A balbekket még keresik a skandinávok

IMI MARKOSIMI MARKOS
Vágólapra másolva!
2004.10.07. 23:45
Az idegesebb svéd szurkolók a fejüket fogták az északi válogatott szerdai edzésén, amidőn azt látták: a csoportban eddig egy győzelmet és egy vereséget jegyző gárda tréningjét két futballistának idő előtt kellett befejeznie.
Hogy mi ugrasztotta fel a drukkerek (és a helyi újságírók) vércukorszintjét? A pályáról leballagók minden szempontból alapembernek számítanak Lars Lagerbäck együttesében, ráadásul a publikum kedvencei közé tartoznak.
Az ijedelem nem tartott sokáig, miután kiderült, hogy a két csillag, az Arsenal alkalmazásában álló Fredrik Ljungberg és az újságírók által az elmúlt napokban olaszországi ügye (bajnoki találkozón lefejelte az ellenfél egyik játékosát) miatt össztűz alá került Juventus-csatár, Zlatan Ibrahimovic az alapos orvosi vizsgálatot követően csupán rövid pihenőre, s nem a magyarok elleni világbajnoki selejtező kihagyására kényszerül. Mindazonáltal a szakembernek így is akad gondja.
Továbbra is érvényes, azaz megválaszolatlan például a napokkal ezelőtt megfogalmazott kérdés: ki helyettesíti a védelem bal oldalán a hét végi bajnoki meccsen megsérült Erik Edmant, az angol Premier League-ben szereplő Tottenham bekkjét? A szakértők - legalábbis csütörtökig - úgy gondolták, a szövetségi kapitány Mikael Dorsint aktiválja a Bajnokok Ligájában hagyományosan érdekelt norvég Rosenborgból, azon ésszerű okból kifolyólag, hogy akárcsak Edman, Dorsin is ballábas, ráadásul pazar formában van. Csakhogy Lagerbäck keresztülhúzta a számításokat, amikor kijelentette: ragaszkodik a behívott kerettagokhoz, új fiúra nincs szükség. Érvelése szerint így is három szélsőhátvéddel (Teddy Lucic, Mikael Nilsson és Alexander Östlund) számolhat, már más lapra tartozik, hogy valamennyien jobblábasak - az örök elégedetlenek szerint a balt mind a hárman csupán támaszkodásra használják…
A maró kritikák, illetve a féltés ellenére úgy tűnik, a kapitány mégis inkább rájuk szavaz. A trió minden tagját kipróbálta az edzések alkalmával a bal oldalon. Hogy melyikük jelenti majd a végső megoldást, arról egyelőre a szakírók is vitáznak, bár egyre inkább körvonalazódik az a csapat, amelyben a bekksor jobb, illetve bal szárnyán Mikael Nilsson és Lucic kap majd helyet. Persze, a zsurnaliszták arrafelé sem jósok, ideájuk nem légből kapott, sokkal inkább a múltból merített: a 2002-es japán-dél-koreai közös rendezésű világbajnokságon Lucic ugyanis a balhátvéd szerepkörében játszott, vagyis e területen (is) szert tett már némi rutinra. Tekintettel arra, hogy a szerdai edzés után Lagerbäck igencsak magasztalta a Levante óriását, Johan Mjällbyt, ritka kivétellel úgy vélik a skandináv újságírók, hogy a háromkoronás válogatott az Isaksson - Mikael Nilsson, Mellberg, Mjällby, Lucic - Wilhelmsson, Linderoth, Anders Svensson, Ljungberg - Ibrahimovic, Larsson összeállításban fut ki szombaton a Rasunda-stadion gyepére. ---- A ---- Z
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik