Oroszdrukker politikus

BUDAI MIKLÓS, SINKOVICS GÁBORBUDAI MIKLÓS, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2003.08.15. 20:33
Címkék
Ötven esztendeje, 1953. augusztus 20-án adták át Budapesten Magyarország máig legnagyobb nyitott sportarénáját, a Népstadiont.A jubileum apropóján lapunkban ötrészes sorozat indul, amelyben öszszesűrítjük az öt évtized pillanatait, statisztikáinkkal a nagy eredményeket idézzük fel, írásainkban pedig megszólalnak azon nagy sportolók, akik száz-, nyolcvan-, ötven-, húsz- avagy akár csupán ötezer néző előtt szerepelhettek. Ezen intézmény ünneplésére elegendő apropót szolgáltathat, hogy a tavaly Puskás Ferenc nevére átkeresztelt stadion az 1960-as magyar olimpiai rendezési pályázatban szerepelt lehetséges fő helyszínként, míg az utóbbi években a labdarúgó Eb-pályázatokban kapott kiemelt szerepet. Sorozatunk második részében az ünnepélyes megnyitóról, no meg a várva várt Bp. HonvédSzpartak Moszkva mérkőzésről lesz szó.
Grosics Gyula is dolgozott a Népstadion építkezésén, majd játékosként lett fôszereplô (fotó: Németh Ferenc)
Grosics Gyula is dolgozott a Népstadion építkezésén, majd játékosként lett fôszereplô (fotó: Németh Ferenc)
Grosics Gyula is dolgozott a Népstadion építkezésén, majd játékosként lett fôszereplô (fotó: Németh Ferenc)
Grosics Gyula is dolgozott a Népstadion építkezésén, majd játékosként lett fôszereplô (fotó: Németh Ferenc)
Grosics Gyula is dolgozott a Népstadion építkezésén, majd játékosként lett fôszereplô (fotó: Németh Ferenc)
Grosics Gyula is dolgozott a Népstadion építkezésén, majd játékosként lett fôszereplô (fotó: Németh Ferenc)
Fél nyolckor nyitották ki a kapukat – nem este, hanem reggel. Ilyenkor viszonylag ritkán indul az ember sporteseményre, ám az a nap, 1953. augusztus 20-a egészen különleges élményeket tartogatott. Sokan már hét óra előtt ott toporogtak a monumentális sportlétesítmény kapui előtt, nézték, nézegették az impozáns betonépítményt, és alig várták, hogy bejuthassanak. A korabeli tudósítás szerint Pirkus Anna és Cseuz Magda, a Rákospalotai Bőrkonfekciógyár dolgozói voltak az elsők, akik a kor szellemének megfelelően (csak semmi magamutogatás…) fehér ruhában, kezükben jeggyel beléptek óvatosan a Népstadion területére…

A díszpáholy is zsúfolt volt

Azon a forró augusztusi napon a Népstadion nyitóünnepségét alaposan megszervezték az elvtársak.
Odavezényelték az ország szinte öszszes sportolóját, katonáját, tűzoltóját és galambját. Úgy bizony, turbékoló madarak várták, hogy "békegalamb státuszban” repüljenek a vasfüggönyön túlra. Kilenc órakor (másfél óra alatt természetesen megtelt a vadonatúj létesítmény, nyolcvanezren ültek a lelátón…) harsonák harsogása visszhangzott a stadionban, sőt tán egész Budapesten, mintegy hívójelként szolgálva a sportolók bevonulásához. Ott ült a díszpáholyban Nagy Imre, a Minisztertanács elnöke (akinek akkor még fogalma sem lehetett arról, hogy három esztendő múltán forradalom tör ki, s neki az jugoszláv nagykövetségre kell menekülnie), Farkas Mihály honvédelmi miniszter, Gerő Ernő, a Minisztertanács első elnökhelyettese, Kiszteljov elvtárs, a Szovjetunió magyarországi nagykövete – itt voltak az oroszok, de a Honvéd aztán szépen lerendezte őket.
A nyitónap programja rengeteg szónoklattal és tapssal telt, ünnepelte magát és persze a nem titkoltan az 1960-as olimpiára épült Népstadiont a politikai vezetés. És nem volt ezzel semmi gond, ha már nincs mit enni, ha már szegény a magyar, legalább a futballt, a sportot élvezhesse. Erre tökéletesen megfelelt a Népstadion, amelynek villanyújságján az volt az első felirat, hogy "Béke”. Azt csak mi, az utódok tudjuk, hogy hányszor háborgott a nép a lelátókon.
Az a forró augusztus azonban egységbe forrasztotta a közönséget, s ahogy Bányai Nándortól, a Budapesti Honvéd kétszeres válogatott, ötszörös bajnok hátvédjétől hallhatják, még a ferencvárosi drukkerek is a Honvéd sikeréért szorítottak a szovjet Szpartak Moszkva elleni nyitó meccsen. Ünnepi, barátságos, már-már elvtársias hangulatú találkozóra készültek a szervezők, aztán jó kis presztízsmeccs lett belőle, elsősorban a Honvéd futballistái miatt. A magyar csapat buszon érkezett a pályára, a fiúk előbb nézték a Magyarország– Norvégia férfi atlétikai viadalt, majd Kalmár Jenő edző az öltözőbe terelte tanítványait, s a készülődés után fél öt előtt öt perccel vonult ki a pályára a két csapat.
Íme a főszereplők. Bp. Honvéd: Grosics – Rákóczi, Lóránt, Bányai – Bozsik, Városi – Budai II, Kocsis, Babolcsay, Puskás, Czibor. Szpartak Moszkva: Pirajev – Kisztyenko, Basaskin, Szedov – Parszin, Netto – Paramunov, Bobrov, Szimonyan, Gyementyev, Iljin.

Döbbenet a hazai öltözőben

11:1, avagy fôpróba a legnagyobb titokban

A nagyközönség úgy tudja, hogy 1953. augusztus 20-án játszották az elsô labdarúgó-mérkôzést a Népstadionban, pedig már májusban is mérkôztek a félig kész létesítményben! A Rómába készülô Aranycsapat próbálta ki elôször a gyepszônyeget az NB II-es Gázművek elleni zárt kapus edzômeccsen. Puskás Ferencék igazi örömfocival készültek az olaszok elleni válogatott mérkôzésre, 11:1-re verték a gázosokat. Mohácsi László, a Gázművek jobbszélsôje arról nevezetes, hogy a Népstadionban elsôként talált az Aranycsapat kapujába.
– A szünetben Sebes Gusztáv néhány játékost lecserélt, így a kapuba, Grosics Gyulát Gellér Sándor váltotta – mesélte Mohácsi László. – Már több góllal vezetett a válogatott, amikor a jobb szélen remek ütemben indítottak, lefutottam Lantos Mihályt, befelé kanyarodtam, és a tizenhatos sarka körül ellôttem a labdát, amit a vetôdô Gellér nem ért el.
– Emlékszik még, hogy ki szerezte az elsô gólt?
– Kocsis Sándor, mégpedig mindjárt a meccs kezdetén, egy csel után közelrôl rúgta a hálóba a labdát.
– Miért volt zárt kapus a mérkôzés?
– Ki akarták próbálni a gyepet, viszont a stadion még nem volt kész, közönséget még nem tudott fogadni. Ha az emberek megtudták volna, hogy játszik az Aranycsapat, biztos megpróbálnak bejutni.
– Milyen állapotban volt akkor a Népstadion?
– Akkor szerelték az ülôdeszkákat. Az öltözôket még nem lehetett használni, mi mezbe öltözve az aquincumi pályánkról a klub buszával utaztunk a stadionba, aztán a meccs után vissza, és ott is zuhanyoztunk. Még három hónap volt az avatásig, úgyhogy akadt tennivaló. Mindenesetre lenyűgözô látványt nyújtott félkész állapotban is. Érdekes volt, hogy mivel olyan kevesen voltunk ebben a hatalmas építményben, minden szó tisztán hallatszott, szinte visszhangzott a stadion.
– A pálya avatásán részt vett, ha ez akkor nem is volt publikus… A stadion építésében is közreműködött?
– Többször is dolgoztunk a Népstadionban, olykor edzés helyett elvittek minket lapátolni.
Bányai Nándor így emlékszik vissza a találkozóra:
"Tatán készültünk szokásunkhoz híven, két vagy három napot töltöttünk el edzőtáborban, és pontosan emlékszem, micsoda dac és elszántság dolgozott bennünk. Szinte hallom, ahogy egymásnak mondogatjuk, győznünk kell bármi áron, hiszen olyan nagyképűek, hogy megérdemlik a vereséget. Bizony, a szovjetek nem voltak híján az önbizalomnak, de mi jobbak voltunk náluk. Soha nem felejtem el, Farkas Mihály még a meccs előtt odajött a csapathoz, és azt mondta, úgyis kikaptok. Ezt képzelje el: a honvédelmi miniszter a szovjeteknek drukkolt. Láttam az arcán a kárörömet. Ez még jobban feltüzelt minket, és bevallom, keményen, helyenként durván játszottunk. Felejthetetlen a pillanat, ahogy szegény Bobrovot a salakos pályára rúgta Lóránt Gyula. Nem is mert többet a közelébe menni. Győzni akartunk mindenáron, hiszen magyar ember akkoriban első számú ellenségnek tekintette az oroszokat. Nem szerettük őket, ez az igazság. Fontosabb volt az a meccs, mint bármelyik bajnoki találkozó. Nagy meleg volt, legalább olyan hőség, mint mostanában, úgyhogy szenvedtünk rendesen, de hajtottunk megállás nélkül. Főleg azok után, hogy Szedov révén a Szpartak szerzett vezetést, aztán Bozsik Cucu rúgott kettőt, de ezzel még nem volt vége, Szimonjan egyenlített és Kocsis Kocka a hajrában szerezte meg, természetesen fejjel, a győztes gólunkat. A közönség boldog volt, tapsolt, és pontosan hallottam, hogy még a Ferencváros drukkerei is hangosan biztattak bennünket. Jó érzés volt ez, hiszen a bajnoki találkozókon kaptunk rendesen a zöld-fehér szimpatizánsoktól. Persze, ne féltse a Honvédot, a Fradi után akkoriban a Vasasnak volt a második legnagyobb tábora és nekünk, a Honvédnak. Szerettem a Népstadiont, mindig szívesen játszottam ott, már csak azért is, mert magam is dolgoztam az építkezésen a csapattársaimmal együtt. Büszke vagyok arra a Szpartak elleni győzelemre, és persze arra is, hogy a magunk módján harcoltunk az oroszokkal, és ha a szituáció úgy hozta, jól odavágtunk nekik. Hadd szokják…”
A Honvéd kapusáról, Grosics Gyuláról azt írta a meccs után a Népsport: aránylag nem volt sok dolga. A lerohanásokkal kísérletező szovjet csatárok lövéseit hiba nélkül védte. Két ízben bátor közbelépésével biztos gólnak látszó helyzetben tisztázott. A gólokat nem védhette.
A Fekete Párducnak becézett labdarúgó természetesen pontosan emlékszik arra az augusztus 20-ára:

A visszadobott virágcsokrok

"Óriási élmény volt az a nap. Igaz, mi már hónapok óta készültünk a meccsre, hiszen vezetőink megsúgták, hogy a Népstadion nyitóünnepségén mi játszunk egy szovjet csapattal. Bevallom, nem sokat tudtam a Szpartakról, és bizony meglepett, milyen kulturáltan futballoznak. Azonban nem kegyelmeztünk nekik, hiszen a Budapesti Honvéd azokban az években a világ legjobb klubcsapata volt. Igazi presztízsmeccs volt ez, hazafias érzelmektől átitatott fontos csata. Sok csapattársammal együtt dolgoztam a Népstadion munkálatai során, talicskát toltunk, homokot lapátoltunk, úgyhogy büszkén és boldogan mentünk oda futballozni, mert tudtuk, hogy magunknak építettük. Ez így is volt, pályafutásom jelentős részét töltötte ki a Népstadion, nemcsak a Honvéddal, vagy a válogatottal, hanem a Tatabányával is szerepelhettem ebben a csodálatos arénában. A Szpartak elleni meccs izgalmas kilencven percet hozott, de azt hiszem, megérdemelten győztünk, a közönség pedig ünnepelt minket, virágcsokrokat dobáltak felénk, amit mi visszahajítottunk a lelátóra. Sajnálnám, ha lebontanák a Népstadiont, mert hallom, ilyen terv is készült. Már nincs Wembley, illetve átépítik, és ugyancsak eltűnt a berni Wankdorf-stadion is. A Népstadion elvesztése fájna a legjobban…”
A meccs után Puskás Ferenc csak anynyit mondott: "Az első félidőben nagyon idény eleji játékot nyújtottunk. Idegesek is voltunk.”
Sebaj.
A Honvéd akkor is történelmet írt.
A szovjeteket azokban az években még fegyverrel is lehetetlennek tűnt legyőzni, nemhogy labdával…
Mérkőzések a Népstadionban
EredményNézőszám
1960
03. 13.: FTC–Pécs4:045 000
03. 13.: Vasas–Ú. Dózsa3:070 000
04. 30.: Bp. Honvéd–FTC2:250 000
05. 15.: FTC–MTK0:280 000
05. 22.: Magyarország–Anglia2:090 000
06. 05.: Magyarország–Skócia3:385 000
06. 12.: FTC–Haladás2:060 000
06. 12.: Bp. Honvéd–Vasas0:160 000
06. 22.: MTK–Vasas1:050 000
06. 22.: FTC–Ú. Dózsa0:175 000
08. 07.: FTC–Pécs3:255 000
08. 07.: Vasas–MTK4:265 000
11. 30.: Ú. Dózsa–Benfica2:1 BEK20 000
1961
03. 12.: FTC–Vasas0:050 000
06. 11.: Magyarország–Ausztria1:280 000
08. 13.: FTC–Bp. Honvéd3:060 000
09. 06.: Vasas–Real Madrid0:2 BEK90 000
1962
04. 11.: Ú. Dózsa–Fiorentina0:1 KEK-elődöntő30 000
04. 15.: Bp. Honvéd–FTC1:250 000
04. 18.: Magyarország–Uruguay1:180 000
05. 02.: MTK–Valencia3:7 VVK-elődöntő20 000
08. 12.: MTK–Komló2:250 000
08. 12.: FTC–Ú. Dózsa2:260 000
08. 19.: FTC–Bp. Honvéd2:360 000
08. 19.: Vasas–Ú. Dózsa1:170 000
08. 26.: MTK–Bp. Honvéd2:250 000
08. 26.: Vasas–FTC2:060 000
11. 07.: Magyarország–Wales3:1 Eb-sel. 40 000
1963
04. 24.: FTC–D. Zagreb0:1 VVK-elődöntő25 000
05. 19.: Magyarország–Dánia6:045 000
06. 26.: MTK–Vasas2:1 KK-döntő25 000
06. 30.: FTC–Szeged3:150 000
07. 03.: Vasas–MTK1:1 KK-döntő30 000
08. 25.: FTC–MTK0:075 000
08. 28.: Vasas–FTC2:260 000
10. 27.: Magyarország–Ausztria2:170 000
11. 17.: Vasas–Ú. Dózsa4:135 000
11. 17.: FTC–Bp. Honvéd2:765 000
1964
04. 19.: FTC–Pécs3:270 000
04. 19.: MTK–Ú. Dózsa2:175 000
04. 29.: MTK–Celtic4:0 KEK-elődöntő15 000
05. 06.: Magyarország–Spanyolország3:0 ol. sel.20 000
05. 17.: FTC–Bp. Honvéd2:170 000
05. 23.: Magyarország–Franciaország2:1 Eb-negyeddöntő80 000
05. 27.: FTC–Ú. Dózsa4:160 000
05. 31.: BVSC–Láng2:1 NB I/B10 000
05. 31.: Vasas–FTC2:160 000
06. 07.: FTC–Tatabánya6:170 000
06. 07.: MTK–Bp. Honvéd3:570 000
07. 19.: Bp. Honvéd–Vasas4:385 000
07. 19.: Ú. Dózsa–FTC4:285 000
08. 30.: MTK–Debrecen2:150 000
08. 30.: FTC–Vasas0:350 000
09. 13.: MTK–Vasas2:640 000
09. 13.: FTC–Győr0:065 000
10. 11.: Magyarország–Csehszlovákia2:265 000
11. 07.: Budaörs–Pilis2:1 Szabad Föld-kupa döntő 2 000
11. 07.: Bp. Honvéd–Győr1:0 MNK-döntő8 000
1965
03. 17.: FTC–Roma1:0 VVK30 000
03. 28.: MTK–Győr1:135 000
03. 28.: FTC–Pécs1:158 000
04. 07.: FTC–A. Bilbao1:0 VVK35 000
04. 11.: MTK–Vasas0:260 000
04. 11.: FTC–Bp. Honvéd0:375 000
04. 30.: Győr–Benfica0:1 BEK-elődöntő70 000
05. 13.: FTC–A. Bilbao3:0 VVK38 000
06. 06.: FTC–Manchester U.1:0 VVK-elődöntő55 000
06. 16.: FTC–Manchester U.2:1VVK-elődöntő70 000
06. 27.: Magyarország–Olaszország2:125 000
08. 07.: Bp. Honvéd–FTC2:250 000
08. 07.: Vasas–MTK1:055 000
08. 15.: FTC–Győr6:260 000
09. 05.: Magyarország–Ausztria3:0 vb-sel.80 000
10. 09.: Magyarország–Német DK3:2 vb-sel.80 000
11. 14.: Győr–Diósgyőr4:0 MNK-döntő3 000
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik