Ádám Martinért hiába jött egymillió eurós ajánlat Dél-Koreából

Vágólapra másolva!
2022.03.21. 11:00
null
A válogatott három újonca, Baráth Péter, Ádám Martin és Callum Styles (balról jobbra, fotó:<a href="https://www.facebook.com/magyarlabdarugoszovetseg/photos/a.523136014378204/7474450312580038/?type=3"> facebook.com/mlsz</a>)
A magyar labdarúgó-válogatott márciusi meccseire az NB I-ből két olyan játékos kapott meghívót, aki korábban még csak a keretben sem szerepelt Marco Rossi szövetségi kapitánynál. A 20 éves Baráth Péter (Debreceni VSC) és a góllövőlistát 23 góllal vezető Ádám Martin (Paksi FC) idáig vezető útjáról menedzserükkel, Papp Gáborral beszélgettünk – a vasárnapi Paksi FC–Debreceni VSC (0–1) meccs után, még mielőtt a két játékos megérkezett volna Telkibe, a válogatott edzőtáborába.

– Két ügyfele is meghívót kapott a válogatottba Marco Rossi szövetségi kapitánytól. A góllövőlistát vezető Ádám Martin esetében ez mondhatni papírforma, de Baráth Péter neve sokakat meglepett. Önt is?
– Tudtam, hogy a kapitány szemmel tartja Pétert, de azt nem, hogy már most meghívót kaphat – nyilatkozta a Nemzeti Sport kérdésére Papp Gábor, a Baráth Pétert és Ádám Martint képviselő YUNiK Management részéről. – Péterrel 2017 óta dolgozunk együtt, az utánpótlás-bajnokikon figyeltem fel rá, akkor még U-válogatott sem volt. Azóta végigjárta a korosztályos válogatottakat, 2019-ben szerepelt az U17-es világbajnokságon, az ausztrálok ellen gólt is szerzett, majd bemutatkozott az NB I-ben és fokozatosan alapemberré vált a DVSC-ben. Már most hosszú utat tett meg, hiszen egy kis klubból indult, Gyulaházáról, ahol hét évet játszott, majd megfordult szülővárosa, Kisvárda korosztályos csapatában is, 2016-tól pedig a Debreceni VSC játékosa. Kiemelkedően jó a futballhoz való hozzáállása és remek adottságokkal rendelkezik, 186 centiméter magas, erős felépítésű. Minden adott ahhoz, hogy szép karriert fusson be, amiben a felnőttválogatottság lehet a következő lépcsőfok.

– Belső középpályásként meglehetősen sok vetélytársa lesz a csapatba kerülésért folyó harcban, mi szólhat hosszú távon mellette, mik a fő erényei?
– Az utánpótlásban még támadó középpályásként és középcsatárként is szerepelt, amit mutat, hogy az MLSZ versenyrendszerében, gyerekkorától kezdődően 228 gólt szerzett, tehát védekezésben és támadásban is egyformán használható, oda tud érni a kapu elé. Ritka tulajdonság, hogy valaki annyit tud futni egy meccsen, mint Peti, mégis megvan benne a ritmusváltási képesség. Ez remekül megmutatkozott például a Fehérvár elleni gólpasszánál, amikor a labdát vezető Dzsudzsák Balázst megkerülve, hirtelen felgyorsítva indult meg a jobb szélen és lőtte aztán nagy erővel középre a labdát, de nagyon hasonló gólpasszt láthattunk tőle a Puskás Akadémia ellen is. Vagy említhetem az NB II-ben a Vasasnak lőtt gólját, amikor a felezővonal környékéről megindulva ért fel és talált be a kapuba. Hihetetlen munkabírása van, a lengyelek elleni utánpótlás-válogatott meccsen például a hosszabbítás perceiben egy védekező szöglet utáni, egész pályát átívelő versenyfutás végén tudott helyzetbe kerülni, pedig a meccs alatt már megtett tizenkét kilométert.

BARÁTH-GÓLPASSZ A FEHÉRVÁR ELLEN

– Mikor jöhet el az ő esetében a klubváltás ideje, hogy erősebb bajnokságban is ki tudja próbálni magát?
– Úgy látom, még mindig tud fejlődni, nem hozta ki még magából a maximumot. Fontos, hogy ne akarjunk egyszerre túl nagyot lépni, és ha erősebb bajnokságba is szerződik majd, olyan helyre kerüljön, ahol lehetőséget is kap, mert ha ez nem biztosított, akkor jobb, ha egyelőre Debrecenben marad, ahol számolnak vele. Tavaly télen megvolt a lehetősége, hogy előszerződést kössön az olasz Empolival, nyáron ingyen igazolhatott volna a Serie A-ba feljutó csapathoz, mert lejárt volna a szerződése Debrecenben. Ugyanakkor sajnos szomorú és nehéz élethelyzetbe került egy nagyon közeli hozzátartozója súlyos betegsége miatt, ezért nem akart távol lenni a családtól. A váltás helyett hosszabbított a Debrecennel, amelyhez 2023 nyaráig szerződés köti. Húszéves, nincs okunk kapkodni, ha a fejlődése töretlen marad és a válogatottban is be tud mutatkozni, idővel biztosan meglesz a lehetősége az előrelépésre.

BARÁTH-GÓL A VASASNAK

– Térjünk át Ádám Marintra. Vele kapcsolatban talán az az egyik legérdekesebb kérdés, miért pont most, huszonhét éves korára szakadt ki az a bizonyos gólzsák?
– Martint 2016 óta képviseljük, és nekem az a véleményem, hogy amikor érezte a bizalmat és a türelmet az edzők részéről, akkor korábban is képes volt jó teljesítményre. A Vasasban Michael Oenning vezetőedzői időszakában kezdett el rendszeresen játszani az NB I-ben, és bár a 2016–2017-es idényben jobbára még szélsőként szerepelt, onnan is hét gólt szerzett. Utána azonban a csapattal együtt az ő teljesítménye is visszaesett, a Vasas pedig kiesett az NB I-ből. Sokat jelentett neki a klub, és maradt a Vasasban az NB II-ben is, ám az új idényben már nem kapott annyi lehetőséget, elveszítette az önbizalmát. Akkor sokan csodálkoztak, hogy a télen Kaposvárra szerződött, de úgy éreztük, a somogyi klub jó lehetőség arra, hogy újra formába lendüljön és Waltner Róbert vezetőedző is abszolút partner volt ebben. Hamar alapemberré vált, az utolsó négy fordulóban négy gólt szerzett, összesen tizenegy góllal zárta az idényt, és nagy meglepetésre ezzel feljutáshoz segítette a Kaposvárt. A következő idényben pedig az NB I-ben is végigjátszotta az idényt, az öt gól és hat gólpassz pedig elegendő volt ahhoz, hogy az élvonalban tudjon maradni. Több ajánlatot is kaptunk, de az döntött a Paks mellett, hogy a tolnaiaknál már több játékos is meg tudta alapozni a hosszú távú, NB I-es karrierjét. Ez a döntés is bevált, az első idényében is szerzett nyolc gólt, Hahn János távozása óta pedig első számú gólfelelőssé vált. Ádám Martin eddigi útja azt mutatja, minél inkább bíznak benne, szép fokozatosan annál jobb teljesítményre képes. Pakson pedig nyilván sokat számít, hogy Bognár György személyében olyan edzője van, akinek az a célja, hogy a csapat mindig eggyel több gólt szerezzen, mint az ellenfél, és szinte kizárólag a támadásokra kell koncentrálnia, nem elvárás, hogy a védekezésben is részt vegyen.

Papp Gábor (középen) a válogatottban újoncnak számító két ügyfelével, Ádám Martinnal és Baráth Péterrel (Fotó: YUNiK Management)
Papp Gábor (középen) a válogatottban újoncnak számító két ügyfelével, Ádám Martinnal és Baráth Péterrel (Fotó: YUNiK Management)

– A válogatottban viszont ez nem így lesz… Mit várhatunk tőle a nemzeti csapatban, mekkora kihívás számára, hogy megfeleljen Marco Rossi elvárásainak?
– Azt én is kíváncsian várom, hogy egy másik taktikában, játékrendszerben, amikor kevesebb helyzete adódik majd, így nagyobb lesz rajta a nyomás, hogyan tudja érvényesíteni a játékstílusát. Viszont azt elmondhatom, hogy amikor látja maga előtt a konkrét célt, sokkal inkább felszívja magát. Remélem, nem veszi zokon Martin sem, ha elárulom, hogy már évekkel ezelőtt is összekötöttük egy dietetikussal, de akkoriban még nem igazán követte a szakember tanácsait. Mostanára sokkal érettebben, tudatosabban éli a mindennapjait, családapaként, családfőként is helyt kell állnia. Ráadásul tisztában volt vele, hogy Marco Rossinak is vannak ezzel kapcsolatban elvárásai, így már hónapok óta másképp állt a témához és rengeteget dolgozott saját magát. Úgy gondolom, mindenki számára egyértelmű, hogy egyre jobb formában van, futószalagon termeli a gólokat. Persze nem írhatunk mindent az életmódváltás számlájára és tegyük hozzá gyorsan, hogy azért ősszel is szerzett tizenöt gólt…

ÁDÁM MARTIN ŐSZI GÓLJAI

– Talán nem vállalunk nagy kockázatot azzal, ha kijelentjük, gólkirályként fejezheti be az idényt, mit érhet a nyári átigazolási piacon egy NB I-es gólkirályi cím, pláne jóval húsz gól fölött?
– Sok függ attól, hogy a válogatottban hozzá tud-e tenni ehhez a gólszámhoz, illetve hogy ott milyen teljesítményt nyújt. Pakson 2026-ig szól a szerződése, de az ottani klubvezetés mindig partner abban, hogy megfelelő ajánlat esetén távozzanak a játékosai. Martin pedig szeretne előre lépni a nyáron. Télen már jött érte egy egymillió eurós ajánlat az egyik dél-koreai élcsapattól, és bár hazai szinten elképzelhetetlen fizetési lehetőségekkel kecsegtették, Martin a válogatott debütálása előtt nem akart ekkora változást az életében. Emellett szeretne NB I-es gólkirály lenni, illetve idény közben a paksi klub sem szerette volna elengedni, ami a kiélezett bajnoki verseny miatt teljesen érthető volt. A közeljövő alapvetően attól függ, milyen teljesítményt nyújt a válogatottban. Ha úgy ítéljük meg, hogy középtávon képes lehet átvenni Szalai Ádám helyét a csatárposzton, akkor az lesz a cél, hogy Európában maradjon. Ugyanakkor, ha esetleg nem sikerül meggyőző teljesítményt nyújtania a válogatottban, akkor felértékelődhetnek a távolabbi országokból érkező megkeresések. Meglátjuk, mit hoz a jövő, sok minden múlhat azon, hogyan játszik a nemzeti csapatban…

A MAGYAR KERET A MÁRCIUSI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEKRE
Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
Védők:
Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Spandler Csaba (Puskás Akadémia FC)
Középpályások: Baráth Péter
(Debreceni VSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Barnsley FC – Anglia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)
Támadók: Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (FC Basel – Svájc), Varga Kevin (Young Boys – Svájc)

A MAGYAR VÁLOGATOTT IDEI PROGRAMJA – SZEPTEMBERIG

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 24.

19.30: MAGYARORSZÁG–Szerbia (Budapest, Puskás Aréna)
Március 29.
20.45: Észak-Írország–MAGYARORSZÁG (Belfast, Windsor Park)

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia
Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik