Várhidi szerint az A válogatottat építjük, akár az U21-s rovására is

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2007.06.04. 22:58
Várhidi Péter, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya reggel a Nap TV vendégeként arról is nyilatkozott, hogy fiatal kerete prioritást élvez a korosztályos válogatottakkal szemben. Így azoknak az eredményességükre is rámehet, hogy az A válogatottunk a nemzetközi színtéren versenyképesebb legyen, mint most. Ráadásul minél előbb. Ennek pedig azaz ára, hogy a fiatalok a felnőttek között edződjenek.
Németh, Hrepka, Farkas - előbb több, majd kevesebb bizalom
Szabó Miklós
Németh, Hrepka, Farkas - előbb több, majd kevesebb bizalom
Németh, Hrepka, Farkas - előbb több, majd kevesebb bizalom
Szabó Miklós
Németh, Hrepka, Farkas - előbb több, majd kevesebb bizalom

„A jelenlegi legjobb 30-35 játékos alkotja a válogatott keretet, ezeknek a játékosoknak a döntő többsége külföldön játszik. A fiatalok közül azok a legjobbak, akik most a keretben velünk vannak. Viszont ők még nem értek be, attól nagyon távol vannak.”

„Az a koncepció, hogy az A válogatottat építjük. Ezt Róth Antallal, az U21-s csapat edzőjével is megbeszéltem annak idején, hogy a fiatalítás nem bír el két csapatot. Tudtuk ezt annak idején is, hogy az U21-s válogatott nem tud a legerősebb összeállításában felállni, mert a legjobbakra az a A keretben is szükség van. Egyértelműen az A válogatott jövője a cél, és a játékosoknak is sokkal jobbat tesz, ha ott szerepelhetnek. Meg lehet kérdezni a fiatal játékosokat, mindegyik nagyon szívesen játszik az A válogatottban. Nekik ez egy tanulási folyamat, komoly szinten meg kell mérettetni magukat, hogy egyszer majd elkezdjenek nyerni.”

Szavazás

Várhidi kapitány azt mondta, hogy a mostani válogatott keretet alkotó 30-35 játékos oldja meg a magyar futball problémáját. És Ön szerint?

Írja be az itt látható számot!
A szakember öt, 21 éven aluli játékost vitt magával Krétára, közülük Priskin Tamás játszott kezdőként, őt a 81. percben éppen egy másik fiatal, Dzsudzsák Balázs váltotta, Vass Ádám, Filkor Attila és Farkas Balázs nem kapott szerepet. Miközben korosztályos csapatuk Eb-selejtezőn Fehéroroszországban 1-0-ra kikapott.

A mostani válogatott keretben nyolc olyan játékost találunk, akik életkorukból adódóan tagjai lehetnének még az U21-s együttesnek. Közülük az A válogatottban egyedül Priskin Tamásnak van bérelt helye, a Watford magyar légiósa az utóbbi mérkőzéseken együttesünk elsőszámú és majdhogynem egyetlen gólfelelőse volt: egymást követő öt meccsen hatszor volt eredményes, nagyszerű sorozata csak a görögök elleni szombati találkozón szakadt meg.

Priskin neve viszont már Lothar Matthäus kapitánykodása idején felvetődött a válogatottban, a német szakembernél debütált a nemzeti együttesben az akkor még győri játékos 2005 nyarán.

Rajta kívül a többieket kivétel nélkül Várhidi Péter hívta be a keretbe, de a kezdeti, még feltétlen és arányaiban nagy bizalom a folytatásban megcsappant, mostanra szinte el is fogyott.

A korosztály legtehetségesebb játékosának tartott, a napokban Liverpoolba szerződő Németh Krisztián még be sem mutatkozhatott a felnőttek között, ellentétben több kortársával.

Az Inter magyarja, Filkor Attila egy alkalommal játszhatott, a kijevi Farkas Balázs háromszor, de utóbbi is aligha rutinosodott ezzel egetverően.

Az Angliában légióskodó Vass Ádámnak két mérkőzés jutott, a szinte hozzá hasonló feladatkörben játszó MTK-s Zsidai Lászlónak egy, hogy aztán a folytatásban egyikük se kapjon szerepet, mint védekező középpályás.

Az NS osztályzatai alapján a szezon legjobb játékosának bizonyuló Dzsudzsák Balázs a görögök ellen debütálhatott a válogatottban, a debreceniek új kedvence a hajrában állhatott be, egy már eldőlt mérkőzésen.

Márpedig szerintünk a felnőtt csapat kispadján - esetenként még ott sem -, vagy csereként öt perc alatt nem igazán edződni, felvérteződni az elkövetkezendő nagy feladatokra. Akkor már inkább jöjjenek a korosztályos tétmeccsek - az atlantai olimpiára kijutó, következetesen együtt tartott gárda példa erre -, de ha már más a koncepció, akkor ne csak szóban legyen az, hanem a gyakorlatban is.

U21-S JÁTÉKOSOK VÁRHIDI PÉTER CSAPATÁBAN:
. Kanada (1-0) Ciprus (1-2) Lettország (2-0) Montenegró (1-2) Moldova (2-0) Görögország (0-2)
Dzsudzsák B. - - - - - cs. 81.
Farkas B. cs. 70. - k. 86. cs. 85 - -
Filkor A. - - k. 85. - - -
Hrepka Á. k. 70. k. 58. cs. 94. - - -
Németh K. - - - - - -
Priskin T. k. 78. cs. 58. k. 94. v. k. 89. k. 81.
Vass Á. v. v. - - - -
Zsidai L. - - v. - - -
v: végig
k: kezdő, az x. percben lecserélték
cs: csere, az x. percben becserélték

VIDEÓÖSSZEFOGLALÓ A MÉRKŐZÉSRŐL


EMLÉKEZTETŐ:

C-CSOPORT:
GÖRÖGORSZÁG – MAGYARORSZÁG 2-0


Helyszín: Iráklion
Nézőszám: 19 000
Játékvezető: Claus Bo Larsen (dán)
Asszisztensek: Bill René Hansen, Henrik Sönderby (mindketten dánok)

GÖRÖGORSZÁG MAGYARORSZÁG
12 Konsztantinosz 1 Végh
2 Szeitaridisz 2 Csizmadia
32 Anatolakisz 4 Juhász
25 Kirjakosz 5 Balogh B.
15 Toroszidisz 3 Bodor
21 Kacuranisz 6 Tóth B.
10 Karagunisz 7 Vadócz
6 Baszinasz 8 Tőzsér
20 Amanatidisz 10 Hajnal
9 Hariszteasz 11 Gera
17 Gekasz 9 Priskin
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Otto Rehhagel Várhidi Péter


Gólszerzők: Gekasz (16.), Szeitaridisz (29.)
Cserék: Bodor helyett Vanczák (40.), Anatolakisz helyett Pacazoglu (53.), Vadócz helyett Szélesi (74.), Hariszteasz helyett Jannakupulosz (80.), Priskin helyett Dzsudzsák (81.), Amanatidisz helyett Limperopulosz (88.)
Sárga lap: Bodor (35.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik