Micsoda főpróba! Császárék legyőzték a franciákat!

Vágólapra másolva!
2012.07.22. 19:49
null
Császár (a labdával) főszerepet játszott a franciák legyőzésében (Fotó: MTI)
Címkék
A londoni olimpiára készülő magyar férfi kézilabda-válogatott nagy csatában 23–22-re legyőzte Franciaországot Dunkerque-ben. Mocsai Lajos együttese a mérkőzés nagy részében egyenlő partnere volt a játékok egyik nagy esélyesének, a hajrában pedig Császár Gábor vezérletével a győzelmet is megszerezte.

Csütörtök este még Szegeden volt csapatgyűlés és újabb olimpiai kerethirdetés (mint ismert, nem változott az eredeti 14+1-es névsor), szombat este pedig Mocsai Lajos kapitány már Dunkerque-ben vezényelt könnyű átmozgatást a fiúknak. A magyar férfi kéziválogatott Brüsszelen át érkezett meg négynapos franciaországi edzőtáborozására, amelynek során a házigazdák világ- és olimpiai bajnok legjobbjaival csapott össze felkészülési mérkőzésen.

A franciák a meccs előtt köszöntötték 300. válogatottsága alkalmából Guillaume Gille-t és a 150. meccse alkalmából Luc Abalót, a kezdő dobást pedig az úszó Alain Bernard végezte el. Mocsai a Fazekas – Harsányi, Nagy L., Császár, Zubai, Ilyés, Iváncsik G. sorral nyitott, amely akár Londonban is kifuthat a dánok elleni nyitó meccsen a pályára, de a franciák is az összes ászukat csatába küldték.

Zubai most sem kímélte saját magát
Zubai most sem kímélte saját magát

Nagy László kezdésként kilőtte a bal felsőt, de utána a franciák kíméletlenül kihasználták a támadásbeli pontatlanságainkat és 4–1-re fordítottak. Thierry Omeyer egy időre megbabonázta a mieinket, ráadásul Iváncsik Gergőnek jegelni kellett a kézfejét. Császár Gábor révén sikerült újfent betalálnunk, de védekezésben nehezen találtuk Nikola Karabatic és Daniel Narcisse játékának az ellenszerét. A félidő közepére állandósult a 3-4 gólos francia vezetés, a 20. percben nálunk érkezett átlövőbe Pérez és Mocsai Tamás. A szünet előtt Fazekas hatékonysága feljavult, míg Harsányi Gergely és Vadkerti Attila leindításból lőhetett gólokat, így sikerült mínusz kettőre feljönni, a félidőben pedig 14–11-et mutatott az eredményjelző.

Jól kezdtük a második félidőt, hat perc alatt öt gólt szerezve 16–14-re átvettük a vezetést (Fazekas ziccereket védett, a frissen beállt Lékai Máté valamint Pérez is megszerezte első találatát). Sokáig nem örülhettünk, mert a franciák sorozatban lőttek három gólt, ezután azonban felváltva vezettek a csapatok.

Támadásban több látványos gólt is szereztünk, Gulyás Péter például a jobbátlövő helyéről, talpról talált be Omeyernek, és ami biztató lehet a játékok rajtja előtt, a második játékrészben már abszolút egyenlő partnerei voltunk Karabaticéknak. Az utolsó tíz perchez érve 19–19-nél Mikler Roland ugyan hetest védett, de rendre a mieinknek kellett futnia az egyenlítésért. Omeyer nagyokat hárított, de utána bevédte Császár lövését (21–21). Narcisse góljára ismét Császár felelt hetesből, majd egy kivédekezett francia támadás, valamint Mocsai időkérése után a Veszprém irányítója megkoronázva teljesítményét megszerezte a győztes gólt. A hazaiak ugyan a kapusukat is lehozták az utolsó másodpercekre, de Fazekasék már nem engedtek nekik újabb találatot.

Újabb szoros végjátékot hoztunk le sikeresen, ráadásul elmondhatjuk magunkról, hogy a franciák elleni utolsó két meccsünket megnyertük. Igazi önbizalomnövelő siker volt ez a londoni rajt előtt! Mocsai Lajos elvileg a mostani teljesítmények alapján dönti el legkésőbb péntekig, hogy Laluska Balázs (aki nem lépett pályára) a tartalék szerepkörből előre lép-e a 14-es olimpiai alapcsapatba, ám a látottak alapján aligha lesz változás.

A magyar csapat kedden busszal utazik tovább Londonba, ahol még aznap megmérkőzik a britekkel az egyik olimpiai helyszínen, a Copper Boxban. Az első csoportmeccsre jövő vasárnap, magyar idő szerint 22.15-kor kerül sor a dánok ellen.

A FRANCIA–MAGYAR KÉZIMECCS LEGSZEBB GÓLJAI
MOCSAI LAJOS: TOVÁBB NŐTT A CSAPAT EGYSÉGE

MOCSAI LAJOS: „Idegenben, erős ellenféllel szemben sikerült győznünk, ennek természetesen örülünk, hiszen a csapat egysége tovább nőtt, azonban mindenkit óva intenék attól, hogy túlzott elvárásokat pakoljon a csapatra. Az eredménynek az olimpia előtt egy héttel csekély a jelentősége, a meccs megmutatta, hogy állunk az egyes játékelemekben. Komoly tapasztalatokat szereztünk a védekezésünkkel, illetve a franciák többfajta védő-felállásával szembeni játékkal kapcsolatban. Jó kapusteljesítményt láttunk Fazekas Nándortól, de láttuk a problémákat is, elsősorban a nyitott védekezés elleni átlövésekre gondolok.”

„Annak örülök, hogy fizikailag is jól bírtuk a meccset, szakmailag nagy igénybevétel mellett tizennégy játékossal álltunk helyt. Laluska Balázs ezúttal nem kapott lehetőséget, hiszen szerettük volna kipróbálni, hogy a szabályoknak megfelelően miként teljesítünk az olimpiai tornán engedélyezett játékosszám mellett. A találkozóba nagy lendülettel vetették bele magukat a franciák, akik, úgy gondolom, a spanyolok elleni, egy héttel ezelőtti hétgólos győzelmüket követően arra számítottak, hogy ismét biztos sikert aratnak telt házas közönségük előtt. Az első negyedórában több hibát is elkövettünk, ám a félidő végén felzárkóztunk, majd szünet után megfordítottuk az állást, és izgalmas végjátékban a győzelmet is sikerült megszereznünk. Dolgozunk tovább, kedden átutazunk Londonba, ahol aznap még megmérkőzünk a britekkel, vasárnap pedig jöhet az olimpiai nyitány az Európa-bajnoki címvédő dánok ellen."

CLAUDE ONESTA: – Nem mi vagyunk az egyetlenek, akik már egy hónapja munkában vannak. A magyaroknak olyan csapatuk van, amelyik akár érmet is nyerhet Londonban. Sajnos az összpontosítás hiánya, a figyelmetlenségek miatt az első félidő gyümölcseit mind elvesztegettük, már nem játszottunk elég gyorsan. Tragédia nem történt, ez mindössze egy apró figyelmeztetés. Senki sem lehet elégedett, aki elveszít egy egygólos végjátékba torkolló meccset... Ugyanakkor nem akartam, hogy a játékosaim ésszerűtlenül menjenek bele kockázatos helyzetekbe egy héttel az olimpia előtt. Nem sérült meg senki, ez fontos. Továbbra is meg vagyok győződve arról, hogy a felkészülési időszak hasznos munkával telt, de még nem értünk a feladatok végére. Sokkal figyelmesebben kell játszanunk."

NIKOLA KARABATIC: „Az első félidőben tapasztalt lendülettel szerettünk volna tovább játszani, hogy növeljük az előnyünket. A szünet után azonban rosszul kezdtünk, egyre kényelmetlenebb helyzetbe sodródtunk. Mindazonáltal ez is csak egy felkészülési meccs volt. A mostani vereség nem jelenti azt, hogy az olimpián is veszíteni fogunk, mint ahogyan a spanyolok múlt heti legyőzéséből sem vonhattuk le azt a következtetést, hogy mi leszünk az olimpiai bajnokok. Az persze elkeserít bennünket, hogy nem tudtuk megörvendeztetni a szurkolóinkat."

JÉROME FERNANDEZ: – Jókor jött a figyelmeztetés. Nem hitethetjük el magunkkal, hogy minden rendben van. A magyar csapat problémát okozott nekünk, ráadásul a második félidő elején alaposan visszaestünk. Meg kell dupláznunk az erőfeszítéseinket, mert így nem jutunk semmire. A második félidőben mintha nem vittek volna minket a lábaink...

DIDIER DINART: – Tettünk egy rossz lépést, ennyi történt. Még mindig jobb egy dunkerque-i felkészülési mérkőzésen kikapni a magyaroktól, mint a londoni olimpián. Nem érdemes túl nagy feneket keríteni a dolognak.

FÉRFI KÉZILABDA
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
FRANCIAORSZÁG–MAGYARORSZÁG 22–23 (14–11)
Dunkerque, 3000 néző. V: Bamufret, Szumaidi (katariak)
FRANCIAORSZÁG: OMEYER – Abalo, Barachet 2, NARCISSE 5, B. Gille 1, KARABATIC 4, Guigou 2 (1). Csere: Karaboué (kapus), DINART, Fernandez 1, Sorhaindo 3, Joli 3 (1), Honrubia 1, G. Gille
MAGYARORSZÁG: FAZEKAS – HARSÁNYI 2, Mocsai T. 1, NAGY L. 3, ZUBAI SZ. 2, Ilyés, Iváncsik G. 1. Csere: Mikler (kapus), CSÁSZÁR 7 (4), Vadkerti 2, Pérez 2, Schuch, Lékai 1, Gulyás P. 2
Az eredmény alakulása. 2. p.: 0–1. 6. p.: 4–1. 13. p.: 6–4. 18. p.: 9–5. 21. p.: 11–6. 27. p.: 12–10. 36. p.: 14–16. 41. p.: 17–16. 45. p.: 18–19. 51. p.: 20–19. 54. p.: 20–20. 58. p.: 22–21
Kiállítások: –, ill. 4 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 4/4
A KÖVETKEZŐ NAPOK PROGRAMJA
Július 23.: edzés Dunkerque-ben
Július 24.: Nagy-Britannia–Magyarország (nem hivatalos), London, 19
Július 25–28.: edzőtábor Londonban
Július 29.: olimpiai nyitó meccs, Magyarország–Dánia, 22.15
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik