Alexander Storck: Ez az, amit nehéz megszerettetni a fiatalokkal

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2017.05.24. 11:01
null
Alexander Storck fiatal edzőként is érzi, a pályán nem árt szigorúnak lenni (Fotó: mlsz.hu)
Bernd Storck szövetségi kapitány fia gyakornok erőnléti edzőként segíti a tehetségek felkészítését, és érzi, hogyan lehet jobb munkára ösztönözni a fiatalokat.

 

– Unalmasnak találta az irodát?
– Hamar rájöttem, hogy nem nekem való egész nap a számítógép előtt ülni – felelte Alexander Storck, a magyar U17-es válogatottnál gyakornokként dolgozó erőnléti edző, Bernd Storck MLSZ-sportigazgató és szövetségi kapitány fia. – Az egész életemet a sport – kicsit pontosítva, a tenisz és a futball – határozta meg, így a tanulmányaimat is ilyen irányban kezdtem el. A bochumi egyetemen sporttudományt és menedzsmentet tanultam, három éve diplomáztam, és a papír kézhez vétele után kipróbáltam magam utóbbi szerepkörben, de... Hamar rájöttem, hogy valami hiányzik.

– És mi hiányzott?
– A sportpálya közelsége. Fiatal koromtól kezdve teniszoktatóként is dolgoztam, a labdarúgás pedig édesapámnak köszönhetően mindig is roppant fontos szerepet töltött be az életemben. Ráadásul mindig is inkább gyakorlatias ember voltam. A korábban említett tanulmányaim mellett az erőnléti edzőképzést is elvégeztem Kölnben, emellett az UEFA A-licencet is megszereztem, mert nagyon szerettem volna visszatérni a sportpályára.

– Nem félt attól, hogy idegen országban kell bizonyítania?
– Inkább a kihívást láttam benne, márpedig a sportember nem futamodik meg a feladatok elől. Mielőtt az utánpótlás-válogatottnál munkába álltam volna, figyelemmel kísértem a felnőtteknél zajló munkát, figyeltem, ahogy ott dolgoznak, folyamatosan jegyzeteltem, ami már adott némi tapasztalatot.

– Van olyan szegmense a munkájának, amelyet az U17-es válogatott stábjában tanult meg?
– Tapasztalatom szerint az erőnléti részhez tartozó gyakorlatok többségét a fiatal játékosokkal nehezebb megszerettetni. Teljesen érthető módon ők elsősorban a labdával akarnak foglalkozni, az én szakterületem viszont a mozgáskoordináció, a regeneráció, és a gyorsaság fejlesztése, ami kevésbé izgalmas számukra. De itt legalább megtanulhattam, miként lehet rávenni a fiatalokat arra, hogy a legjobb tudásukat adva hajtsák végre a gyakorlatokat.

– A játékosok fizikai állapotát figyelembe véve akár a kezdőcsapat összeállításába is beleszólhat az erőnléti edző, vagy a fizioterapeuta?
– Javaslatokat tehetünk, de inkább az edzések felépítésére van nagyobb hatásunk. Konkrét példával élve: megeshet, hogy a csatár az előző napi találkozón kevesebbet futott, mint a szélső, és ilyenkor javasolhatjuk az edzőnek, hogy a többet futó játékost az első sprint után emeljük ki, a többiek pedig csináljanak még kettőt. Itt is a csapatmunka a lényeges. Közösen leülünk, minden stábtag elmondja a saját szakterületével kapcsolatos véleményét az együttest illetően, az edző pedig dönt.

– Milyen fizikai mutatókat produkáltak a magyar játékosok?
– Elég vegyes az összkép. Egyesek teljesen frissen érkeztek a válogatotthoz, míg mások fáradtabban.

– Mennyi időbe telik, amíg egy szintre hozza a játékosokat?
– A legfontosabb feladat, hogy a futballistáinkat nemzetközileg versenyképes szintre hozzuk. Ebben fontos kiegészítő, például, a Catapult-rendszer, illetve az összes többi hasonló eszköz, amely a rendelkezésünkre áll. A mostani Eb előtt nyolc nap állt rendelkezésünkre, ami pont erre volt elég.

– A szakmai részletekben az édesapjával is egyeztet?
– Igen, de azok nem apa-fiú beszélgetések. Fontos, hogy elkülönítsük a kettőt, a privát témákat otthon beszéljük meg, a munkával kapcsolatban viszont ugyanolyan a viszonyom vele, mint bármelyik másik kollégámmal.

– Szövetségi kapitányként és sportigazgatóként már ismerjük Bernd Storckot, édesapaként viszont még nem. Jellemezné?
– Mindig a lehető legjobbat akarja nekem, ezt talán mondanom sem kell. Mindig rengeteget segít és támogat, illetve arra ösztönöz, hogy folyton fejlődjek, képezzem magam és ne dőljek hátra elégedetten, mindig többre vágyjak. Olykor nagyon szigorú velem, de a szigor nem feltétlenül rossz dolog, hiszen ha ennek köszönhetően fejlődöm, az csak a javamra válik.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Gróf Dávid
(Budapest Honvéd), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország)
VÉDŐK:
Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Kleisz Márk (Vasas), Kocsis Gergő (DAC – Szlovákia), Lang Ádám (Dijon – Franciaország), Tóth Bence (Puskás Akadémia), Vinícius (Videoton)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Arab Emírségek),Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin – Lengyelország), Kalmár Zsolt (Bröndby – Dánia), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Sallai Roland (Palermo – Olaszország), Stieber Zoltán (Kaiserslautern – Németország), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
TÁMADÓK:
Eppel Márton (Budapest Honvéd), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)

A MAGYAR VÁLOGATOTT JÚNIUSI MÉRKŐZÉSEI
Június 5. (hétfő), 20.30: Magyarország–Oroszország – felkészülési mérkőzés, Groupama Aréna
Június 9. (péntek), 20.45: Andorra–Magyarország – vb-selejtező

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik