Se belső védő, se szupersztár – íme, a válogatott ellenfele!

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.03.27. 06:50
null
A skótok kikaptak Costa Ricától, ellenünk javítanának kedden (Fotó: AFP)
A magyar labdarúgó-válogatott kedden Skóciával csap össze felkészülési mérkőzésen a Groupama Arénában. Aktuális ellenfelünk hasonló cipőben jár futball terén, mint mi: a válogatott hosszú ideje sikertelen, új szövetségi kapitány ül a kispadon, klubjaik finoman szólva sem remekelnek a nemzetközi porondon. A BBC Scotland riporterével mértük fel a skót labdarúgás helyzetét, avagy erre számíthatunk nemzeti csapatunk idei második meccsén.

 

DICSŐSÉGES MÚLT, SZOMORÚ JELEN – A SKÓT HULLÓCSILLAG

Skócia jóval kisebb ország, mint Magyarország (területe 20 ezer négyzetkilométerrel kisebb, lakossága hozzávetőlegesen feleannyi), mégis rendkívül sikeres volt a 20. században a klubfutball terén. A legnagyobb eredményt a Celtic érte el, amikor az 1966–1967-es szezonban megnyerte a Bajnokok Ligája elődjének számító BEK-et. Három évvel később ismét döntőbe jutott, de a Feyenoord jobbnak bizonyult. A másik nagy glasgow-i klub, a Rangers a Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK) jeleskedett, négyszer is döntőbe jutott, de csak egyszer, az 1971–1972-es kiírásban diadalmaskodott.

A skót csapatok közül európai kupadöntőt még az Aberdeen játszott az 1982–1983-as idényben, és meg is nyerte, méghozzá a Real Madrid ellen! Azt az Aberdeent egy bizonyos Sir Alex Ferguson irányította, a kezdőcsapatban és a kispadon is csak skót játékosok voltak, többek között a legutóbbi és a jelenlegi szövetségi kapitány, azaz Gordon Strachan és Alex McLeish. A 60-as, 70-es és 80-as években a skót futballisták kelendőek voltak Angliában is, gondoljunk csak Denis Law-ra, Kenny Dalglishra, Graeme Sounessre vagy Brian McClairre, de hosszan folytathatnánk még a sort. Napjainkra azonban mindez gyökeresen megváltozott.

A skót futball korántsem tündököl régi fényében (ismerős, nemde?), a játékosexport jelentősen visszaesett, vagy legalábbis átalakult. A válogatott keret is ezt mutatja: mindössze öt, Premier League-ben játszó labdarúgót találunk benne, ráadásul Scott McTominay, a Manchester United középpályása sérülés miatt nem utazott el hozzánk. Minek köszönhető ez a hatalmas visszaesés, tettük fel a kérdést a brit közmédia, a BBC Scotland Magyarországra érkező riporterének, Chris McLaughlinnek.

„Összetett kérdés, még Skóciában is keresik rá a választ. Egyrészt nincsenek megfelelő edzők, így a képzés színvonala nem megfelelő. Másrészt nincs elég gyerek, akikből jó futballistát lehetne nevelni. Rendszerszintű a probléma, a skót szövetség is jó ideje elemzi már, de még nem találta meg a tökéletes megoldást. Egyszerűen képtelenek továbblépni a megfelelő időben a hibák után – mondta érdeklődésünkre Chris McLaughlin. – Az 1980-as évek végén, az 1990-es évek elején sok átlagos külföldi játékos érkezett a skót bajnokságba. Így a helyi fiatalok kevesebb lehetőséghez jutottak, nem tudtak fejlődni. Egy idő után ezért nem is voltak annyira piacképesek."

Itt újabb párhuzam vonható a magyar bajnoksággal ugyebár. A statisztikák is alátámasztják a BBC riporterének szavait. A 2003 októberében rendezett Celtic–Rangers rangadón a két csapat kezdő tizenegyében összesen egy (!) skót játékos volt, Jackie McNamara. Az 1986-os világbajnokság idején – amelyen a magyar és a skót válogatott is ott volt – a skót élvonalbeli bajnokságban futballozók 97 százaléka skóciai születésű volt, a 2015–2016-os szezonban már csak alig több mint a fele (53 százalék).

EGYCSAPATOS BAJNOKSÁG, GYATRA NEMZETKÖZI KUPASZEREPLÉS

A fenti múltidézés során láttuk, hogy voltak nemzetközi sikereik a skót kluboknak, de az utóbbi években, ha erről van szó, csak egy csapatot emlegethetünk: a Celticet. A Bajnokok Ligája csoportkörének rendszeres résztvevője a skót labdarúgás egyetlen zászlóshajója (27 fős jelenlegi keretében egyébként 17 légiós található), a Celtic Park a BL-meccseken rendre megtelik, és Európa egyik legjobb atmoszféráját adja. A skót élvonal legutóbbi hat kiírását a Celtic nyerte, ami persze nagyban köszönhető a Rangers csődjének is. A két glasgow-i gigász dolgába alig-alig tudtak eddig is beleszólni a többiek: a Rangers 54, a Celtic 48 bajnoki trófeánál jár, a harmadik helyen holtversenyben álló Aberdeen, Hearts és Hibernian 4-4-nél...

A Celticen kívül a többiek bukdácsolnak, nem is kicsit. A skót klubok tavaly nyáron a valaha volt legrosszabb nemzetközi kupaszereplésüket produkálták: a Rangers és a St. Johnstone már az első selejtezőkörben búcsúzott az Európa-ligában, az Aberdeen egy gátat még átvitt, a harmadik fordulóban viszont a ciprusi Apollon az útját állta. A Celtic ezúttal is bejutott a BL-csoportkörbe, ott viszont esélye sem volt: a PSG, Bayern München duó mögött harmadik helyen zárt. Ezzel ugyan átkerült az Európa-ligába, de ott a legjobb 32 között a Zenit kiejtette. A skót klubok az elmúlt öt évben 56 európai kupaselejtezőt játszottak, és mindössze 13-at nyertek meg (ezekből hetet az Aberdeen).

AZ UEFA ÉVES GAZDASÁGI RIPORTJA ALAPJÁN A SKÓT KLUBOK BEVÉTELEIKHEZ KÉPEST ALULTELJESÍTENEK, ROSSZABBUL ÁLLNAK, MINT A ROMÁNOK VAGY AZ AZERIEK...



Az európai kupaporondon mostanában mi sem hagyunk túl sok nyomot magunk után: a Vasas az első, a Ferencváros a második selejtezőkörben búcsúzott az Európa-ligában tavaly nyáron, a Videoton pedig a főtábla kapujában torpant meg, és kapott egy négyest a Partizantól a rájátszásban. A Bajnokok Ligája selejtezőjében próbálkozó Honvéd is elakadt már az első akadályban. De legalább nálunk nem egycsapatos a bajnokság, hiszen a Ferencváros és a Videoton halad fej fej mellett, a többiek a kanyarban sincsenek mondjuk. De térjünk vissza a Celtichez és Skóciához.

„Egyszerű a magyarázat: a pénz – válaszolta a Celtic dominanciáját firtató kérdésünkre Chris McLaughlin. – Egy nagy klub van Skóciában jelenleg, és a többiek nem tudnak felnőni mellé. Ez persze nem tesz jót a bajnokságnak, de ilyen a modern futball. Régebben ott volt az Aberdeen, a Dundee United és a Rangers is, de azok az idők már elmúltak."

Alex McLeish nehéz helyzetben vette át a skót válogatott irányítását (Fotó: AFP)
Alex McLeish nehéz helyzetben vette át a skót válogatott irányítását (Fotó: AFP)

ÚJ KAPITÁNY, ALAKULÓ VÁLOGATOTT, BIZALMATLAN SZURKOLÓK

Kezdjük egy újabb közös ponttal: a klubcsapatok nemzetközi szereplésének visszaesésével egy időben a válogatott is mélypontra került. Eddig utoljára világversenyen 1998-ban, a franciaországi világbajnokságon járt Skócia (a magyar nemzeti csapat a 2016-os Eb előtt az 1986-os vb-n), nem csoda, hogy a szurkolók ki vannak éhezve a sikerre. Ez például a 2020-as Európa-bajnokságra való kvalifikáció lehetne, a feladattal pedig Alex McLeisht bízták meg, aki Georges Leekenshez hasonlóan nemrég vette át a válogatott irányítását.

„Régóta nem volt csapata, ráadásul a Birminghamtől való távozásának módját sokan nem bocsátották meg neki (kiestek a Premier League-ből a 2010–2011-es szezonban, a vezetőség kitartott mellette, de ő állítólag e-mailben értesítette a klubot, hogy távozik – a szerk.). Nem támogatja minden szurkoló, nincsenek meggyőződve arról, hogy ő a megfelelő ember a kispadra. Nem lesz könnyű dolga – mondta kritikusan az 59 éves szakemberrel kapcsolatban a BBC riportere. – A célkitűzés roppant egyszerű: ki kell jutni a 2020-es Európa-bajnokságra bármi áron. Ha ez nem sikerül, biztosan elköszönnek tőle."

A rendelkezésére álló keretben McTominay és Matt Ritchie kiesésével három, Premier League-ben futballozó játékos van, ugyanakkor sokatmondó, hogy a Transfermarkt szerint a legértékesebb (15 millió euró), Tom Cairney, a másodosztályú Fulham középpályása. A skót keret értékét 84 millió euróra taksálja az átigazolásokra szakosodott portál, a magyart 35 millióra. De mit kell tudnunk a skót válogatottról?

„Átalakulóban van az együttes. Vannak kiöregedő, rutinos játékosok, illetve több, még tapasztalatlan fiatal. Régebben belső védő poszton mindig nagyon erős volt Skócia, most ez koránt sincs így. A másik hiányposzt a csatár, amelyre korábban nem nagyon volt gondunk, most viszont igen – mutatta be a skót válogatottat Chris McLaughlin. – Illetve ami még nagyon hiányzik, az egy szupersztár, akire támaszkodhatna a válogatott, mint Gareth Bale-re Wales, vagy Cristiano Ronaldóra Portugália."

Skócia hazai pályán vívott felkészülési mérkőzést pénteken, és 1–0-ra kikapott a világbajnoki résztvevő Costa Ricától (amelyet a magyar válogatott tavaly novemberben 1–0-ra legyőzött a Groupama Arénában). McLeish kapitány bemutatkozása – Leekenséhez hasonlóan – nem úgy sikerült, ahogy tervezte, de kedden javítani szeretne – ahogy a magyar válogatottat irányító belga szakember is változást ígér.

„Többet jelent a magyarok elleni találkozó egy szimpla meccsnél. McLeish bizonyítani akar a Costa Rica elleni vereség után, komolyan fogja venni a keddi mérkőzést. Biztos vagyok benne, hogy ezért főként a tapasztaltabb játékosoknak fog bizalmat szavazni, és a minden áron győzni akarás lesz érezhető a csapaton."

Több száz skót szurkoló várható kedden este a Groupama Arénában, akik remek kirándulásnak fogják fel a budapesti mérkőzéssel járó túrát. Skóciában elképzelhetetlen, hogy a drukkerek elforduljanak a válogatottól. „Nemzeti sport a futball, az emberek megőrülnek érte. Bármi történik, kimennek a meccsekre. Az elmúlt évek szenvedései után már nem várják el a kvalifikációt sem, de kitartanak a nemzeti tizenegy mellett."

Hogy a hasonló cipők közül kié fog jobban szorítani, kedd este kiderül.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 27., 20.00: MAGYARORSZÁG–Skócia (Budapest, Groupama Aréna, Tv: M4 Sport)

A VÁLOGATOTT SZŰKÍTETT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Videoton), Guzmics Richárd (Jenpien – Kína), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás* (Dinamo Kijev – Ukrajna), Lang Ádám (Nancy – Franciaország), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Otigba Kenneth (Ferencváros), Szabó János (Paksi FC)
Középpályások: Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Kleinheisler László (Asztana – Kazahsztán), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Videoton), Pintér Ádám (Greuther Fürth – Németország)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Egyesült Arab Emírségek), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Németh Krisztián (New England Revolution – Egyesült Államok), Nikolics Nemanja (Chicago Fire – Egyesült Államok), Stieber Zoltán (D. C. United – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Ugrai Roland (Diósgyőri VTK), Varga Roland (Ferencváros)
*Kádár sérülés miatt nem léphet pályára.

A SKÓT KERET
Kapusok:
Jordan Archer (Millwall), Alan McGregor (Hull City), Jon McLaughlin (Hearts)
Hátvédek: Barry Douglas (Wolverhampton Wanderers), Russell Martin (Rangers), Scott McKenna (Aberdeen), Charlie Mulgrew (Blackburn Rovers), Callum Paterson (Cardiff City), Andy Robertson (Liverpool), Kieran Tierney (Celtic)
Középpályások:
Stuart Armstrong (Celtic), Tom Cairney (Fulham), James Forrest (Celtic), Ryan Fraser (AFC Bournemouth), Kevin McDonald (Fulham), Dylan McGeouch (Hibernian), John McGinn (Hibernian), Calum McGregor (Celtic), Kenny McLean (Aberdeen), Jamie Murphy (Rangers)
Támadók:
Ryan Christie (Aberdeen), Jason Cummings (Rangers), Oliver McBurnie (Barnsley), Matt Phillips (West Bromwich Albion)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik