MLSZ: Storck felzárkóztatná a hazai utánpótlásképzést

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.07. 07:55
Az MLSZ kétnapos továbbképzést szervezett az U19-es utánpótlásedzőknek, hogy a szakemberek többek között azt is lássák, miért érdemes egységes teljesítménymérési módszert alkalmazni, és hogyan építhetik munkájukat a kapott adatokra.

„Az első, valamint a másodosztályú U19-es csapatok edzői jöttek el – mondta Bernd Storck, az MLSZ sportigazgatója a Nemzeti Sportnak. – Örülök, hogy mindenki elfogadta a meghívásunkat. Próbáltuk megmutatni, hogyan is dolgozunk, miként képezzük a válogatott labdarúgókat, és milyen teljesítménydiagnosztikai módszereket alkalmazunk. Később az U17-es, U16-os, illetve az U15-ös csapatok edzőit is szívesen látjuk Telkiben.” Bernd Storck, az MLSZ sportigazgatója a Nemzeti Sportnak. – Örülök, hogy mindenki elfogadta a meghívásunkat. Próbáltuk megmutatni, hogyan is dolgozunk, miként képezzük a válogatott labdarúgókat, és milyen teljesítménydiagnosztikai módszereket alkalmazunk. Később az U17-es, U16-os, illetve az U15-ös csapatok edzőit is szívesen látjuk Telkiben.”

BERND STORCK ÉS A CSAPATMUNKA

A hazai edzőképzésben ez idáig is az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) irányelvei szerint készítették fel a szakembereket. Ezért a kérdés az, milyen tartalommal tudja a Jörg Daniel vezette edzőképző központ megtölteni a „vázat”.

„Szeretnénk bővíteni az edzők ismereteit, hozzájárulni a csapatok hazai és nemzetközi előrelépéséhez – mondta Bernd Storck. – Vannak szempontok, amelyekre nagyobb hangsúlyt fektetnénk. Szeretnénk, ha az edzők világosan látnák, mit várunk el tőlük, és hogyan tudják alkalmazni az ismereteiket. Tisztában kell lenniük azzal, kit, hogyan terhelhetnek és fejleszthetnek. Ez fontos az edzésvezetés meg az egyéni munka tekintetében is, mert ha a keret tagjait egyenként és egyénenként fejlesztjük, azzal a csapat egészét javítjuk.”

Az elméleti előadásokat, illetve gyakorlati feladatokat magába foglaló továbbképzés két téma köré szerveződött. Az egyik az utánpótlás-nevelésben használt felmérésekkel, míg a másik a játékosok erőnléti és mentális felkészítésével foglalkozott.

„Tudomásom szerint ez az első alkalom, hogy az U19-es edzők effajta továbbképzésen vesznek részt – árulta el a hazai edzőképzés új vezetője, Jörg Daniel. – Fontosnak tartom, hogy ez ne egyedüli alkalom legyen, és évente több alkalommal is lehetőséget teremtsünk a szakembereknek, hogy gyarapítsák ismereteiket. Szeretném, ha rendszeresek lennének az ilyen edzői konferenciák, akárcsak Németországban.”

A két nap alatt az edzőket arra sarkallják, hogy csoportokban dolgozzanak, és különböző feladatokat oldjanak meg. Mindenki megkapja a maga témáját, ezek a játék védekező és támadó részét is érintik. A hétfői laktátteszt eredményeit még az este értékelték, és azok ismeretében szervezték meg a keddi gyakorlati munkájukat.

„Tapasztalatom szerint sosem célravezető, ha valaki kiáll a katedrára, és osztja az észt a többieknek, miközben ők bólogatnak – magyarázta Jörg. – Együttműködésre és a már elsajátított tudás megosztására törekszünk, mert így nagyobb élményt jelenthet a tanulás is. Remélem, az edzők, akik eljöttek, örömüket lelik a munkában.”

A témaválasztás persze nem véletlen, az Európa-bajnokság is rámutatott, egyre gyorsabb a játék, a labdarúgók sokat és a korábbiakhoz képest sebesebben futnak, ezért nagyon fontos, megvan-e az ehhez szükséges erőnlétük vagy sem.

„Fontosnak tartom, hogy országszerte egységesítsük a tesztelési eljárásokat – hangsúlyozta Bernd Storck. – Ez persze akkor lehetséges, ha minden feltétel adva van. A szövetség kész anyagi támogatást nyújtani, hogy minden utánpótlásképző-egyesület beszerezhesse a szükséges eszközöket. A klubok jól felfogott érdeke is, hogy azonosuljanak céljainkkal. Szeretném megint csak hangsúlyozni, nem valamiféle saját ötletet szeretnék bevezetni, hanem olyan felmérési módszert, amelyet a fejlett futballkultúrákban már hosszú-hosszú évek óta sikerrel alkalmaznak.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik