A motiváltsággal nem lesz gond a litvánok ellen

Vágólapra másolva!
2010.11.17. 09:06
null
Király Gábor szerint kötelező komolyan venni a mai meccset (Fotó: Németh Ferenc)
A magyar válogatott ma este Litvániával csap össze Székesfehérváron (18.00, Tv: Sport1) felkészülési mérkőzésen, és a mieink a találkozó barátságos jellege ellenére úgy készülnek, mintha tétmeccset játszanának. A litván keretbe bekerülő debreceni Mindaugas Malinauskasnak nagy verést ígértek klubtársai, de a kapus nem aggódik.

Bár csak felkészülési mérkőzés lesz a litvánok elleni összecsapás, a magyar csapat legrutinosabb tagja, a 78-szoros válogatott Király Gábor úgy készül a meccsre, mintha az Európa-bajnoki szereplés lenne a tét.

2010-ES MÉRLEG
MAGYARORSZÁG LITVÁNIA
Oroszország 1–1 (o) Ukrajna 0–4 (i)
Németország 0–3 (o) Lettország 0–0 (o)
Hollandia 1–6 (i) Észtország 2–0 (o)
Anglia 1–2 (i) Fehéroroszország 0–2 (o)
Svédország 0–2 (i) Skócia 0–0 (o)
Moldova 2–1 (o) Csehország 1–0 (i)
San Marino 8–0 (o) Spanyolország 1–3 (i)
Finnország 2–1 (i)  
3 gy., 1 d., 4 v. 2 gy., 2 d., 3 v.

„Azt mindenképp bizonyíthatom, hogy alázattal kell a futballhoz, a válogatotthoz közelíteni – mondta Király Gábor a Nemzeti Sportnak. – Nálam nem létezik olyan, hogy nem éles meccs. Amikor nyáron a haverokkal kispályázunk, akkor is nyerni akarok, de mondok mást: tavasszal, a szezon végén az 1860 egyik edzésén középső védőnek állítottak, és szinte vérben forogtak a szemeim, úgy álltam oda, hogy engem senki sem cselezhet ki. A többiek nevettek, azt mondták, olyan vagyok, mint aki BL-döntőt játszik, de mondtam nekik is: másképp nem érdemes, és másképp nem is tudok futballozni. És nem is akarok…”

Ha megnézzük, sok játékosnak lehet személyes ambíciója. Kádár Tamás, a Newcastle United játékosa most lehet először válogatott; a védő nyilván a tőle telhető legnagyobb odaadással játszik majd, ha lehetőséget kap.

Hajnal Tamásé más eset: a középpályás 36-szoros válogatott, és a nemzeti csapat alapembere, mióta a Kaiserslauternben, a Karlsruhéban, majd 2008 óta Dortmundban is meghatározó szerepet kapott. Ám idén ősszel egy súlyos sérülés után eddig nem tudott visszakerülni a Borussia kezdőcsapatába, így neki nagy esély a szerdai meccs: önmagának, a kapitánynak és talán német klubjának is megmutathatja, hogy méltánytalanul mellőzték. Hogy hiába tartalék ott, a válogatott játékához képes pluszt hozzátenni – ha nem megy neki a játék, lemondhatnak róla, hogy hát igen, a meccshiány látszik rajta… Nagy tehát a tét.

És van tét Juhász Roland számára is – tőle azt kérdeztük, a szerdai kilencven perc hogyan vethető össze mondjuk egy Bajnokok Ligája-ütközettel?

„Nekem minden mérkőzés egyforma – mondta az Anderlecht 58-szoros válogatott védője. – Nem tettem soha különbséget, talán csak a nyári edzőtábor során lejátszott edzőmeccseken, amelyeken legfeljebb egy félidőt játszik az ember, azokon fordulhat elő, hogy a futballista nem törekszik a maximumra. Címeres mezben a lazsálás, a pihenés nem fordulhat elő, nekem sohasem jutott eszembe hétközi válogatott meccsen, bárki volt az ellenfél, hogy milyen fontos meccsünk lesz az Anderlechttel a hét végén. Itt nincs tartalékolás, mindig arra törekedtem, hogy amire aznap képes vagyok, azzal segítsem a magyar csapatot – így lesz ez Litvánia ellen is.”

A litvánoknál a Debrecen kapusa, a nemzeti csapatban eddig kétszer szereplő Mindaugas Malinauskas is helyet kapott a keretben, mivel a válogatott két másik kapusa, Zydrunas Karcemarskas és Paulius Grybauskas sérülés miatt az utolsó pillanatban lemondta a szereplést. A Loki játékosát „megfenyegették” magyar válogatott klubtársai, de Malinauskas szerint nem lesz könnyű dolga a mieinknek.

„Váratlanul ért a meghívó, de természetesen boldogan fogadtam – fogalmazott a nemzeti együttes kapuját először 2006-ban, másodjára 2007-ben őrző Malinauskas. – Nem tegnap volt, hogy legutóbb a válogatottal készülhettem, ám beilleszkedési gondjaim nem voltak, hiszen a keret nagyját ismertem korábbról, miként ismerem a magyar csapat egy részét is. Három debreceni klubtársam, Laczkó Zsolt, Varga József és Czvitkovics Péter már beígérte a nagy verést, én azonban óvatosságra intettem őket, mondván, Litvániát nem lehet csak úgy legyőzni.”

A TELJES CIKKET ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT SZERDAI SZÁMÁBAN.

SZALAI: CSAK A GYŐZELEM, SEMMI MÁS
    

 

MAGYAR–LITVÁN MÚLT

 A két csapat eddigi egymás elleni mérkőzései


1998. május 27., Nyíregyháza, felkészülési mérkőzés: Magyarország–Litvánia 1–0 (0–0)
Gólszerző: Hrutka

 

 

2000. október 11., Kaunas, vb-selejtező: Litvánia–Magyarország 1–6 (0–2)
Gólszerzők: Orestas, ill. Fehér M. (3), Illés, Horváth F., Lisztes

 

 

 

 

 

 

 

2001. március 24., Budapest, vb-selejtező: Magyarország–Litvánia 1–1 (0–0)
Gólszerző: Sebők V. (11-esből), ill. Sebők V. (öngól) 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik