Sisa Tibor célja az, hogy az U19-esek kiharcolják az U20-as vb-szereplést

Vágólapra másolva!
2008.06.15. 07:28
Az Eb-selejtező elitkör székesfehérvári csoportjának bravúros megnyerése után, június 25-én elkezdi a felkészülést a csehországi nyolcas döntőre az U19-es válogatott. Hogy mi a célja a bolgár, spanyol, német hármassal egy csoportban küzdő magyar együttesnek? Sisa Tibor szövetségi edző szerint az, hogy kiharcolja az U20-as vb-szereplést.
Németh Krisztiánéknak (balra) a küzdőképességükre is szükségük lesz Csehországban
Fotó: Danis Barna
Németh Krisztiánéknak (balra) a küzdőképességükre is szükségük lesz Csehországban
Németh Krisztiánéknak (balra) a küzdőképességükre is szükségük lesz Csehországban
Fotó: Danis Barna
Németh Krisztiánéknak (balra) a küzdőképességükre is szükségük lesz Csehországban

Hasonlóan balszerencsésen kezdődik...

A sérülésekre gondol? – kérdezett vissza Sisa Tibor szövetségi edző.

A legutóbb Korcsmár Zsolt, most pedig Dudás Ádám dőlt ki a felkészülés előtt.

Ahogy az elitkör előtt és alatt, úgy ezúttal is tartom magam ahhoz, amit mindennél fontosabbnak tartok: első az egészség! A fiam hasonló korú, mint ezek a srácok, és szülőként én sem tudnám megbocsátani, ha maradandó károsodás érné – miközben megelőzhető lett volna a baj. Éppen ezért, noha tudtuk volna játszatni, hiszen csupán apróbb sérüléssel bajlódott, inkább nem szerepeltettük a fehérvári mecscseken Kádár Tamást.

Nem gondolja, hogy megviseli a kieső fiatalokat a hiányzás. Mégiscsak pályafutásuk eddigi legnagyobb lehetőségét kénytelenek kihagyni.

Erős legények ezek, úgy nevelték őket, hogy tudják, a labdarúgásban vannak nehezebb és könnyebb periódusok is. Vegyük például Dudás Ádámot. Az ifjú győri futballista nem sértődött meg, amikor kihagytam az elitkörre kihirdetett keretből, hanem motiváltabb lett. Megbeszéltem vele, hogy voltak a posztján nála jobb formában lévők, de ettől még ugyanúgy számítok rá a jövőben. Tetszett Ádám reakciója, nem hőzöngött, hanem felvette a kesztyűt. Ezért is sajnálom a sérülését, mert tudtam, hogy az Európa-bajnokságon lehet majd vele számolni. Fűtötte a bizonyítási vágy, küzdeni tudása éppen ezen a tornán kamatozhatott volna. Összeállította már az edzőtábor programját?

Hogyne, mindent előkészítettem. Persze nem kell valamiféle túlélőtáborra gondolni, a fizikai és taktikai felkészítés mellett nagy hangsúlyt fektetünk a csapatépítést segítő programokra is. Noha baráti társaságról beszélünk, sosem árt tovább dolgozni az összekovácsoláson. Szerencsére vannak húzóemberek a pályán belül és azon kívül is. Ki kell például emelnem Koman Vladimirt, aki összeszorított foggal, kitűnően hajtotta végig a székesfehérvári meccseket, s volt vezére a gólkirály Németh Krisztiánnal közösen a társaságnak. Ám nem kettő, tizenegy, sőt nem is tizennyolc srácról van szó, hiszen harminc játékossal számolok. A bő keretbe tartozó labdarúgók is segítenek, mert amíg ők a csapatba kerülésért küzdenek, s fejlődnek ezáltal, addig az alapembereket is versenyhelyzetre kényszerítik, azaz folyamatosan motiválják.

Miért fontos a vb-részvétel kiharcolása?

Ha a csapat kijut a vb-re, egy korosztállyal feljebb, az U20-as korcsoportban dolgozhat tovább együtt. A világbajnokságon való eredményes szereplés pedig azt jelentené, hogy az U21-es válogatottban is ez a társaság képviselné Magyarországot. Az együtt töltött évek pedig rutinos, nemzetközi tapasztalattal felvértezett társaságot kovácsolnának az együttesből, így mondhatni kész csapatként lépnének felnőttkorba a srácok, és kerülhetnének oda többen az A-válogatottba is.



Az interjú teljes szövege a mai Nemzeti Sport 11. oldalán olvasható.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik