONAVATÓ MÉRKŐZÉS
November 15., Budapest, Puskás Aréna
Magyarország–Uruguay

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek