A norvég kapitányhoz közelebb áll a Real Madrid stílusa

Vágólapra másolva!
2012.11.13. 11:00
null
Olsen földrajztanárként is megállná a helyét (Fotó: Action Images)
Címkék
A magyar labdarúgó-válogatott szerda este a norvégok elleni felkészülési mérkőzéssel zárja a 2012-es évet. Északi ellenfelünk szövetségi kapitányához, Egil Olsenhez a José Mourinho vezette Real Madrid stílusa áll közel, míg egy földrajzversenyen valószínűleg neves portugál kollégáját is felülmúlná. Nemzeti csapatunk egyébként legutóbb 31 éve tudta legyőzni a norvégokat.
KOVÁCS PÉTER A NORVÉGOKRÓL

A magyar–norvég felkészülési válogatott mérkőzés kapcsán a Strömsgodset csatára, Kovács Péter vázolta az északi viszonyokat a Nemzeti Sportnak.

„A középpályás Anders Konradsent jól ismerem, mivel ő is a Strömsgodsetben futballozik. Jobb oldali középpályás, képzett, fegyelmezett, rengeteget fut – ami minden norvég játékosra érvényes, mellesleg alapkövetelmény. Egyetlen hiányossága, hogy eddig kevés gólt szerzett. Talán jövőre beindul, bár nem zárom ki azt a lehetőséget sem, hogy már nem nálunk. Ő lehet a következő a sorban, akit a klub elad. Egyébként kíváncsian várom, milyen kezdőcsapattal állnak fel a norvégok – a középpályássor jelenti a legtöbb kérdőjelet. Daniel Braaten az egyetlen igazán rutinos játékos ebben a csapatrészben, képtelenség megjósolni, hogy a fiatalok mit hoznak ki magukból."

„Az U21-es válogatott kijutott az Európa-bajnokságra. Láttam a csapatot, nem norvég focit játszik, a rájátszásban a franciákat verte meg. Öt-hat év, és ők adják a felnőttegyüttes gerincét is, igaz, néhányan már most lehetőséget kapnak az A-keretnél, Egil Olsen szövetségi kapitány számol velük. Érdekes egyébként, hogy miért csillapodott a norvég játékosok külföldre áramlása. Jó néhányan megégették magukat Olaszországban, Angliában, ami óvatosságra intette a fiatalokat. Nem rohannak Nyugatra vagy Délre. Vegard Forren huszonnégy évesen igazolhat az Evertonhoz. De említhetek másik példát a Budapestre utazó keretből. Magnus Eikrem két évvel fiatalabb Forrennél, de már megtapasztalta a légióslétet – Manchester United-nevelés. Ole Gunnar Solskjaer hozta magával haza a Moldéhoz, ám hamarosan ismét elválhatnak az útjaik.

„Magyarország területe 93 ezer négyzetkilométer, legmagasabb pontja a Kékestető, 1014 méter, legmélyebb pontja pedig valahol a Tisza táján található" – felelte Egil Olsen az mlsz.hu-nak adott interjújában arra a kérdésre, hogy mit tud hazánkról. A norvég kapitány hazájában Drillo világa címmel földrajzi atlaszt jelentetett meg (Olsent a hatvanas években Drillónak, azaz trükkösnek becézték), ugyanis a labdarúgás mellett a másik szenvedélye a földrajz.

Olsen jelenleg a második ciklusát tölti hazája válogatottjánál, ezt megelőzően 1990 és 1998 között irányította hazája nemzeti csapatát, az az időszak pedig a norvég futball legsikeresebb korszaka volt.

„Sikerült megtalálnunk a játékosállományhoz leginkább passzoló taktikát. Akkoriban változásban volt a világfutball, eltűnt a norvégokra is sokáig ható tiszta brit stílus. Mi ehhez próbáltunk meg alkalmazkodni, a jelek szerint sikerrel. S bár voltak kiváló játékosaink, a lényeg a csapat egybegyúrásán, az összeszokottságon, az egymásért való küzdésen volt. Ez vezetett a sikereinkhez" – mondta Olsen, hozzátéve, hogy amíg 1993 októberétől 1995 augusztusáig a második helyen álltak a világranglistán, a spanyol kivételével minden nagy válogatottat sikerült legyőzniük.

„A futball maga változott egy kicsit azóta, de én továbbra is ugyanazokat az alapvetéseket tartom a legfontosabbnak. Például azt, hogy számomra nem a labdabirtoklás igazán fontos, hanem hogy hol van a labda. Érdemes megnézni, hány olyan mérkőzés van egy nagy tornán, amelyet a labdát többet birtokló csapat veszít el" – tette hozzá a norvég kapitány, akihez így közelebb áll a Real Madrid stílusa, mint mondjuk a Barcáé.

„A Barcelona eredményei tiszteletet érdemelnek, de hozzám sokkal közelebb áll José Mourinho Real Madridjának a stílusa. S mint az előző idény megmutatta, ez utóbbi az eredményesebb. Az idényzáráskor hét góllal és kilenc ponttal többje volt a Madridnak, mint a katalánoknak" – így Olsen, aki közel állt hozzá, hogy a magyar válogatottat irányítsa, de a döntéshozók aztán Lothar Matthäusra voksoltak. Szerdai ellenfelünk kapitánya nagy hangsúlyt fektet az ellenfél feltérképezésére, és a mieink esetében sem tett másként.

„A kilencvenes években az elsők között használtam komoly videoelemzéseket az ellenfelek feltérképezésére, s erről a szokásomról azóta sem mondtam le. Alaposan kiveséztük a magyar csapat legutóbbi három selejtezőjét, igyekeztünk minél többet megtudni a szerdai ellenfélről. Elismerésre méltó az az eredménysor, amelyet eddig produkált a világbajnoki selejtezőkön. Azzal is tisztában vagyok, hogy az utóbbi hónapban jelentősen előrelépett a FIFA-világranglistán, s mint említettem, én ennek nagy jelentőséget tulajdonítok."

KORCSMÁR: KISZÁMÍTHATÓBBAK A NORVÉGOK

31 ÉVES ÁTKOT TÖRHETÜNK MEG

A Puskás Ferenc Stadionban szerda este sorra kerülő felkészülési mérkőzés lesz a 17. találkozó a magyar és a norvég labdarúgó-válogatott között – legutóbb több mint 31 éve sikerült nyernünk az északiak ellen.

Az 1981 októberében Budapesten játszott világbajnoki selejtezőn Mészöly Kálmán csapata fölényes, 4–1-es győzelmet aratott Norvégia fölött – ez volt az utolsó sikerünk a skandináv válogatottal szemben.

Magyarországon legutóbb Gera Zoltán talált a norvégok kapujába, a válogatott mostani csapatkapitánya a 2006 szeptemberében 4–1-re elbukott Európa-bajnoki selejtezőn szerzett gólt.

Az összesített mérleg magyar fölényt mutat: a nemzeti együttes 7 győzelem mellett 5 döntetlent és 4 vereséget számlál, a gólkülönbség 32–17.

AZ EDDIGI MAGYAR–NORVÉG PÁRHARCOK ÉS A MAGYAR GÓLSZERZŐK
1912.06.23., Kristiania: Norvégia–Magyarország 0:6 (0:2), felkészülési mérkőzés
Gólszerzőink: Bodnár (3), Schlosser (2), Tóth-Potya
1955.05.08., Oslo: Norvégia–Magyarország 0:5 (0:2), felkészülési
G: Palotás (2), Kocsis, Puskás, Tichy
1957.06.12., Oslo: Norvégia–Magyarország 2:1 (1:1), vb-selejtező
G: Tichy.
1957.11.10., Budapest: Magyarország–Norvégia 5:0 (2:0), vb-selejtező
G: Csordás (2), Sándor, Machos, Falch (öngól)
1970.10.07., Oslo: Norvégia–Magyarország 1–3 (0–2), Eb-selejtező
G: Bene, Nagy L., Karlsen (öngól)
1971.10.27., Budapest: Magyarország–Norvégia 4–0 (3–0), Eb-selejtező
G: Bene (2), Dunai II, Szűcs
1981.05.20., Oslo: Norvégia–Magyarország 1–2 (0–0), vb-selejtező
G: Kiss L. (2)
1981.10.31., Budapest: Magyarország–Norvégia 4–1 (1–1), vb–selejtező
G: Kiss L. (2), Bálint, Fazekas
1984.05.23., Székesfehérvár: Magyarország–Norvégia 0–0, felkészülési
1986.09.09., Oslo: Norvégia–Magyarország 0–0, felkészülési
1990.10.10., Bergen: Norvégia–Magyarország 0–0, Eb-selejtező
1991.10.30., Szombathely: Magyarország–Norvégia 0–0, Eb–selejtező
1996.10.09., Oslo: Norvégia–Magyarország 3–0 (0–0), vb-selejtező
1997.06.08., Budapest: Magyarország–Norvégia 1–1 (1–1), vb-selejtező
G: Kovács Z.
2006.09.02., Budapest: Magyarország–Norvégia 1–4 (0–3), Eb-selejtező
G: Gera
2007.06.06., Oslo: Norvégia–Magyarország 4–0 (1–0), Eb-selejtező

MTI


A MAGYAR VÁLOGATOTT MÓDOSÍTOTT KERETE NORVÉGIA ELLEN
Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők: Guzmics Richárd (Haladás), Halmosi Péter (Haladás), Juhász Roland (Anderlecht), Kádár Tamás (Roda JC), Korcsmár Zsolt (Brann), Vanczák Vilmos (Sion)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart), Koltai Tamás (Győri ETO), Koman Vladimir (FK Krasznodar), Pátkai Máté (Győri ETO), Pintér Ádám (Real Zaragoza), Varga József (DVSC-Teva)
Támadók: Németh Krisztián (Roda JC), Szalai Ádám (Mainz), Szabics Imre (Sturm Graz)
A NORVÉG KERET MAGYARORSZÁG ELLEN
Kapusok: Rune Jarstein (Viking), Espen Bugge Pettersen (Molde)
Hátvédek: Vegard Forren (Molde), Brede Hangeland (Fulham), Vegar Eggen Hedenstad (Freiburg), Tom Högli (FC Bruges), Tore Reginiussen (Rosenborg), John Arne Riise (Fulham)
Középpályások: Valon Berisha (Salzburg), Daniel Braaten (Toulouse), Magnus Wolff Eikrem (Molde), Tarik Elyounoussi (Rosenborg), Markus Henriksen (AZ), Havard Nordtveit (Mönchengladbach), Alexander Tettey (Norwich), Ruben Yttergard Jenssen (Tromsö)
Támadók: Mohammed Abdellaoue (Hannover), Alexander Söderlund (Haugesund), Joshua King (Manchester United)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik