Nem állt el az éremeső - szavazzon az év paralimpikonjára!

Vágólapra másolva!
2013.01.09. 11:02
null
Pálos Péter aranyérmet szerzett (Fotó: MTI – archív)
A londoni nagy magyar győzelmek nem értek véget azzal, hogy az olimpiai láng kialudt, mert néhány nappal később fellobbant a paralampia lángja. Olyan eseményé, amelyet a világban és különösen Angliában akkora népszerűség és rajongás vesz körül, hogy azt Magyarországon el sem tudjuk képzelni.

Telt házas uszoda, 15 ezer ember üvöltötte végig a 100 méteres pillangóúszás döntőjét, amelyben Sors Tamás megvédte címét. És nem elégedett meg azzal az arannyal, nyert hozzá egy ezüstöt és egy bronzot is, vagyis a lehető legszínesebb éremgyűjteménnyel tért haza.

AZ ÉV PARALIMPIKONJA
Válasszon a nyolcak közül, szavazzon a 2012-es év legjobb paralimpikonjára! A szavazás 2012. február 12-én 12 órakor zárul. ITT ADHATJA LE SZAVAZATÁT!

Négy évvel korábban, Pekingben ő volt az egyetlen paralaimpiai bajnokunk, Londonban viszont nem csak neki szólt a Himnusz.

Pálos Pétertől várta, nagyon várta a magyar tábor, hogy emlékezeteset alkosson az asztalitenisz-versenyeknek otthont adó helyszínen, amelyet a hatalmas ExCeL csarnokon belül naponta több ezren felkerestek. A profin játszó, gyereklelkülettel izguló Pálosnak több szurkolótábora is alakult, ő pedig meg sem állt a dobogó tetejéig.

Néhány tíz méterrel arrébb vívóink küzdöttek naponta az érmekért, és gyűjtöttek is belőlük szép számmal, főleg ezüstöt. A mosolygós, halk szavú Dani Gyöngyi tőrrel szerzett ezüstöt először, a nagy nevetéseiről is ismert Krajnyák Zsuzsanna párbajtőrrel, aztán együtt a csapattal is összevívtak egyet Juhász Veronikával kiegészülve. Krajnyák Zsuzsanna egy bronzot is kiérdemelt tőrrel.

Egy másik küzdősportban, de még mindig az ExCeL csarnokban Szabó Nikolett harcolt ki bronzérmet. Elsőre döbbenetes látvány volt, de hamar kiderült a sportértéke, amikor vak és gyengénlátó sportemberek dzsúdóztak: csak addig kellett sok versenyzőnek egy segítő kéz, amíg eljutott a tatami közepére, utána gyönyörű dobásokat mutattak be.

Bronzot nyert Biacsi Ilona is, de több kilométerrel arrébb, az Olimpiai Parkban, azon belül is az Olimpiai Stadionban, ahol nyolcvanezer néző figyelte reggeltől estig az atlétikai versenyeket. A magyar érem 1500 méteren született.

A szomszédos épületben, az uszodában viszont ezüstből és bronzból is többnek örülhettünk. A küldöttség nagy öregje, a mindig vidám Vereczkei Zsolt 50 méteres hátúszásban csapott be harmadikként, az ifjú Tóth Tamás pedig 50 és 100 méteres gyorsúszásban lett második.

Olvasóink az evsportoloja. hu oldalon szavazhatnak az év paralimpikonjára. A szavazást a Nemzeti Sport, a Blikk és a Felix Promotion menedzseriroda közösen szervezi, és a Nissan Hovány támogatja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik