Magyar–svéd: „Rengeteg beszéd és rossz eredmények”

SZ. E. M.SZ. E. M.
Vágólapra másolva!
2016.11.15. 12:03
null
Svéd gólöröm a franciák elleni minapi vb-selejtezőn (Fotó: Action Images)
A svédek belefáradtak Erik Hamrén kapitány időszakába, és Zlatan Ibrahimovic visszavonulása ellenére is optimisták – egyebek mellett ez derül abból a beszélgetésből, amelyet a Nemzeti Sport munkatársa folytatott a svéd Aftonbladet újságírójával a kedd esti Magyarország–Svédország felkészülési mérkőzés alkalmából.

 

A svéd válogatott legutóbb 2006-ban játszott világbajnokságon, de az idei rossz Eb-szereplés, Zlatan Ibrahimovic, illetve több tapasztalt játékos – Andreas Isaksson, Kim Källström – visszavonulása nem sok jóval kecsegtetett. Az első kérdés adva van: ki lehet a gárda vezére Ibra búcsúját követően?

„Az FK Krasznodarban futballozó Andreas Granqvist az új csapatkapitány – mondta a Nemzeti Sportnak Michael Wagner, a svéd Aftonbladet újságírója. – Ő a keret egyik legtapasztaltabb tagja, és a klubjában is ő viseli a karszalagot. A fiatalok között is találni olyanokat, akiknek vannak vezetői kvalitásaik, például a Benficát erősítő belső védő, Victor Lindelöf, sőt John Guidetti is beleillik ebbe a sorba, aki ugyan nem fix kezdő, ám a jelenléte jót tesz a csapat hangulatának.”

A svédeknek új kapitányuk is van: Janne Andersson nemzetközileg talán kevésbé ismert szakember, de örömmel fogadták és egy jól ismert segítője is van.

„A közvélemény már nagyon belefáradt Erik Hamrén időszakába – folytatta a kolléga. – Szövetségi kapitányi periódusát rengeteg beszéd és rossz eredmények jellemezték. Az viszont igaz, sikerült rábírnia Zlatan Ibrahimovicot, hogy játsszon a válogatottban, és volt néhány történelmi mérkőzése, például a németek elleni négy négy vagy az angolok elleni négy kettes győzelem, ahol Ibra azt az emlékezetes ollózós gólt szerezte. Janne Andersson klasszikus négy–négy–kettőben szerepelteti a csapatát, s közben Lars Lagerbäck tanácsadóként segíti a munkáját. Papíron nem volt annyi változás, de az új szakembernél sokkal jobban körülhatárolt feladatköre van a játékosnak, nagyobb a szervezettség, Zlatan visszavonulásával pedig több felelősséget vállalnak a többiek. Erik Hamrén mintha inkább a lelkesedésre épített volna.”

Az együttes a vb-selejtezőkön egyelőre csak a franciáktól kapott ki, és csupán rosszabb gólkülönbsége miatt harmadik a hollandok mögött. Lehet, hogy van esély a vb-szereplésre?

„A franciák elleni mérkőzésen a vereség ellenére jól játszott a csapat, és őszintén mondom, van esély, még ha nem is túl nagy arra, hogy versenyben legyünk a hollandokkal a csoport második helyéért” – fejezte be a beszélgetést a svéd szakíró.

A kedd esti kísérleti svéd kezdőből a kapus Kristoffer Nordfeldt (Swansea City) és a védő Pontus Jansson (Leeds United) az angol élvonalban, illetve másodosztályban, a védő Emil Krafth (Bologna), a középpályás Marcus Rohdén (Crotone) és Oscar Hiljemark (Palermo) Olaszországban, a védő Oscar Wendt (Borussia Mönchengladbach) és a csatár Christoffer Nyman (Eintracht Braunschweig) Németországban légióskodik, míg Andreas Granqvist az orosz FK Krasznodar, Jakob Johansson a görög AEK Athén, Sam Larsson a holland Heerenveen, Isaac Kiese Thelin pedig a francia Bordeaux játékosa.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik