Merész: Az olimpiai arany cél, nem ígéret

Vágólapra másolva!
2012.06.05. 13:24
null
Gangl Edina és a magyar válogatott számára az aranyérem sem elérhetetlen (Fotó: Szabó Miklós)
Megkezdte az olimpiai felkészülést női vízilabda-válogatottunk, amelynek tagjai egybehangzóan állítják, ha már elutaznak Londonba, megcélozzák az aranyérmet. Merész András szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy az ötkarikás elsőség cél, nem pedig ígéret.

– Athénban hatodik, Pekingben negyedik volt a női válogatott. Londonban második lesz?
– Kérdezték már, hogy elégedett lennék-e vele, mire azt válaszoltam, hogy ha egy csapat második, akkor bejutott a döntőbe, így nem lehet elégedett az ezüstéremmel. Kétezer-tíz november negyedikén, a kinevezésem napján elmondtam, hogy a célom az olimpiai aranyérem, mert egy magyar vízilabdaedzőnek csak ez lehet a célja. Ez nem ígéret – ha később a fejemre olvasnák, mert úgyis azt teszik... –, az aranyérmet célként jelöltem meg.

– Az utóbbi világversenyeken kiváló csapategység jellemezte az együttest, hogyan lehet ezt megőrizni?
– Vigyázni kell rá, mint a kristálypohárra, hogy el ne törjön, és tovább is kell erősíteni. Jó volt az Európa-bajnokságon és az olimpiai selejtezőtornán, de ez nem önműködő – tenni kell érte. Ezért van a stáb kapitányostul, másodedzőstül, azonban a legtöbbet a lányok tudják érte tenni. Azt láttam, hogy örömmel jöttek, örülnek, hogy egy szobában lehetnek, közös programokon vehetnek részt. Egységes, célratörő a társaság.

– A felkészülés során a kínaiakkal és az amerikaiakkal is találkoznak...
– ...aminek kifejezetten örülök. Nagyon nehéz velük játszani, a többi válogatottól eltérő a stílusuk és a fizikai méreteik, meg kell tanulnunk ellenük is játszani.

– Valóban csak napi egy edzésük lesz?
– Szegény lányok úgy tudják, hogy egy edzés lesz... Valóban napi egy vizes tréninget tartunk, csakhogy azokon háromszor 5400 méter úszás vár rájuk, kétszer lábtempózás, és egyszer kétkapuzhatnak. Ráadásul délelőttönként lépcsőznek, kondiznak, és még kijövünk a strandra kiegészítő sportágakat űzni – lehetőleg sérülésmentesen.

– Bolonyai Flóra arról beszélt, hogy szeret focizni.
– Az nagyon jó! Kelemen Attila a világ egyik legjobban futballozó vízilabdás másodedzője, majd összeállítunk olyan csapatot, hogy Flóra megutálja a focit – zárta viccelődve a kapitány.

HA KÍVÁNCSI A HARMADIK OLIMPIÁJÁRA KÉSZÜLŐ DRÁVUCZ RITA, VALAMINT BOLONYAI FLÓRA VÉLEMÉNYÉRE, A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁBAN ELOLVASHATJA.

INTERJÚ MERÉSZ ANDRÁSSAL, DRÁVUCZ RITÁVAL ÉS BOLONYAI FLÓRÁVAL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik