Ötmillió eurós sérült, hazaküldött gólkirály - a románok fejlődtek?

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2014.10.09. 11:25
null
Dzsudzsák és Tanase szombaton is összecsaphat (Fotó: Mirkó István, archív)
A román válogatott szövetségi kapitánya, Victor Piturca hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Románia jobb most, mint tavaly ősszel, amikor 3–0-ra győzött Magyarország ellen, míg a magyar válogatott a megítélése szerint még az egy évvel ezelőttihez képest is visszaesett. Ezzel a véleménnyel összecsengett Jenei Imréé, a korábbi román és magyar szövetségi kapitány arra kérte a magyar drukkereket, hogy sportszerűen viseljék el Románia fölényét és győzelmét. Indokolt a román magabiztosság a két válogatott szombati Eb-selejtezője előtt, tényleg nőtt a különbség a két csapat között még az egy évvel ezelőtti helyzethez képest is?

 

A ROMÁNOK HULLÁMZÓAK, MI LEJTMENETBEN VAGYUNK

Összehasonlítottuk a mostani és az egy évvel ezelőtti kereteket, a játékosok formáját, hogy kiderüljön, milyen állapotban várhatja a két csapat ezt a mérkőzést, mennyit változott a helyzet az egy évvel ezelőttihez képest, valóban jobbak-e a románok, mint tavaly.

Először is kezdjük azzal, hogy a románok az idei négy válogatott meccsükből kettőt nyertek meg, ebből az egyik a görögök elleni Eb-selejtezőn elért idegenbeli 1–0-s siker volt. Ezen kívül pedig májusban győztek Albánia ellen, akkor is 1–0-ra. Júniusban Algériától 2–1-re kikaptak, márciusban 0–0-t játszottak Argentínával.

A két siker ellenére azt azért nem mondhatjuk, hogy lélegzetelállító lenne a Piturca-csapat mérlege, hasonló hullámzás jellemzi az együttest, mint egy évvel ezelőtt. Akkor a márciusi és a szeptemberi, magyarok elleni meccs között háromszor léptek pályára Dorin Goianék. Hollandiától 4–0-ra kikaptak, Trinidad és Tobagót 4–0-ra megverték, Szlovákiával pedig 1–1-re végeztek.

Mi egy évvel ezelőtt öt veretlenül megvívott meccs után utaztunk Bukarestbe, igaz, az öt ellenfél közül csak Kuvaitot tudtuk legyőzni minimális különbséggel, 1–0-ra. A románoktól elszenvedett 3–0-s vereség után az észteknek ugyan rúgtunk egy ötöst (5–1), de Hollandiában újabb, még a bukarestinél is nagyobb pofont kaptunk (8–1 oda). Aztán az új évet új kapitánnyal, az Amszterdamban lemondó Egervári Sándor helyett Pintér Attilával kezdtük, de az azóta lejátszott öt meccsen a csapat adós maradt a meggyőző teljesítménnyel. A finnektől és az északírektől kikaptunk (mindkétszer 2–1-re), a dánokkal ikszeltünk (2–2), az albánokat (1–0) és Kazahsztánt megvertük (3–0). A felsoroltak közül csak ez utóbbi meccsen tudtunk egyértelműen ellenfelünk fölé nőni, ezen a találkozón egyébként Pintér Attila betegség miatt nem ült a kispadon, segítője, Farkas József meccselt.

Bukarestben azonban már új kapitány bizonyíthat Dárdai Pál személyében – ha Csábit és Farkast is beszámoljuk – egy éven belül ő lesz az ötödik edző, aki irányítja a válogatottat.

A ROMÁN VÉDELEMBEN MÉG MINDIG VANNAK KÉRDÉSEK

UGYANAZOK A PROBLÉMÁINK,
MINT KORÁBBAN
A magyar keretben a játékosok cserélődtek – 12 helyen változott a névsor –, de a problémák maradtak. Klasszikus jobbhátvédünk továbbra sincs. Vanczák Vilmos jöhetett volna szóba a poszton (bár eredetileg ő is belső védő volt), de ő sérülés miatt kikerült a keretből. Így marad az eredetileg védekező középpályás Varga József, aki maga is többször elismerte, nem a védelemben képes a legjobb teljesítményre. Rajta kívül a válogatott bemutatkozásra régóta váró Fiola Attila is játszott már jobb-bekket, de a paksi belső védőnek sem ez az elsődleges posztja.
Középen Korcsmár Zsolttal és Juhász Rolanddal megvagyunk, a védelem bal oldala azonban ismét problémás. Egervárinál Kádár szerepelt balhátvédként, aki azóta a DVTK-ban rendszeresen középen játszik. Alternatíva a „valódi” balhátvéd Korhut Mihály (bár ifistaként ő is támadóként kezdte), aki a válogatottban még rutintalan, hiszen csak három felkészülési meccsen szerepelt (de a dánok, az albánok és a kazahok ellen is elfogadható teljesítményt nyújtott, így a magunk részéről rá szavaznánk), viszont az U19-es válogatott Tamás Krisztián az A-válogatottban még egyszer sem szerepelt, sőt felnőttbajnokit sem játszott még.
Az elmúlt években talán kapuposzton volt a legkevesebb problémánk, ezúttal viszont Gulácsi Péter és Bogdán Ádám sem tudja vállalni a játékot, így várhatóan marad a 38 éves Király Gábor, aki ebben a szezonban az 1860 Münchenben és a Fulhamben is két-két meccsen védett.

A román válogatott legnagyobb problémái sokáig a védelemben, kiváltképp a szélső védők posztján jelentkeztek. Az idei találkozókon viszont összeállni látszott a hátsó alakzat, hiszen a négy meccsből csak az egyiken kaptak gólt szomszédaink, igaz, akkor rögtön kettőt is. A négy meccsen azonban egyszer sem kezdett ugyanaz a négyes hátul, tehát igazi egységről nem beszélhetünk.

Görögországban a Gabriel Tamas, Vlad Chiriches, Dragos Grigore, Razvan Rat négyes bizonyult nyerőnek. A felsoroltak Tamas kivételével egy éve is a keret tagjai voltak, de a Watford légiósa, aki Görögországban a románok egyik legjobbja volt, sérülés miatt ezúttal is hiányzik.

A tavaly augusztusban Angliába igazoló Chiriches a klubjában, a Tottenhamben kevés lehetőséget kap, összesen két bajnokin és két El-meccsen játszott, de ezeken a találkozókon több hibát is elkövetett, amelyek miatt még Piturcának is védelmébe kellett vennie.

A teljes védelmet tekintve a légiósok közül csak a francia Toulouse-ban játszó Dragos Grigore és a bolgár Ludogoreccel a BL-ben is szereplő, vészkapusként is bizonyító Cosmin volt folyamatosan játékban az elmúlt hetekben, de utóbbi csak ötször volt korábban válogatott, meglepő lenne, ha kezdene. Mindezek ismeretében nehéz eldönteni, kik alkotják ellenünk a románok védelmét.

Kapusposzton az idei négy válogatott meccsből háromszor kezdő, a tavalyi szeptemberi találkozón is védő Ciprian Tatarusanu helye biztosnak tűnik, de klubjában, a Fiorentinában még egy bajnokin sem védett a szezonban, összesen három El-mérkőzésen szerepelt (két csoportmeccs, egy selejtező).

...A MAGYAROK SEM

A magyar középpályássorban biztató jeleket találunk, de kirobbanó formában lévő játékos nálunk sincs. Dzsudzsák Balázsnak például már nyolc bajnoki alatt sikerült megdupláznia az előző szezonban mutatott bajnoki góltermését (a két gólja mellett van négy gólpassza is), igaz, nem volt nehéz, tekintve, hogy a 2013–2014-es idényben 23 meccsen csak egyszer talált be. A legeredményesebb légiós gólszerzőnk a középpályáról Tőzsér Dániel, aki 11 angol másodosztályú bajnokin háromszor talált be a Watfordban, és volt három gólpassza. Ő új erő lehet a csapatunkban, hiszen Egervárinál nem játszott Bukarestben.

Rajtuk kívül a légiós középpályások közül Lovrencsics Gergőnek van még gólja a Lech Poznanban, kétszer volt eredményes tíz bajnokin. A nyáron Hamburgba szerződő Stieber Zoltán egy meccset sérülés miatt kihagyott, azóta azonban hat meccsen is játszott a német élvonalban, összesen 412 percet. A Győrből a német másodosztályú RB Leipzighez igazoló Kalmár Zsolt még ismerkedik az új közeggel, négy meccsen 29 percet kapott.

Az itthon játszók közül az újpesti Simon Krisztián a legeredményesebb középpályásunk négy góllal – a 13 bajnoki gólnál járó Nikolics Nemanja után, a védő Juhász Rolanddal holtversenyben ő a keret második legeredményesebb játékosa a bajnoki találatok alapján. Az ő esetében azonban nagy kérdés, hogy az NB I-es jó forma vajon mennyit érhet egy bukaresti presztízsmeccsen (már ha egyáltalán lehetőséget kap, hiszen az egyszeres válogatott szélső aligha lesz kezdő). Mint ahogy például az is kérdés, hogy mire lehet képes 35 évesen a ferencvárosi Gera Zoltán, aki két év szünet után játszhat újra a válogatottban (legutóbb, az északírek ellen is kerettag volt, de megsérült).

A tavalyi keretünkből Hajnal Tamás és Koman Vladimir még mindig klub nélkül kallódik, míg a debreceni Szakály Péter ebben az idényben még itthon sem tud kiemelkedőt nyújtani.

 

NEM TÜNDÖKÖLNEK A ROMÁN KÖZÉPPÁLYÁSOK...

Tavaly már a budapesti mérkőzésen, majd a bukaresti előtt is a jobbszélső Gabriel Torjétól tartottunk a legjobban, aki a megelőző egy évben hét válogatott meccsen hét gólt szerzett. Ellenünk azonban egyik összecsapáson sem játszott igazán jól, és a legutóbbi 12 válogatott találkozóján már csak egyszer talált be. Ráadásul már nem a topligás spanyol Espanyolban, hanem a török Konyasporban játszik (most is az Udinese kölcsönjátékosaként), igaz, az öt bajnokin jegyzett két gól nem rossz mutató.

A román középpályások közül egyedül Alexandru Maxim játszik topligában (tavaly is hasonló volt a helyzet, akkor ő és Torje játszott topbajnokságban). A Stuttgart támadója azonban az eddigi hét fordulóból csak négy meccsen lépett pályára, összesen 171 perc jutott neki, ezeken egy gólt szerzett – vagyis ő sincs pályafutása csúcsán.

A szeptemberben a Petrolul Ploiesti-től Izraelbe szerződő, a legutóbbi bukaresti meccsünkön csereként lehetőséget kapó Ovidiu Hoban augusztus 16. óta csak két bajnokin játszott. A nyáron a Steauától a szaúdi al-Hilalhoz szerződő Mihai Pintilii utolsó gólját tétmeccsen éppen ellenünk lőtte tavaly szeptemberben, igaz, védekező középpályásként neki nem ez az elsődleges feladata, és bár nem egy erős bajnokságban szerepel, folyamatosan játékban van (mind a hat fordulóban kezdő volt Szaúd-Arábiában).

A többiek otthon játszanak és többnyire állandó játéklehetőséget is kapnak. A román keretbe kilenc új játékos került be a 2013-as szeptemberi találkozónk óta, közülük az egyik Lucian Sanmartean, aki már 34 éves, de ha játszik ellenünk, érdemes lesz odafigyelni rá, mert a román válogatott középpályásai közül talán ő van a legjobb formában. A Steaua irányítója hét bajnoki után három gólnál és nyolc gólpassznál jár.

A románoknál hiányozni fog az otthon szereplők közül a legértékesebb játékosnak tartott, ötmillió euróra taksált steauás védekező középpályás, Alexandru Bocureanu, aki a tavalyi mérkőzést végigjátszotta, kimondottan jól is játszott, most azonban térdsérülés miatt nem léphet pályára.

SZALAI ÉS NIKOLICS

Nálunk a tavalyi néggyel szemben ezúttal csak három csatár szerepel a keretben, de a jelenlegi forma alapján nem is nagyon tudnánk kit oda tenni negyediknek, sőt talán még a három is sok...

Dárdai Pál jó eséllyel a válogatotthoz egy év szünet után visszatérő Szalai Ádámnak szavaz bizalmat kezdőként, aki hat meccsen kétszer köszönt be a Hoffenheimben a Bundesligában. Nikolics Nemanját elsőre még a bő keretbe sem nevezte az új kapitány, de végül meghívót kapott a Videoton csatára, aki 10 meccsen 12 góllal vezeti az NB I góllövőlistáját. Ha csak csereként is, de Bukarestben érdemes lenne bevetni Nikolicsot – annak ellenére, hogy az észaírek elleni szeptemberi meccsen egy félidő alatt szinte semmit sem csinált –, mert ő kimondottan akkor tud élni, ha üres terület nyílik előtte, márpedig ha nem kapunk korán gólt, és tudunk kontrázni, meglephetné a románokat. A magyar keretből talán ő az egyetlen, aki tényleg kirobbanó formában várja a meccset, más kérdés, hogy ezen a találkozón biztosan nehezebb dolga lenne, mint mondjuk a DVTK vagy az Újpest elleni hazai rangadókon.

Tavaly Szalain kívül az azóta Dárdai segítőjévé avanzsáló Szabics Imre, a Komanhoz és Hajnalhoz hasonlóan klub nélküli Németh Krisztián és a Fradiban is visszaeső Böde Dániel alkotta a Bukarestbe utazó támadósort.

A magyar válogatott keretébe a csatárok közül Priskin Tamás, a Győri ETO játékosa kapott még meghívót, aki ebben az idényben 12 tétmérkőzésen háromszor volt eredményes, és ő szerezte a mieink egyetlen gólját az északírek elleni Eb-selejtezőn is.

KI LESZ A MARICA-HELYETTES? MI LETT A GÓLKIRÁLLYAL? – CSATÁRHELYZET

A román sajtóban az egyik legtöbbet taglalt téma a csatárkérdés, hiszen a tavaly emlékezetes gólt szerző Ciprian Marica ott van ugyan a keretben, de csak a finnek elleni jövő heti találkozón játszhat, ellenünk eltiltás miatt nem.

A legesélyesebb helyettesnek Claudiu Keserü tűnik, aki egy éve még nem volt a keret tagja, most viszont 10 meccsen 10 gólt szerezve vezeti a román élvonal góllövőlistáját.

Ha mégsem Keserü kezd, valószínűleg a török Genclerbirligi csatára, Bogdan Stancu lép pályára, aki csapata mind az öt bajnoki találkozóját végigjátszotta, két gólt szerzett. A válogatottban viszont az idén még nem volt eredményes (három meccsen játszott).

Továbbá ott találjuk még a keretben Raul Rusescut, aki egy éve román gólkirályként (21 találattal) nagy reményekkel igazolt a Sevillához, ahol azonban bajnokin egy meccs és mindössze hét perc jutott neki. Előbb a portugál Bragának adták kölcsön, majd a nyáron visszatért a Steauához. A korábbi sztárjelölt ebben a szezonban négy bajnokin játszott, gólt még nem szerzett.

A fentiek alapján nekünk nagyon úgy tűnik, hogy Piturca és Jenei fényezése, illetve a görögországi siker ellenére a román válogatott nem lépett előre az egy évvel ezelőttiekhez képest. A baj az, hogy akkor is simán megvertek minket, miközben fejlődésről mi sem beszélhetünk, sőt... De bízzunk Dárdaiban, mást úgysem tehetünk.

A ROMÁN KERET, 2014
Kapusok:
Costel Pantilimon (Sunderland), Ciprian Tatarusanu (Fiorentina), Silviu Lung (Astra Giurgiu)
Védők: Vlad Chiriches (Tottenham), Nicolai Dorin Goian (Aszterasz Tripolisz), Florin Gardos (Southampton), Dragos Grigore (Toulouse), Cosmin Moti (Ludogorec), Razvan Rat (PAOK), Srgian Luchin (Steaua Bucuresti), Iasmin Latovlevici (Steaua Bucuresti)
Középpályások: Ovidiu Stefan Hoban (Hapoel Beer-Seva), Mihai Pintilii (al-Hilal), Gabriel Torje (Konyaspor), Alexandru Maxim (Stuttgart), Andrei Prepelita (Steaua Bucuresti), Cristian Tanase (Steaua Bucuresti), Alexandru Chipciu (Steaua Bucuresti), Gabriel Enache (Astra Giurgiu), Lucian Sanmartean (Steaua Bucuresti)
Támadók: Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Ciprian Marica (Konyaspor)*, Claudiu Keserü (Steaua Bucuresti), Raul Rusescu (Steaua Bucuresti)
*Ellenünk eltiltás miatt nem játszhat, csak a finnek elleni jövő heti meccsen szerepelhet.

A ROMÁN KERET, 2013
Kapusok
: Ciprian Tatarusanu (Steaua Bucuresti), Bogdan Lobont (AS Roma), Silviu Lung (Astra Giurgiu)
Védők
: Alexandru Matel (Astra Giurgiu), Srgian Luchin (Dinamo Bucuresti), Paul Papp (Chievo Verona), Valerica Gaman (Astra Giurgiu), Nicolai Dorin Goian (Aszterasz Tripolisz), Dragos Grigore (Dinamo Bucuresti), Vlad Chiriches (Tottenham Hotspur), Razvan Rat (West Ham United), Iasmin Latovlevici (Steaua Bucuresti)
Középpályások: Alexandru Bourceanu, Mihai Pintilii, Adrian Popa, Cristian Tanase (mind Steaua Bucuresti), Ovidiu Stefan Hoban (Petrolul Ploiesti), Gabriel Torje (Udinese Calcio), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart)
Támadók: Marius Alexe (Sassuolo), Gheorghe Bucur (Kubany Krasznodar), Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Ciprian Marica (csapat nélkül)

A MAGYAR KERET, 2014
Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Király Gábor (Fulham), Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők: Fiola Attila (MVM-Paks), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (DVTK), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Korhut Mihály (DVSC-Teva), Tamás Krisztián (Varese), Varga József (DVSC-Teva)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Kalmár Zsolt (RB Leipzig), Kovács István (Videoton FC), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Simon Krisztián (Újpest FC), Stieber Zoltán (Hamburg), Tőzsér Dániel (Watford), Varga Roland (Győri ETO)
Támadók: Nikolics Nemanja (Videoton FC), Priskin Tamás (Győri ETO), Szalai Ádám (Hoffenheim)

A MAGYAR KERET, 2013
Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők: Vanczák Vilmos (Sion), Fiola Attila (MVM Paks), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Guzmics Richárd (Haladás), Lipták Zoltán (Győri ETO), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Kádár Tamás (DVTK), Laczkó Zsolt (Sampdoria), Gyömbér Gábor (Ferencváros)
Középpályások: Varga József (Middlesbrough), Elek Ákos (DVTK), Hajnal Tamás (Ingolstadt), Koman Vladimir (FK Krasznodar), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Szakály Péter (DVSC-Teva), Kovács István (Videoton FC)
Támadók: Szabics Imre (Sturm Graz), Szalai Ádám (Schalke 04), Böde Dániel (Ferencváros)
Németh Krisztián (Roda)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik