Marco Rossi: Életem egyik legnagyobb élménye lesz, ha kijutunk

Vágólapra másolva!
2023.10.16. 19:51
null
Marco Rossi Kaunasban végre a pálya mellett örülne az Eb-re való kijutásnak (Fotó: Szabó Miklós)
Ha kedd este győz Litvánia ellen, már biztos Eb-résztvevő a magyar válogatott, Marco Rossi szövetségi kapitány pedig először élheti át a leírhatatlan boldogságot az oldalvonal mellett.

Telki, a nyugalom szigete. Sokszor írtuk már, a Budapesttől húszpercnyi autóútra lévő edzőközpontban minden a játékosok kényelmét, nyugalmát szolgálja, semmi meglepő sincs abban, hogy a futballisták is szeretik itt álomra hajtani fejüket. A csapat – ahogyan legutóbb Belgrádba, ezúttal Kaunasba is – csupán a mérkőzés előtti nap délutánján kelt útra, hogy a jól megszokott rituálék minél tovább megmaradjanak. Kellemes ébredés a szobákban, finom, egészséges reggeli és ebéd a földszinti étteremben, a kettő között pedig tréning a tökéletes talajú edzőpályán.

A keret tagjai az utolsó simítások elvégzése után indultak útnak Litvániába, a csapategységre jellemző, hogy a szerbek ellen kiállított, így jelenleg eltiltott Kalmár Zsolt is útra kelt, hogy együtt legyen a kerettel. A csapat a délutánt már Kaunasban töltötte, hogy a játékosok akklimatizálódjanak a kedd esti összecsapásra. Az időjárásban napközben lényegében semmi eltérés sem volt, Telkiből 12 Celsius-fokban, napsütésben indult útnak az együttes, a litván városban pedig pontosan ugyanennyi fogadta Szoboszlai Dominikékat. A mérkőzés időpontjában azonban már nem lesz ennyire kellemes az időjárás, helyi idő szerint 21.45-kor (magyar idő szerint 20.45-kor) indul útjára a labda, a meteorológusok három-négy Celsius-foknál többet nem jósolnak akkorra, ráadásul erős szél is várható.

A válogatott hétfői pályabejárására néhány magyar szurkoló is besurrant (Fotó: Szabó Miklós)
A válogatott hétfői pályabejárására néhány magyar szurkoló is besurrant (Fotó: Szabó Miklós)

„Nem lesz ezzel semmi probléma, a pálya jó, a stadion új és modern, az a tapasztalatom, hogy mostohább időjárási körülmények között egy csapat általában még jobban is játszik, többet futnak a játékosok, hogy mozgásban legyenek, kevésbé fázzanak – reagált a várható időjárási viszonyokra Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a kaunasi Dariaus ir Gireno Stadionban hétfőn tartott sajtótájékoztatón. – Nekünk csak azt a munkát kell folytatnunk, amit eddig végeztünk, és nem kifogásokat gyártani már előre vagy esetleg utólag. Ha taktikailag vagy technikailag nem tudunk az ellenfél fölé nőni, a szívünkkel kell. Volt három napunk regenerálódni, szerencsére senkinek sincs egészségügyi problémája, mindenki bevethető, készen állunk az újabb kihívásra, izgatottan várjuk a mérkőzést.”

Arra az újságíró kérdésre, hogy hány helyen tervez változtatni a szerbek elleni győztes csapaton, humorosan válaszolt a kapitány: „Tíz helyen!”

De aztán úgy folytatta: „Ez csak vicc volt természetesen, nem bolondultam meg, ami működik, azon nincs értelme változtatni. Lehet persze mindig csiszolni a csapaton, mindig lehet javulni, fejlődni, de túl sok változtatást nem tervezek.”

Mint ahogyan az közismert: ha győz a magyar válogatott, minden más eredménytől függetlenül kijut a jövő évi németországi Európa-bajnokságra.

„Nem is akarjuk titkolni, hogy a három pontért jöttünk Litvániába – reagált erre a felvetésre a szövetségi kapitány. – De maximálisan tiszteljük az ellenfelet, nem szeretnénk előre inni a medve bőrére. A litván csapat Budapesten is megnehezítette az életünket, a második gólunkat csak a hajrában szereztük meg, a nyolcvanadik perc körül, egészen addig a litvánok úgymond meccsben voltak, figyelmeztető jel továbbá, hogy szinte minden fellépésükön volt esélyük pontot vagy pontokat szerezni a selejtezőben. Legutóbb Bulgária ellen két év után újra tétmérkőzést nyertek, ráadásul idegenben, így egészen biztos, hogy a keddi meccsen is nagyon motiváltak lesznek. Az új szövetségi kapitányukkal, Edgaras Jankauskasszal sokkal magabiztosabban játszanak, jóval agresszívabbak, nekünk azonban még náluk is feltüzeltebbnek kell lennünk, mert mi olyan mérföldkőhöz érkezhetünk, amelyen mindannyiunk keze nyoma ott lesz, ha sikerül.”

Rossi a szerbek budapesti legyőzését követően azt mondta: két évet öregedett a mérkőzésen. Kapott ezúttal olyan kérdést: mennyit fiatalodna, ha máris kijutna a csapat?

„A válogatottal mindig különleges érzés nyerni, rendkívüli érzelmi állapot. A legutóbbi kijutáskor, 2020-ban nem lehettem ott a csapattal a pályán, mert beteg voltam, elkaptam a koronavírust. Így ez lehetne az első kijutásunk, amit a pálya szélén élnék meg, emiatt is különleges lenne számomra. Még nem tudom megmondani, milyen érzések lesznek bennem, ha elérkezik ez a pillanat, de minél idősebb vagyok, annál emocionálisabb. Ha sikerül, biztosan életem legnagyobb élményei közé sorolom. Azt hiszem, óriási tett lenne máris kijutni, hiszen azt jelentené, hogy két teljes körrel a selejtezősorozat vége előtt, egyenes ágon jutunk ki az Európa-bajnokságra.”

Hideg idő, fagypont közeli hőmérséklet lesz kedd este Kaunasban, és erre a magyar stáb is felkészült (Fotó: Szabó Miklós)
Hideg idő, fagypont közeli hőmérséklet lesz kedd este Kaunasban, és erre a magyar stáb is felkészült (Fotó: Szabó Miklós)

A kapitányt arról is kérdezték, milyen ünneplésre számít Budapesten, ha kedd este máris révbe ér a csapat.

„Nagyon kellemes elbeszélgetni erről az elméleti győzelemről és kijutásról, de hangsúlyoznám még egyszer, az ellenfélről ne feledkezzünk meg, mert bizonyos, hogy ugyanolyan elszántan készül a mérkőzésre a litván csapat, mint mi – mondta Marco Rossi. – De tény, hogy a magyar szurkolóktól mindig lehet valami különlegesre számítani. A Budapest Honvéd edzője voltam a 2016-os kijutás idején, emlékszem, minden budapesti taxin magyar zászló lobogott, leállt a villamosforgalom, futball-lázban égett az ország. Remélem, ezen az úton haladunk tovább, és ha már tényként kezelhető lesz a kijutás, biztos vagyok benne, hogy a szurkolóink megint meglepnek minket valamivel.”

EB-SELEJTEZŐ, G-CSOPORT
Október 17., kedd
20.45:
Litvánia–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Szerbia–Montenegró – élőben az NSO-n!

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 5 4 1 9–2 +7 13
2. Szerbia 6 3 1 2 10–6 +4 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5–5 0 8
4. Litvánia 6 1 2 3 6–10 –4 5
5. Bulgária 6 2 4 3–10 –7 2

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Gulácsi Péter
(RB Leipzig – Németország), Demjén Patrik (MTK Budapest), Dibusz Dénes (Ferencváros), Szappanos Péter (Paks)
VÉDŐK: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Fehérvár), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Caykur Rizespor – Törökország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Szalai Attila (Hoffenheim – Németország), Szalai Gábor (Kecskemét)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kalmár Zsolt (Fehérvár)*, Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth – Anglia), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Callum Styles (Barnsley – Anglia)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskemét), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool – Anglia), Varga Barnabás (Ferencváros)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi
*Eltiltás miatt nem szerepelhet.

A LITVÁN VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Emilijus Zubas
(Hapoel Tel-Aviv – Izrael), Edvinas Gertmonas (Zalgiris Vilnius), Vytautas Cerniauskas (Panevezys)
VÉDŐK: Linas Klimavicius (Panevezys), Markas Beneta (Panevezys), Edvinas Girdvainis Kauno Zalgiris), Kipras Kazukolovas (Zalgiris Vilnius), Matijus Remeikis (Panevezys), Justas Lasickas (Olimpija Ljubljana – Szlovénia), Pijus Sirvys (Panevezys), Rokas Lekiatas (FA Siauliai)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Modestas Vorobjovas (Istanbulspor – Törökország), Klaudijus Upstas (FC Hegelmann), Fodor Cernych (AEL Limaszol – Ciprus), Arvydas Novikovas (Zalgiris Vilnius), Vykintas Slivka (Lamia – Görögország), Gvidas Gineitis (Torino – Olaszország), Ovidijus Verbickas (Zalgiris Vilnius), Edgaras Utkus (Cercle Bruges – Belgium), Daniel Romanovskij (FA Siauliai)
TÁMADÓK: Gytis Paulauskas (Egnatia – Albánia), Faustas Steponavicius (Tukums 2000), Eligijus Jankauskas (FA Siauliai)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Edgaras Jankauskas

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik