Csodával határos volt a siker

A mérkőzésről tudósított: S. TÓTH JÁNOS, ZOMBORI ANDRÁSA mérkőzésről tudósított: S. TÓTH JÁNOS, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.06.10. 23:05
Címkék
A színházi történetírás a kétszeres Kossuth-díjas színész-rendező-direktor Major Tamásnak tulajdonítja, hogy egyszer arra a panaszra, miszerint kevesen ülnek a nézőtéren, azt felelte: "Ilyenkor kell jól játszani! Nos, kedd este a Stadio Olimpicóban igazán nem panaszkodhattak a futballisták arra, hogy erős szurkolói presszió alatt kell játszaniuk, hiszen a serravallei pálya lelátóin annak ellenére is csak másfélszáz érdeklődő üldögélt, hogy a belépés ez alkalommal ingyenes volt (csak összehasonlításként: a svédek elleni 51-re elvesztett pénteki mérkőzést 623-an látták).
Igaz, a nagyválogatotthoz hasonlóan San Marino utánpótlás-együttese sem sok szakmai sikerrel kápráztatta el szurkolóit, hiszen az első hat meccsét elveszítette az Európa-bajnoki selejtezősorozat során. A magyar válogatott ennél lényegesen jobb mutatókkal, ráadásul kedvezőbb előjelekkel készülődhetett sorrendben hatodik fellépésére, mivel a lettek elleni pénteki meccsen megsérült Tóth Balázs és Bodor Boldizsár végül vállalhatta a fellépést. Róth Antal szövetségi edző így tehát a négy napja Dunaújvárosban pályára lépett alakulatát küldhette csatába a miniállam labdarúgói ellen.
Az esti, fél kilences kezdés ellenére is fülledt melegben, türelmesen építkezve futballozott a magyar együttes. A rövid passzos labdajáratást a gyors oldalváltásokkal kombinálták a vendégek, a mérkőzés első szakasza mégis helyzetek nélküli csatározással telt, a házigazdák ugyanis lelkesen üldözték ellenfelüket, ott lihegtek a magyarok nyakában, s már a félpályánál megpróbálták széttördelni, elrontani a látogatók futballját. Ahogy azonban őrölt a magyar gépezet, úgy jöttek meg a helyzetek is, más kérdés, hogy az első gólhoz egy szabadrúgás szükségeltetett: Buzsáky Ákos találata viszont mestermunka volt, a San Marinó-i kapuban a 21 éves banktisztviselő, Federico Valentini mozdulni sem tudott a labdára. E találat nem szegte kedvét a házigazdák csapatának, s miközben a magyar együttes energiatakarékosabb tempóra kapcsolt vissza a hajrában, Nicola Ciacci a játékrész legígéretesebb ziccerét is elpuskázta.
A félidőben a hazaiak szakvezetője, az U21-es válogatott trénereként pályafutása hetedik meccsénél tartó, civilben üzletember Ermanno Ferrari váltott, és lecserélte azt a Luca Bonifazit, aki a tavalyi bajnoki szuperdöntőben a Domagnano gárdájának győztes találatát jegyezte. Ettől azonban kezdetben mit sem változott a meccs arculata; támadtak a magyarok, védekeztek a hazaiak.

Mestermérleg

Ermanno Ferrari
a San Marinó-iak szövetségi edzôje:
Nagyon nehéz bármit is mondanom, hiszen roppant csalódottak vagyunk. Úgy gondolom, ezen a mérkôzésen remekül harcolt a csapatom, és bizony rászolgáltunk volna az egyik pontra. Sajnos a mérkôzés végén nem koncentráltunk eléggé.

Róth Antal a magyarok szövetségi edzôje:
Az elmúlt fél év eredményeihez gratulálok valamennyi játékosomnak, és köszönöm az ôket delegáló csapatok edzôinek, vezetôinek a munkáját. Ezen a mérkôzésen nagyon hasznos szakmai tapasztalatokat szereztünk, óriási szerencse, hogy mindezért nem kellett rettenetesen nagy árat fizetnünk.
>Az igazi erő azonban hiányzott a magyar akciókból, s alighanem így érezhette ezt Róth Antal is, hiszen alig több mint egy- órányi futball után kettős cserével próbált új életet lehelni csapata támadójátékába. Ám pillanatokkal később mégis beütött a krach; a feltűnően fontoskodva sípoló máltai játékvezető, Anthony Zammit amolyan "kis ország bírója segíti a kis ország csapatát” alapon büntetővel ajándékozta meg a vendéglátókat, s ráadásként – második sárga lapja miatt – kiállította Pusztai Olivért. Alexander Renzi a tizenegyesből persze egyenlített – ennél pocsékabbul nem is alakulhatott volna az este.
A hazaiak vérszemet kaptak, közönségük pedig visongó örömujjongással jutalmazott szinte minden labdaérintést. A magyarok pedig ekkor már csak futottak az eredmény után – Bodor Boldizsár ragyogó szabadrúgásának hála: nem hiába. A csodával határos módon megnyert, előzetesen pillekönnyűnek gondolt mérkőzéssel továbbra is él, mi több, a lengyelek pontvesztésével még nőtt is a remény arra, hogy Róth Antal együttese képes lesz megnyerni a csoportját.

Percről percre

24. perc: A balösszekötő helyén, 17 méterre a hazai kaputól Bodor csapott össze Gasperonival, a labda Buzsáky elé került, a Porto légiósa 14 méterről jobb lábbal kapura lőtt, Valentini bravúrral hárított.
26. perc: Tóth Balázs jól ugratta ki Czvitkovicsot, az MTK középpályása a balösszekötő helyéről, 12 méterről jobb lábbal kapura lőtt, a labda Valentini kapusról centiméterekkel suhant a jobb kapufa mellé.
29. perc: Buzsákyt buktatták a 16-os előterében, középen mintegy 18 méterre a hazai kaputól. A szabadrúgást Buzsáky végezte el, és jobb lábbal mesterien csavarta a labdát félmagasan a kapu jobb oldalába.
0–1
40. perc: Gasperoni a jobb oldalon remek labdát tálalt a büntetőterületen belülre belépő Ciaccinak, a hazai támadó Vanczák szorításában hat méterről, jobb lábbal kapura bombázott, Balogh pedig hatalmas bravúrral szögletre tolta a léc alá tartó labdát.
64. perc: Pusztai a büntetőterületen belül becsúszott Ciaccinak, a támadó ráesett, ő pedig a földön kézzel ért a labdához. A játékvezető sárga lapot adott a magyar védőnek, és mivel ilyen büntetése volt már Pusztainak, felmutatta a pirosat is.
65. perc: Az előző szituációban megítélt büntetőrúgást Renzi végezte el, és jobbal laposan a bal alsó sarokba gurította a labdát.
1–1
89. perc: Bodor a jobbösszekötő helyéről, 27 méterről végezhetett el szabadrúgást, és bal lábbal mesterien csavart a kapu bal felső sarkába.
1–2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik