2x2=? – Vincze András jegyzete

VINCZE ANDRÁSVINCZE ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2017.06.13. 00:28

Ilyenkor jön a kérdés: na, most mi lesz, szerkesztőkém?

Mármint hogy mi lesz a sorsa az éppen aktuális szövetségi kapitánynak.

Mármint hogy mi lesz a sorsa az éppen aktuális szövetségi kapitánynak.

Izland, Liechtenstein, Málta után viszonylag könnyű volt a válasz, ám most, Andorra után a képlet nem úgy szól, hogy 2x2=4, hanem vagy három, vagy öt. Az ország egyik legnagyobb foci- és egyben sportrajongója, Feri bá – aki egyfelől az elsőtől az utolsó betűig elolvassa a Nemzeti Sportot, s őt nem lehet sarokba szorítani az olasz negyedosztály eredményeivel sem – is elbizonytalanodott: most akkor Bernd Storck kapitány marad vagy sportigazgató vagy…?

„Amit bírok, hogy ez a pali legalább kijár a meccsekre” – vonta meg a konklúziót az öreg, de nem segített a megoldásban, hogy ez akkor most milyen jövőképet jelent az újabb, döbbenetes vereséget megélő focinknak. Mert egyvalami elvitathatatlan – és ezt érzékelik azok, akiket nap nap után nem porol össze a „magyarfoci” minden eseménye, hanem felülről, a lelátóról pislognak bele a sportág történéseibe –, hogy a német edző munkamániás. Ráadásul a szurkolóban a laktáttesztnapok (a Bernd Storck által favorizált kötelező felmérés, amely miatt a legendásan jól összezáró fociközegben volt már nemegyszer hőzöngés) azt az érzetet kelti, márpedig fontos az erőnlét, a munka, és hogy tényleg szükség lenne valamire, ami megmutatja, hol tartanak a fiúk edzésileg a klubjaikban (Andorrában amúgy kristálytiszta választ kaptunk erre). Ugyanakkor Feri bá és a hozzá hasonló sportmániákusok azt is látják, hogy a tök egyszerű 2x2 nem azt jelenti, hogy egy fenékkel két pozíciót lehet megülni. Azaz kiderült, nem olyan jó, ha a sportigazgató egyben kapitány. Egészséges futballközegben ugyanis a sportigazgató pöcköli ki a kapitányokat, merthogy a kudarc ez utóbbi állás velejárója, a csapat beleszaladhat elképesztő vereségekbe, és ilyen csúfság megesett már nagyobb hírű fociszakikkal is. A hosszabb távra szóló koncepciót viszont a futballfőnök (sportigazgató) gyártja, annak a kifutása minimum öt év, márpedig itt most arról van szó, hogy Bernd Storck már elkezdte ezt a munkát, és ehhez szép számmal hozott általa megfelelőnek mondott szakembereket is. Ezt lenullázni nem kis merészség, s bizony nem kevés pénz.

Nincs tehát könnyű helyzetben az MLSZ elnöksége, amikor csütörtökön elnökségi ülésen hallgatja meg Andorra-témában Bernd Storckot, s határoz arról, hogy…

Maradjon kapitány? Maradjon sportigazgató? Egyáltalán maradjon?

Szóval 2x2 most nem négy… Egyvalamit azonban már most határozatba foglalhatnának: a következő, augusztusi 31-i vb-selejtezőre, Lettország ellen a csalódott magyar szurkolóknak legyen ingyenes a belépés. Mert bármilyen fura, Feri bá és a többiek még szeretnének meccsre menni, hogy a saját szemükkel lássák, mi változott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik