Öt perc alatt eldőlt a három legutóbbi román-magyar - érdekességek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.11. 07:21
null
Romániában 1958 óta nem tudott győzni a magyar válogatott – Liszteséknek sem sikerült (Fotó: Reuters, archív)
Juhász Roland a legtöbb válogatottsággal büszkélkedő magyar védő lesz, Dárdai Pál olyan fiatalon dirigál szakvezetőként, mint 1930 óta senki, végzetes első öt perc Bukarestben, Feröerrel pedig olyan csapatot pipálunk ismét ki, amellyel még sosem csaptunk össze. Érdekességek a Románia–Magyarország és a Feröer–Magyarország Eb-selejtezők elé.

 

ROMÁNIA–MAGYARORSZÁG

♦ Az alap statisztika, amely gyakran elhangzik: eddig huszonhárom hivatalos mérkőzést vívott egymással Magyarország és Románia, az örökmérleg a mieink javára billen, 11–6–6.

♦ 1936 és 1998 között a magyar válogatott veretlen maradt Románia ellen. Ugyanakkor 1981 óta nem tudta Magyarország legyőzni Romániát. A jelenlegi kerettagok közül egyedül Király Gábor láthatott győzelmet Románia ellen – ötévesen.

♦ Romániában 1958 óta nem tudott győzni a magyar válogatott. 1972 óta gólt sem szerzett, legutóbbi három bukaresti mérkőzését simán elveszítette.

♦ Mi a közös a legutóbbi három Románia–Magyarország selejtezőben? Mindannyiszor gólt szerzett Románia az első öt percben, ezzel tulajdonképpen mindig el is döntötte a meccset. 1999-ben Adrian Ilie a 2., 2001-ben Marius Nicolae az 5., tavaly Ciprian Marica a 2. percben szerzett gólt. Legkésőbb az 53. percre egyébként mindegyik meccsen már biztos, többgólos volt a román fór.

Marica lecsap, Bogdán és Guzmics nagy bajban: így kezdődött a legutóbbi román–magyar (Fotó: Mirkó István)
Marica lecsap, Bogdán és Guzmics nagy bajban: így kezdődött a legutóbbi román–magyar (Fotó: Mirkó István)

 

♦ Dárdai Pál Hoffer József óta az első tréner a magyar kispadon, aki úgy irányíthatja a válogatottat, hogy előtte nem volt felnőtt csapat vezetőedzője. Hoffer József 1970-ben a magyar ifjúsági válogatott hosszú irányítása után kapta meg az A-csapatot.

♦ Dárdai öt alkalommal játszott Románia ellen, kétszer Bukarestben. A magyar válogatott hosszú, románok elleni nyeretlenségi sorozatából adódik, hogy nem volt győztes csapat tagja.

♦ Egy éve Szabics Imre még csereként beállva játszott Bukarestben, most már a válogatott stábtagjaként tér vissza a román fővárosba.

♦ A román válogatott 1930-ban döntően erdélyi magyar futballistákkal állt fel az első világbajnokságon. A csapatból Kovács Miklós a magyar válogatott mezét is magára ölthette, sőt, gólt is szerzett meggypirosban. A húszas román keretben tizenkét magyar, öt román és három sváb játékos kapott helyet. A magyarok többsége erdélyi születésű volt: Vogl Imre, Wetzer Rudolf, Steiner Béla és ikertestvére, Steiner Rudolf temesvári, Dezső Béla a Temes megyei Gátaljáról származott, Kovács Miklós a Krassó-Szörény megyei Mehádia falucskában látott napvilágot, Glanzmann Ede Marosvásárhelyről, Kocsis Elemér pedig Nagyszalontáról származott. Raffinszky László viszont „határon inneni” volt, hiszen Miskolcon született. Mellettük Czakó József, Borbély Sándor és Zauber Sámuel is a magyarságot képviselte a tornán.

♦ Király Gábor 38 éves, hat hónapos és tíz napos lesz az október 11-i, Románia elleni bukaresti Eb-selejtező időpontjában, vagyis ha szóhoz jut a mérkőzésen, újabb csúcsot állít fel: minden idők legtöbbszörös (90) magyar válogatott kapusa minden idők legidősebb válogatott futballistája is lesz idehaza. A magyar válogatott történetének jelenlegi abszolút korrekordere a Vasas legendás Bubuja, Mészáros Ferenc, aki 29 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, részt vett két világbajnokságon (1978, 1982), s utoljára 1988. május 10-én, 38 évesen és 29 naposan lépett pályára a nemzeti csapatban Dánia ellen (2–2).

♦ Tamás Krisztián úgy kapott meghívót a válogatott keretébe, hogy pályafutása során még egyetlen felnőtt bajnoki meccsen sem lépett pályára. Egyébként nem Tamás lenne az első, aki felnőtt bajnoki nélkül debütálna címeres mezben, hiszen Vass Ádám 2006. november 15-én, Kanada ellen ugyanígy került be Várhidi Péter csapatába. Ami biztos: a bemutatkozásra még várni kell, mert a fiatal játékos az U21-eseknél kapott szerepet pénteken.

♦ Magyarország az 1986-os világbajnoki selejtezők óta egyszer tudott nála magasabb játékerejű csapat otthonában győzni tétmérkőzésen: a 2010-es vb kvalifikációs sorozatában Dániában győzött, igaz, akkor, amikor már a meccsnek nem volt valódi tétje – a mieink már kiestek, a dánok már a kijutást ünnepelték.

♦ Ha Gera Zoltán játszik Bukarestben, akkor szinte napra pontosan két év után térhet vissza, hiszen legutóbb 2012. október 16-án Törökország ellen szerepelt a válogatottban.

♦ Az elmúlt egy évben Egervári Sándor, Csábi József, Pintér Attila és a Pintért egy ízben rosszulléte miatt helyettesítő Farkas József után Dárdai Pál már az ötödik szakvezető a válogatott kispadján. Mi a közös pont az öt szakemberben? Mind az öten voltak a BVSC alkalmazottjai, Egervári Sándor szakvezetőként, a többiek pedig játékosként. Dárdai Csábival és Farkassal is játszott együtt a zuglói vasutascsapatban.

♦ Dárdai Pál 1930 óta a legfiatalabb szövetségi kapitány a magyar kispadon. Pataki „Pityke” Mihály mindössze 37 évesen, három évvel játékos-pályafutása befejezése után ülhetett le a kispadra a Svájc (2:2), a Csehszlovákia (1:1) és az Olaszország (0:5) elleni mérkőzésen.

♦ 1958-ban százezer néző tombolt a román–magyaron, amely meglehetősen erőszakos játékot és 2:1-es magyar sikert hozott. Az MLSZ beszámolójával folytatjuk. Az akkori bukaresti magyar nagykövet külön jelentést írt haza az eseményről. „Szerencsésebb lesz, ha válogatott mérkőzésre hosszabb időn keresztül lehetőleg nem kerül sor" – javasolta akkor a pártvezetésnek, s hozzáfűzte, hogy „az események kellemetlen kihatással vannak a románok és az erdélyi magyarság viszonyára is”. A két csapat 51 éven keresztül nem játszott egymással barátságos mérkőzést Budapesten vagy Bukarestben.

♦ Ciprian Marica kidőlésével nincs olyan játékos a román keretben, aki tíznél több válogatott góllal rendelkezik. A román kerettagok összesen 36 találatnál járnak, a három legeredményesebb magyar (Gera, Priskin és Dzsudzsák) 53-nál. Mondjuk ez nem segít, ha megint csak a románok köszönnek be Bukarestben…

♦ Szalai Ádám 2012. október 16. óta gólképtelen a válogatottban, akkor a törökök kapujába talált be.

♦ Amennyiben pályára lép, Juhász Roland beéri Garaba Imrét (82 válogatottság), és együtt lesznek a legtöbb válogatott szerepléssel büszkélkedő magyar védők. A 82 válogatott mérkőzés az örökranglista 6. helyét jelenti. Juhásznak teljesen reális esélye van Puskás Ferenc (85), Grosics Gyula (86), Király Gábor (90 – és ez természetesen még nőhet), és Fazekas László (92) beérésére, és talán még a válogatott csúcstartó Bozsik Józsefet (101) is befoghatja.

♦ A magyar válogatott legutóbbi hat mérkőzését hazai pályán játszotta, 2014-ben először lép pályára idegenben. Magyarország nyeretlen legutóbbi három idegenbeli mérkőzésén, az előző kettőt összesen 11 gólt kapva veszítette el.

♦ A 2010-es években tétmérkőzésen csak Hollandia (1–4) és Törökország (0–2) tudott vendégként nyerni Romániában.

 

FERÖER–MAGYARORSZÁG

♦ Újabb UEFA-tagállamot pipálhat ki a magyar válogatott Feröerrel, a két nemzeti csapat először találkozik egymással. Az európai szövetség 54 tagjából Magyarország már csak az új belépő Gibraltárral és Szerbiával nem találkozott (Szerbia jogelődeivel ellenben igen).

♦ Többek között tanár, építőmunkás, asztalos, villanyszerelő, magazinszerkesztő és diák is van a feröeri keretben. A feröeriek így is jobban állnak „profizmusilag”, mint az egy profi futballistával felálló San Marinó-iak, igaz, az eredményeik is sokkal jobbak. A csapatkapitány Fródi Benjaminsen egy asztalosműhely tulajdonosa.

♦ Magyarország jelenleg minden észak-európai válogatott ellen pozitív örökmérleggel rendelkezik.

♦ Fródi Benjaminsen már októberben beérheti a feröeri válogatott rekorder Óli Johannesent (83 válogatottság), novemberben pedig már egyedüli rekordtartó lehet.

♦ A feröeri válogatott történetében mindössze egy játékos van, aki elérte a tízgólos határt: Rógvi Jacobsen épp tíz találattal gólrekorder.

♦ Feröer 1988-ban csatlakozott a FIFA-hoz és 1990-ben az UEFA-hoz. Első tétmérkőzésén az európai futballtörténet valaha volt legnagyobb meglepetéseinek egyikét okozta, amikor 1990. szeptember 12-én 1–0-ra legyőzte a világbajnokságot megjárt Ausztriát a svédországi Landskronában.

♦ A feröeriek kettőt nyertek meg legutóbbi harminc mérkőzésükből. Egyszer Eb-selejtezőn Észtországot, felkészülési mérkőzésen Gibraltárt kapták el.

AZ F-CSOPORT TELJES MENETRENDJE

EB 2016, SELEJTEZŐK. F-CSOPORT
2. FORDULÓ (Október 11.)
Románia–Magyarország, 18.00

Finnország–Görögország 20.45
Észak-Írország–Feröer 20.45

1. FORDULÓ (2014. szeptember 7.)
Magyarország–Észak-Írország 1–2
(Priskin 75., ill. McGinn 81., Vanczák 88. – öngól)
Feröer–Finnország 1–3 (Holst 41., ill. Riski 53., 78., R. Eremenko 82.)
Görögország–Románia 0–1 (Marica 10. – 11-esből)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik