Válogatott: Tornyinak van tippje, ki legyen a kapitány

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.02. 11:47
A nemrégiben Katarból az egyesült államokbeli Orlandóba áttelepülő magyar labdarúgó-szakember, a kilencvenes években a magyar olimpiai válogatottat is irányító Tornyi Barnabás szerint magyar szövetségi kapitányra van szükség a labdarúgó-válogatott élén. A kemma.hu-nak a szakember kifejtette: szerinte kulcsfontosságú a helyismeret.

Tornyi Barnabás elismerte: ő is drámaként élte meg a magyar válogatott két kritikus vb-selejtezőjét (Románia, 0–3; Hollandia, 1–8), de szerinte nem szabad elfelejteni, hogy a csapat nem esélyesként indult a selejtezőcsoportban, hanem jó játékkal és természetesen ezzel együtt az edzői munkával került a továbbjutás közelébe.

„Nem szabadna egymásra mutogatni – mondta a regionális honlapnak Tornyi, kitartván néhány héttel ezelőtti véleménye mellett. – Ha jobban belegondolunk, akkor a statisztikánk nem is olyan rossz, ráadásul a magyar válogatott közönségkedvenc is lett az elmúlt időszakban. Ez a rossz befejezés azt eredményezte, hogy a csapat társadalmi megítélése ismét visszazuhant arra a szintre, ahol korábban volt. Ezért az új szövetségi kapitánynak nagyon komoly és nehéz feladata lesz."

Tornyi – aki családi okok miatt látogatott haza néhány napra Magyarországra – úgy véli, mindenképpen magyar szövetségi kapitányt kellene választani Egervári Sándor megüresedett helyére, hiszen magyar labdarúgó fejével csak egy olyan edző tud gondolkozni, aki itt nőtt fel, itt él és ismeri a magyarok gondolkodásmódját, a játékosokat.

Szerinte csak egy ilyen edző képes megérteni a játékosok minden egyes rezdülését – van is tippje, ki lenne a megfelelő személy, de nem fedte fel a Kemmának –, ugyanakkor jelezte: tudomásul veszi, hogy most elegendő támogatás van a kormány és a szövetség részéről ahhoz, hogy egy neves külföldi edző elgondolkozzon a magyarországi munkavállaláson.

A 60 esztendős világjáró tréner szerint a magyar foci tíz-húsz esztendővel ezelőtt rosszabb volt, mint most, azonban attól, hogy az utóbbi években megállt a futballpályák felszámolásának folyamata, varázsütésre nem várható ugrásszerű színvonal-emelkedés.

„Az, hogy felépül néhány gyönyörű és modern stadion, még nem jelenti azt, hogy azonnal lesznek világklasszis játékosaink. Az utánpótlás-nevelés egy hosszú és bonyolult folyamat" – tette hozzá a szakember.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik