NL: sikerre éhesen jönnek a finnek Budapestre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.17. 10:37
null
Kleinheisler László és Joona Toivio csatája a szeptemberi, tamperei mérkőzésen (Fotó: Szabó Miklós)
A görögországi egygólos vereséggel Finnország már biztosan megnyerte csoportját a Nemzetek Ligájában, és feljutott a B-divízióba, ezért Lukás Hradecky kapus nagyon örül, hogy nem sorsdöntő meccsre, rettegve kell Magyarországra érkeznie. Markku Kanerva szövetségi kapitány szerint sikerre éhes a válogatott, és a vasárnapi, budapesti mérkőzésen szeretne visszatérni a győztes útra.

Ugyan Görögországban 1–0-s vereséget szenvedett csütörtökön a finn labdarúgó-válogatott, az egymás elleni eredmények miatt biztosan megnyerte csoportját, feljutott a B-ligába, és harcolhat tovább az Európa-bajnoki szereplésért.

Markku Kanerva szövetségi kapitány együttese vasárnap a Groupama Arénában Magyarország ellen lép pályára, és szeretne visszatérni a győztes útra. „Nem volt sok időnk a vereségen rágódni, mert már a magyarok elleni mérkőzés jár a fejünkben. Úgy vélem, hogy a csapat és én is éhezik az újabb sikerre, és szeretnénk újra győzni. Nagyon élvezem a közös munkát a játékosaimmal, remélhetőleg még sokági lesz részem benne” – nyilatkozta a Helsingin Sanomatnak Kanerva, akinek szerződése automatikusan meghosszabbodott a továbbjutással. Amennyiben a válogatott kijutna az Eb-re, úgy Kanerva a kontinenstorna végéig szövetségi kapitány maradna.

A lap megszólaltatta a finn szövetség elnökét, Ari Lahtit is, akinek regnálása alatt fénykorát éli a hazai futball. Az idei, litvániai U17-es női Európa-bajnokságon a finn válogatott bronzérmet szerzett, kvalifikálta magát a jelenleg éppen zajló uruguayi világbajnokságra, míg a férfiválogatott bejutott a Nemzetek Ligája playoffjába, ahonnan (amennyiben az Eb-selejtezőkön nem sikerülne) kivívhatja az Európa-bajnoki szereplést.

„Az elnöknek ugyan csupán korlátozott befolyása lehet a történésekre, de természetesen mindent elkövetek, hogy a magas elvárásoknak meg tudjunk felelni. Remélem, a finn labdarúgás most tett egy nagy lépést előre, és a sportág kultúrája növekedni fog itthon” – mondta.

A finn csapat és Kanerva kapitány is éhezik az újabb sikerre (Fotó: Szabó Miklós)
A finn csapat és Kanerva kapitány is éhezik az újabb sikerre (Fotó: Szabó Miklós)

A finn szövetség hivatalos honlapján a Bayer Leverkusen 48-szoros válogatott kapusa, Lukás Hradecky nyilatkozott, aki elégedett volt az egygólos athéni vereséggel.

„Nyomás alatt játszottunk, korán gólt kaptunk, de szerencsére jól védekeztünk, és tartani tudtuk ezt a minimális különbségű vereséget. Most nem kell úgy mennünk Magyarországra, hogy rettegjünk az eredménytől.”

Az Uusisuomi.fi portál számba vette, hogy a válogatott hányszor került már egyáltalán nagy világverseny közelébe – eddig ugyanis még sem világ-, sem Európa-bajnokságra nem jutott ki.

Az 1980-as Eb-selejtezőket hiába kezdte Görögország és Magyarország legyőzésével, később Athénban beleszaladt egy 8–1-es vereségbe, míg a Szovjetunióval csak két döntetlent játszott, így hat ponttal zárt, és a hétpontos görögök jutottak tovább.

Az 1986-os vb-selejtezőknél azt sajnálják, hogy Belfastban kikaptak 2–1-re az északírektől, így maradtak le a vébéről, míg 1997. október 11-én a mieink elleni legendás 1–1-es döntetlen (a 93. percben egy szerencsés öngóllal egyenlített a Csank János vezette magyar csapat) ütötte el a válogatottat a pótselejtezőtől.

A 2008-as Eb-selejtezőknél a csapat úgy lett 4. a csoportjában, hogy a három ponttal előtte végzett csoportelső portugálokkal kétszer is ikszelt, míg Azerbajdzsán ellen szerezte meg egyetlen győzelmét.

A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Finnország 5 4 1 5–1 +4 12
2. Görögország 5 3 2 4–4 0 9
3. MAGYARORSZÁG 5 2 1 2 7–6 +1 7
4. Észtország 5 1 4 3–8 –5 1

NEMZETEK LIGÁJA
C-LIGA, 2. CSOPORT, 6. (UTOLSÓ) FORDULÓ
November 18., vasárnap
20.45: Budapest, Groupama Aréna, MAGYARORSZÁG–Finnország
20.45: Görögország–Észtország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik