Magyar-orosz: Dárdai „tervezett” meccsre készül, jövőjéről nem döntött

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.17. 17:00
A finnek elleni Eb-selejtezős győzelem után, az Oroszország elleni felkészülési találkozó előtt Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott ideiglenesen kinevezett szövetségi kapitánya – akinek megbízatása ezzel a keddi mérkőzéssel véget is ér – a telki edzőközpontban megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a jövőjéről még nem hozott végleges döntést, a keddi találkozó pedig merőben eltérő lesz az eddigi mérkőzéseitől.
Dárdai még nem döntött a jövőjéről (Fotó: Veres Viktor)
Dárdai még nem döntött a jövőjéről (Fotó: Veres Viktor)

„A pénteki mérkőzés után megvolt az ünneplés, bár a srácok azért meglepődtek, hogy még kiküldtem őket futni – mondta Dárdai Pál. – Aki játszott, az csak regenerálódott, aki nem, azt viszont megfuttattuk. Tegnap visszajött a társaság az edzőtáborba, akik nem játszottak, azok intenzívebb edzést végeztek, mint a társaik. Ma már közös munka volt, így tulajdonképpen egyetlen edzéssel készültünk az orosz meccsre, de védekezésben és támadásban megvan a kellő összhang, ilyen szempontból nagy hiányérzetünk nincs. Mindenesetre néhány támadásvariációt azért kipróbálunk ma délután.”

Gera: Ezúttal egy hiteles ember szólt a közönséghez

A szakember elmondta, a keddi mérkőzés szakmai felépítése teljesen eltér majd az eddigi három találkozójától.

Gera elnézést kért, Dzsudzsák szerint ki lehet jutni. Juhász Roland szerint az egész ország azon van, hogy Dárdait meggyőzze – ők is. Bővebben itt!

„Az eddigi mérkőzéseinken a szakmai stáb hétközi munkáját és meglátásait dicsérte, hogy úgy tudtunk cserélni, hogy azzal a csapat segítségére voltunk. Ezzel szemben most tervezett cserék lesznek, felkészülési mérkőzésén lévén mind a hatot szeretném kihasználni. Ennek a jó közösségi szellemnek, ami most jellemzi a keretet, nem szabad megsérülnie. Mindenki kap lehetőséget a bizonyításra. Nem mennék jóslatokba az eredményt illetően, hiszen a mérkőzés alakulásától, a pillanatnyi állástól függetlenül, már a kezdés előtt megmondjuk, hogy ki játszik hatvan percet és ki harmincat. Most nem úgy lesz, hogy a Szalai Ádám majd jól lefárasztja a két belső védőt, és bejön két friss ember a padról a támadósorba, aki ezt ki is tudja használni. Kell a jó eredmény kedden, vagyis kellene, mert jót tenne, de engem sokkal jobban érdekel az, hogy a játékosaim közül ki hogyan teljesít. Ha vereség lesz ebből, akkor vereség lesz, én viszont azt szeretném látni a pályán, amit kértem a játékosoktól az öltözőben. Szeretnénk két játékrendszert kipróbálni, a négy-három-kettő-egyet, valamint a négy-négy-kettőt – de még az sincs eldöntve, hogy melyikben kezdünk, és melyikre váltunk a szünet után –, hogyha a jövőben úgy adja a helyzet tétmeccsen, akkor tudjon váltani a csapat, tudjanak váltani a játékosok. Eddig jellemzően már a hét elején együtt gyakorolt az a társaság, amellyel kezdtünk, most ez nem így történt, bár a rövid idő is keretek közé szorított volna minket ebben.”

Dárdai: Úgy döntök, hogy semmi se sérüljön

Dárdai Pál elmondta, hogy a felesége jól érezte magát a meccsen – ez azért különösen fontos a válogatott (a magyar futball?) jövője szempontjából, mert érdemi beleszólása lesz abba, hogy a kapitány marad-e a válogatott élén, vagy csak a németországi munkáját folytatja –, amit baráti társaságban elköltött vacsora és szórakozóhely felkeresése követett.

„Tetszett neki a meccs, utána a budapesti éjszaka, jó kikapcsolódás volt számára. Pihent egy kicsit, de aztán utazott haza, és ismét kőkeményen kell otthon ugrálnia a fiaink mellett.”

A kapitány a jövőjét firtató újságírói kérdések elől rendre kitért, úgy fogalmazott: egyelőre nincs miről beszélni, ezek csupán filozófiai eszmecserék lennének, amire meg nem hajlandó.

„A végleges döntés nincs meghozva, az orosz meccs után beszélünk erről. Viszont először nem a sajtóval, hanem az elnök úrral, a családommal és persze a Herthával. Ez hatalmas kör, és olyan döntést kell meghoznom végül, hogy abból mindenki jól jöjjön ki. Úgy kell mérlegelnem, hogy emberként és sportemberként se sérüljek.”

Dárdai Pál elárulta, nincs edzői példaképe, így számára különösebb motivációval sem bír, hogy egy olyan jeles, elismert szaktekintéllyel meccselhet, mint Fabio Capello, az oroszok olasz szövetségi kapitánya.

„Nem figyelem az úgymond nagy edzőket, hogyan öltözködnek, miket nyilatkoznak, mi a filozófiájuk. Capello nagyszerű edző, nagyszerű eredményekkel. Viszont vele nem dolgoztam, nem leshettem el tőle fortélyokat, az viszont biztos, hogy a kisugárzása hatalmas. Engem azonban ennél sokkal jobban érdekel a saját csapatom, én azzal foglalkozok.”

A szakember nem „fényezte” magát amiatt, hogy bátran mert NB I-es játékosokat is csatasorba állítani, és azok nem okoztak csalódást. Márpedig ez nem volt mindig így a közelmúltban, sőt…

„A felkérés után nyolc napig mást sem csináltam, mint néztem az internetes statisztikákat, és ismerkedtem a játékosokkal, akik szóba jöhettek, embereket kerestem a posztokra. Forró Gyulát például senki sem ajánlotta nekem. Inkognitóban megnéztem őt egy Újpest-meccsen, ahol azt láttam tőle, hogy helyezkedésben speciel nem hibázik. Behívtam, figyeltem egész héten, és megerősített ebben a meglátásomban. Ezek után bátran mertem őt játszatni ilyen meccsen is, amelyen remekül szállt be. Nem hozott szégyent rám és magára sem. Most berakom a kezdőbe, és meglátjuk, mire megy a lehetőséggel, lehet-e nagyobb terhet is rá rakni ilyen szinten.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bogdán Ádám (Bolton Wanderers – Anglia), Dibusz Dénes (Ferencváros), Király Gábor (Fulham – Anglia)
Védők: Fiola Attila (MVM-Paks), Forró Gyula (Újpest FC), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Diósgyőri VTK), Lang Ádám (Győri ETO FC), Poór Patrik (MTK Budapest)
Középpályások: Elek Ákos (Diósgyőri VTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Kalmár Zsolt (RB Leipzig – Németország), Kovács István (Videoton FC), Simon Ádám (Videoton FC), Tőzsér Dániel (Watford – Anglia)
Támadók: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva – Oroszország), Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan – Lengyelország), Nikolics Nemanja (Videoton FC), Priskin Tamás (Győri ETO FC), Simon Krisztián (Újpest FC), Stieber Zoltán (Hamburger SV – Németország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik