Andorra ellen kezdjük a vb-selejtezőt, utána jönnek a hollandok

Vágólapra másolva!
2011.12.21. 10:27
null
A mieink Andorra ellen kezdik meg a vb-selejtezősorozatot (Fotó: Mirkó István – archív)
Címkék
A Magyar Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapján tette közzé, hogy elkészült a 2014-es világbajnokság D-csoportjának végleges menetrendje. A mieink Andorra ellen kezdenek jövő szeptemberben, és a második meccsen Hollandiát fogadjuk.

Az MLSZ beszámolója szerint a magyar szövetség kezdeményezésére indított egyeztetések sikeresnek bizonyultak, a programegyeztetés folytatása után ma sikerült megállapodniuk a feleknek a végleges menetrendben.

Mint ismert, a magyar válogatott a 2014-es világbajnokság európai selejtezőinek D-csoportjában kapott helyet a holland, a török, a román, az észt és az andorrai együttes mellett. A hat ország labdarúgó-szövetségeinek vezetői október 24-én Amszterdamban vettek részt több órás programegyeztető tárgyaláson, a találkozó azonban nem hozott eredményt, az összes felvázolt javaslat elbukott, így nem sikerült kialakítani a csoport menetrendjét.

A szabályok szerint ilyen esetekben a FIFA határoz a menetrendről, s a döntést mindegyik érintett szövetségnek kötelező elfogadnia. Ezúttal azonban az utolsó pillanatban mégis egyezség született, miután a Magyar Labdarúgó-szövetség kezdeményezésére az érintettek folytatták a programegyeztetését.

Az MLSZ sikeres sportdiplomáciai lépését követően a csoport tagjainak szerdán sikerült megállapodniuk a végleges menetrendben.

„A mi javaslatunkra került sor egy utolsó egyeztetésre a szövetségek között, mert mindegyik érintett szerette volna elkerülni azt a helyzetet, hogy a FIFA olyan időpontra sorsoljon számára mérkőzést, amit szeretett volna elkerülni – mondta az mlsz.hu-nak Egervári Sándor szövetségi kapitány. – A 2013-as versenynaptárban júniusban is lesznek mérkőzésnapok, és a csoportból mindössze két válogatott vállalta volna, hogy ezeken a játéknapokon pályára lép. Számunkra nem tekinthető rossznak a kialakított program, elfogadható menetrend alakult ki, ez alapján azt mondhatjuk, hogy mindhárom félévben két-két nagyon nehéz mérkőzésünk lesz. A beosztás segítségével pontosabb megfigyelési programot tudunk összeállítani, egyelőre azokra az ellenfelekre koncentrálva, amelyekkel már 2012-ben megmérkőzünk.″

„Bár nehéz meccsekkel kezdünk Törökország, Magyarország és Románia ellen rövid időn belül, elégedett vagyok a menetrenddel. Az első négy meccsünk után látni fogjuk, hogyan állunk" – nyilatkozta Bert van Marwijk, a holland válogatott szövetségi kapitánya.

Victor Piturca, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya elégedett a ma elfogadott menetrenddel. A hazánk ellen is készülő szakember szerint ez a program sokkal kedvezőbb számukra, mint az októberben kialakított volt, amelyet nem fogadott el.

„Ha szigorúan a saját szempontunkból nézzük, akkor a menetrend jó, sokkal jobb, mint amelyiket nem fogadtuk el októberben. Azzal a két meccsel kezdjük, amelyikkel akartuk, októberben és márciusban pedig két-két kemény találkozó vár ránk, de megfelelő a program. A hollandoknak nehezebb lesz a dolguk az Európa-bajnokság után, de nekünk csak a saját csapatunkkal kell foglalkoznunk" – nyilatkozta Piturca.

Az Észt Labdarúgó-szövetség sajtósa, Mikhel Uiboleht a sport.err.ee-nek nyilatkozva elmondta, örülnek, hogy nem kell nyáron játszaniuk a 2014-es vb selejtezőjében, hiszen a 2012-es Eb selejtezőjében kikaptak Olaszországtól és Feröertől is júniusban.

„Nehéz a menetrendünk, de a többi csapatnak is. Azonban örülünk, hogy nem kell nyáron játszanunk, hiszen tavaly júniusban kikaptunk Feröertől és Olaszországtól is. A márciusi, Andorra elleni hazai mérkőzés nehéznek ígérkezik” – nyilatkozta Mikhel Uiboleht, az észt szövetség sajtósa.

Az észtek egyébként az említett két, júniusi vereségük ellenére a második helyen végeztek csoportjukban, ám a pótselejtezőn elvéreztek Írországgal szemben, így nem jutottak ki a 2012-es Európa-bajnokságra.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
A D-CSOPORT MENETRENDJE
2012. szeptember 7.
Andorra–Magyarország
Észtország–Románia
Hollandia–Törökország
2012. szeptember 11.
Törökország–Észtország
Románia–Andorra
Magyarország–Hollandia
2012. október 12.
Törökország–Románia
Észtország–Magyarország
Hollandia–Andorra
2012. október 16.
Románia–Hollandia
Magyarország–Törökország
Andorra–Észtország
2013. március 22.
Magyarország–Románia
Andorra–Törökország
Hollandia–Észtország
2013. március 26.
Törökország–Magyarország
Észtország–Andorra
Hollandia–Románia
2013. szeptember 6.
Törökország–Andorra
Románia–Magyarország
Észtország–Hollandia
2013. szeptember 10.
Magyarország–Észtország
Románia–Törökország
Andorra–Hollandia
2013. október 11.
Andorra–Románia
Észtország–Törökország
Hollandia–Magyarország
2013. október 15.
Törökország–Hollandia
Románia–Észtország
Magyarország–Andorra
A csoportelsők automatikusan kijutnak a vb-re, míg a nyolc legjobb második pótselejtezőt játszik a brazíliai tornán való részvételért.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik