Egyetlen labda túl kevés lenne

KECSKÉS ISTVÁN, SINKOVICS GÁBORKECSKÉS ISTVÁN, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2005.07.25. 22:09
Címkék
Kisteleki István ligaelnök vihart kavart. A Magyar Labdarúgóliga elnöke tegnap reggel a Napkelte című televíziós műsorban a Real Madrid budapesti fellépésével kapcsolatos aggályairól beszélt. A ligafőnök nehezményezi, hogy a meccs bevételéből a legendás Puskás Ferenc - akinek a nevével reklámozzák az eseményt, és a hivatalos közlés szerint segítik a magyar labdarúgás legnagyobb alakjának a gyógykezelését - mindössze a mérkőzés aláírt labdájának elárverezéséből származó bevételt kapja meg. Ez pedig Kisteleki István szerint kevés. A helyzet odáig fajult, hogy Lothar Matthäus kijelentette (és ezt a szokásos Lássuk csak! című jegyzetében is írja): a válogatott labdarúgói nem lépnek pályára a gálán, mivel a nemzeti csapatot jótékony cél, nem pedig üzleti érdek vezérli.
Puskás Ferenc jövôbeni gyógykezelését egy licitálásra felkínált labda is szolgálná
Puskás Ferenc jövôbeni gyógykezelését egy licitálásra felkínált labda is szolgálná
Puskás Ferenc jövôbeni gyógykezelését egy licitálásra felkínált labda is szolgálná
Puskás Ferenc jövôbeni gyógykezelését egy licitálásra felkínált labda is szolgálná
Puskás Ferenc jövôbeni gyógykezelését egy licitálásra felkínált labda is szolgálná
Puskás Ferenc jövôbeni gyógykezelését egy licitálásra felkínált labda is szolgálná
A támadás

Elsőként Kisteleki István ligaelnököt kerestük meg, hogy megtudakoljuk a televíziós interjúban elhangzottak hátterét, miért éppen most "robbant a bomba".

- Vágjunk a közepibe: mire alapozza a televízióban elmondottakat?
- A birtokomban lévő dokumentumokból világosan kiderül, hogy Puskás Ferenc nem részesül kellőképpen a nevével hirdetett mérkőzés bevételeiből - mondta Kisteleki István. - A liga célja pedig az, hogy a pénz jó helyre kerüljön. Úgy gondolom, hogy cirka hetvenmillió forint illetné meg Puskás Ferencet, és küzdök is majd azért, hogy ez így is legyen. Egy aláírt labdát árverezne el az RTL Klub, s ennek a kikiáltási ára egymillió forint, vagyis ennyit mindenképpen kapna Puskás Ferenc, és persze ha az öszszeg fölé megy a licit, akkor a teljes bevételt is a gyógykezelésére fordítják majd. Azt gondolom, hogy ez megalázó és értékelhetetlen.

- Miért nem tették tisztába az ügyet már korábban?
- Az üggyel kapcsolatosan már több levelet is írtam a mérkőzés szervezőinek, de egyoldalú a kommunikáció, mert érdemi választ nem kaptam. Én tudom, hogy ez üzleti vállalkozás, de akkor sem engedhetjük meg, hogy visszaéljenek Puskás Ferenc nevével. A mérkőzés célja szent és sérthetetlen, éppen ezért gondolja azt minden jegyvásárló, hogy az Aranycsapat kapitányának segít azzal, ha megveszi a belépőt, ezzel szemben a szervezők megtévesztik az országot. Lothar Matthäus is azt mondta nekem, amennyiben ezek a kondíciók nem változnak meg, ő és játékosai nem lépnek pályára a mérkőzésen. ---- Nézzük, hogy a mérkőzés szervezőinek mi a véleményük.
Erdős László, a találkozó főszervezője Kisteleki István minden állítását cáfolja.
- A mérkőzés szervezésének első pillanatától a promóter folyamatosan egyeztetett Puskás Ferenc családjával, az ügyvédjeikkel, a Kútvölgyi kórház illetékeseivel, az MLSZ vezetőivel, illetve a főtámogató TriGránit Rt.-vel a mérkőzés jövedelméből biztosítandó támogatásokról - mondta Erdős László - Minderről a médiumoknak is beszámoltunk a június huszonegyedikei sajtótájékoztatón. A TriGránit Rt. a mérkőzésből származó bevételéről lemondott, és két karitatív csomagot állított össze. Az első Puskás Ferenc gyógykezelésének támogatását célozta meg. A családdal megkötött szerződés szerint a TriGránit Rt. és a promóter vállalta Puskás Ferenc ápolási költségeinek - a társadalombiztosítás által nem fizetett - élete végéig tartó finanszírozását, ami hozzájárul a család anyagi terheinek könnyítéséhez is. Ezenkívül a Real Madrid játékosai által aláírt, illetve Puskás Ferenc kézjegyével ellátott labdát - amelyből így egy darab létezik a világon - az RTL Klub segítségével televíziós licitre bocsát. Az ebből származó bevételt, amelynek esetében az egymillió forintos induló licitet garantáljuk, szintén az ápolási költségekre, a család támogatására fordítja.

- Mit szól ahhoz, hogy Kisteleki István hetvemillió forintos részesedést tartana megfelelőnek Puskás Ferenc számára?
- Nem tudom, mire alapozza ezt a kijelentését. A mérkőzés költségvetése körülbelül kétmillió euró, azaz félmilliárd forint, a bevétel viszont ma még nehezen kalkulálható. Az azonban bizonyos, hogy messze nem éri el a Kisteleki István által feltételezett összeget, nemhogy részesedésként, hanem nettó nyereségként sem.

- Mit szól Lothar Matthäus kijelentéséhez, hogy a válogatottal nem lehet üzletelni?
- Erről semmilyen információnk nincs, ugyanis a felröppent hír alaptalan. Ha valaki megtévesztette a szurkolókat, és kárt okoz egy olyan rendezvénynek, amely támogatja a magyar labdarúgás egyetemes ügyét, Puskás Ferenc gyógykezelését, és örömöt jelenthet sok millió magyar szurkolónak, akkor az Kisteleki István. Ô számunkra érthetetlen okból a megtévesztés áldozata lett. Bízunk abban, hogy csak alulinformáltsága miatt.

- No, de kik lépnek majd pályára a Real Madrid ellen?
- Az eredeti tervek szerint összeállított Puskás Ferenc-válogatott. ---- Az ügyhöz kapcsolódik, hogy Bözsike néni, Puskás Ferenc felesége információnk szerint orvosi kezelésre szorult, amikor kiderült, hogy már most vitatkoznak a bevételen… Az MLSZ részéről Berzi Sándor főtitkár nyilatkozott.
- Bozóky Imre mindent tisztázott Demján Sándorral - mondta Berzi Sándor tegnap este. - Demján Sándor kijelentette, a Real Madrid budapesti vendégjátékából származó nyereség huszonöt százalékát Puskás Ferenc gyógykezelésére, további huszonöt százalékát az utánpótlásra fordítják. A másik ötven százalék a szervezőké lesz.

- Gondolom, az MLSZ-nek Demján Sándor személye garancia arra, hogy a befolyt pénzt valóban Öcsi bácsi gyógykezelésére fordítják.
- Természetesen. Részünkről nincsenek vitás kérdések a Real-meccsel kapcsolatban.

- Ez azt jelenti, hogy a magyar válogatott szerepelhet a királyi gárda ellen?
- Ha Lothar Matthäus úgy dönt, akkor természetesen a legjobb játékosaink játszhatnak.

Az NSO ajánlja:



A válogatott 2005-ös programja

A vb-selejtezők programja, a csoport állása

A magyar válogatott mérkőzései 2004-ben

A magyar válogatott összes mérkőzése

Futball-lexikon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik