Mestertízes – jegyzet

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2024.02.07. 23:59


A 10-es szám egyébként is ikonikus a futballvilágban, eredendően Puskás Ferenc mezszáma miatt, hiszen azóta „jár” a csapatok többségénél a legjobb vagy legalábbis a leginkább irányító készségű játékosnak a 10-es számú mez. De amiatt is, mert sok országban és szaklapnál – így 1967 óta a Nemzeti Sportnál is – a 10-es a legjobb érdemjegy a mérkőzéseken nyújtott egyéni teljesítményeket osztályozva. Tízest kapni mindenhol rang.

Az NB I hétközi fordulójában, kedd este Varga Barnabás, a Ferencváros csatára négy gólt szerzett, és egy gólpasszt adott az MTK ellen 5–1-re megnyert örökrangadón, így kiérdemelte lapunktól a legmagasabb érdemjegyet. Hogy nem fűnek-fának osztogatjuk, jól jelzi: 1967 óta Varga Barnabás mindössze a huszonhatodik labdarúgó, akit 10-esre osztályoztunk, és a legutóbbi négy évben, Hahn János óta senki nem kapta meg.

Ahányszor ilyen tündöklő Varga Barnabás-teljesítményt látunk, mindig felsóhajtunk: de jó, hogy nem veszett el ez a fiú a magyar futballnak! Pedig nagy esély volt rá, hogy elkallódjon, meglehetősen későn fedezték fel – de jobb későn, mint soha! És különösen örömteli az is, hogy az ősszel elszenvedett sérüléséből felépülve ilyen formában tért vissza.

Olyan csatárerényeket csillogtat, amilyenekre régóta várt a magyar labdarúgás. Noha fentebb a 10-esekről volt szó, ő a „9-es posztra” termett a régi mezszámozás alapján, vagyis középcsatárnak született. A közösségi médiában kedd este felbukkant hasonlat, hogy ő a magyar Filippo Inzaghi, talán még túlzó, mindenesetre valóban kevesen érzik úgy a kaput, mint ő. Kitűnő szimata van a gólokhoz, amelyeket elsősorban remek helyezkedéssel készít magának elő. Az elmozgásai tanítanivalók, emlékezzünk csak a Szerbia elleni itthoni Eb-selejtezőn szerzett góljára, milyen okosan teremtette meg magának a lövőhelyzetet Loic Nego gólpassza előtt.

És különösen üdítő, hogy végre akad a magyar futballnak olyan csatára, aki nemcsak mesterien tud fejelni, sok gólt is szerez fejjel – évtizedeket kellett várni egy ilyen képességű és stílusú csatárra.

Csoda-e hát, hogy egy olyan válogatottal, amelyben Szoboszlai Dominik és Sallai Roland előtt Varga Barnabás játszik, bizakodva várjuk a nyári Európa-bajnokságot?

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik