BABJÁK BENCE
BABJÁK BENCE
2017.05.24 11:01 Frissítve: 2017.05.24 11:01

Alexander Storck: Ez az, amit nehéz megszerettetni a fiatalokkal

Bernd Storck szövetségi kapitány fia gyakornok erőnléti edzőként segíti a tehetségek felkészítését, és érzi, hogyan lehet jobb munkára ösztönözni a fiatalokat.

Alexander Storck fiatal edzőként is érzi, a pályán nem árt szigorúnak lenni (Fotó: mlsz.hu)

 

– Unalmasnak találta az irodát?
– Hamar rájöttem, hogy nem nekem való egész nap a számítógép előtt ülni – felelte Alexander Storck, a magyar U17-es válogatottnál gyakornokként dolgozó erőnléti edző, Bernd Storck MLSZ-sportigazgató és szövetségi kapitány fia. – Az egész életemet a sport – kicsit pontosítva, a tenisz és a futball – határozta meg, így a tanulmányaimat is ilyen irányban kezdtem el. A bochumi egyetemen sporttudományt és menedzsmentet tanultam, három éve diplomáztam, és a papír kézhez vétele után kipróbáltam magam utóbbi szerepkörben, de... Hamar rájöttem, hogy valami hiányzik.

– És mi hiányzott?
– A sportpálya közelsége. Fiatal koromtól kezdve teniszoktatóként is dolgoztam, a labdarúgás pedig édesapámnak köszönhetően mindig is roppant fontos szerepet töltött be az életemben. Ráadásul mindig is inkább gyakorlatias ember voltam. A korábban említett tanulmányaim mellett az erőnléti edzőképzést is elvégeztem Kölnben, emellett az UEFA A-licencet is megszereztem, mert nagyon szerettem volna visszatérni a sportpályára.

 
STORCK BEHÍVOTT KÉT FIATALT A PUSKÁS AKADÉMIÁBÓL – TELJES A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

– Nem félt attól, hogy idegen országban kell bizonyítania?
– Inkább a kihívást láttam benne, márpedig a sportember nem futamodik meg a feladatok elől. Mielőtt az utánpótlás-válogatottnál munkába álltam volna, figyelemmel kísértem a felnőtteknél zajló munkát, figyeltem, ahogy ott dolgoznak, folyamatosan jegyzeteltem, ami már adott némi tapasztalatot.

– Van olyan szegmense a munkájának, amelyet az U17-es válogatott stábjában tanult meg?
– Tapasztalatom szerint az erőnléti részhez tartozó gyakorlatok többségét a fiatal játékosokkal nehezebb megszerettetni. Teljesen érthető módon ők elsősorban a labdával akarnak foglalkozni, az én szakterületem viszont a mozgáskoordináció, a regeneráció, és a gyorsaság fejlesztése, ami kevésbé izgalmas számukra. De itt legalább megtanulhattam, miként lehet rávenni a fiatalokat arra, hogy a legjobb tudásukat adva hajtsák végre a gyakorlatokat.

– A játékosok fizikai állapotát figyelembe véve akár a kezdőcsapat összeállításába is beleszólhat az erőnléti edző, vagy a fizioterapeuta?
– Javaslatokat tehetünk, de inkább az edzések felépítésére van nagyobb hatásunk. Konkrét példával élve: megeshet, hogy a csatár az előző napi találkozón kevesebbet futott, mint a szélső, és ilyenkor javasolhatjuk az edzőnek, hogy a többet futó játékost az első sprint után emeljük ki, a többiek pedig csináljanak még kettőt. Itt is a csapatmunka a lényeges. Közösen leülünk, minden stábtag elmondja a saját szakterületével kapcsolatos véleményét az együttest illetően, az edző pedig dönt.

– Milyen fizikai mutatókat produkáltak a magyar játékosok?
– Elég vegyes az összkép. Egyesek teljesen frissen érkeztek a válogatotthoz, míg mások fáradtabban.

– Mennyi időbe telik, amíg egy szintre hozza a játékosokat?
– A legfontosabb feladat, hogy a futballistáinkat nemzetközileg versenyképes szintre hozzuk. Ebben fontos kiegészítő, például, a Catapult-rendszer, illetve az összes többi hasonló eszköz, amely a rendelkezésünkre áll. A mostani Eb előtt nyolc nap állt rendelkezésünkre, ami pont erre volt elég.

– A szakmai részletekben az édesapjával is egyeztet?
– Igen, de azok nem apa-fiú beszélgetések. Fontos, hogy elkülönítsük a kettőt, a privát témákat otthon beszéljük meg, a munkával kapcsolatban viszont ugyanolyan a viszonyom vele, mint bármelyik másik kollégámmal.

– Szövetségi kapitányként és sportigazgatóként már ismerjük Bernd Storckot, édesapaként viszont még nem. Jellemezné?
– Mindig a lehető legjobbat akarja nekem, ezt talán mondanom sem kell. Mindig rengeteget segít és támogat, illetve arra ösztönöz, hogy folyton fejlődjek, képezzem magam és ne dőljek hátra elégedetten, mindig többre vágyjak. Olykor nagyon szigorú velem, de a szigor nem feltétlenül rossz dolog, hiszen ha ennek köszönhetően fejlődöm, az csak a javamra válik.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Gróf Dávid
(Budapest Honvéd), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország)
VÉDŐK:
Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Kleisz Márk (Vasas), Kocsis Gergő (DAC – Szlovákia), Lang Ádám (Dijon – Franciaország), Tóth Bence (Puskás Akadémia), Vinícius (Videoton)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Arab Emírségek), Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin – Lengyelország), Kalmár Zsolt (Bröndby – Dánia), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Sallai Roland (Palermo – Olaszország), Stieber Zoltán (Kaiserslautern – Németország), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
TÁMADÓK:
Eppel Márton (Budapest Honvéd), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)

A MAGYAR VÁLOGATOTT JÚNIUSI MÉRKŐZÉSEI
Június 5. (hétfő), 20.30: Magyarország–Oroszország – felkészülési mérkőzés, Groupama Aréna
Június 9. (péntek), 20.45: Andorra–Magyarország – vb-selejtező 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.19 00:09:05

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Engem nem érdekel a gazdagságod, a celeb léted és már az sem, miért a pénzt választottad a karrier helyett. Már nem zavar, hogy egy még Magyarországról nézve is semmilyen, a fejlődést aligha szolgáló bajnokságban játszol hétről hétre. Ez a te utad. Viseld a következményeit! Az viszont fontos számomra, számunkra, hogy te még nem léphetsz le a süllyedő hajóról, mert szükség van rád.

2017.11.18 09:14:19

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

Farkas János az 1966-os angliai vb-n – szerintünk – a torna gólját lőtte kapásból a brazilok hálójába.

2017.11.17 23:54:45

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Rajongók, szakemberek tartják számon világszerte a nagy magyar labdarúgóhoz köthető dátumokat.

2017.11.16 23:49:28

Magyar válogatott TŐKE JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. A következő években a futball-vb- és Eb-selejtezőcsoportok sorsolásakor már én is csak egy mondatot mormoltam magamban: „Csak ne a szerbeket!” Apám néha hozzátette: „meg a románokat se”, de ez utóbbi nem mindig jött be.

2017.11.16 13:26:11

Magyar válogatott PÓR KÁROLY

Kádár több gólt és gólpasszt jegyzett, mint Nagy Ádám – ők játszották a legtöbbet. Pátkai a jövő embere?