A Kemény-csapat simán kikapott Szerbiától

Vágólapra másolva!
2012.07.29. 16:23
null
A szerbek a játék minden tekintetében felülmúlták a mieinket (Fotó: Reuters)
Címkék
Vereséggel kezdett a londoni olimpián a magyar férfi vízilabda-válogatott. Kemény Dénes tanítványai szinte végig hátrányban játszva 14–10-es vereséget szenvedtek Szerbiától. 

A MÉRKŐZÉSRŐL SZÓLÓ ONLINE TUDÓSÍTÁSUNKÉRT KATTINTSON IDE!

1. NEGYED

Rengeteg magyar szurkoló van a helyszínen, több tucat magyar zászló lengedez a nézőtéren, a szerb szimpatizánsok ellenben nagyon kevesen vannak. A szerbek szerezték meg a labdát az első ráúszásnál, a támadásukat azonban kivédekeztük, majd a túloldalon eladtuk a labdát. Kásás Tamás jegyezte az első magyar lövést fórból, ám a kapuvas az ellenféllel volt.

Varga Tamás kiállítását kihasználták a szerbek, Szlobodan Nikics volt eredményes. A következő támadásnál emberelőnybe került a magyar csapat, melyet Kásás használt ki egy rövidbe pattintott góllal. Egy perc múlva érkezett is a válasz a túloldalon, Milan Alekszics talált be.

Kellett a biztatás a Kemény-csapatnak (a magyar tábor rákezdett a Ria, ria, Hungáriára) az 1–2 után, Hosnyánszky Norbert gólra is váltotta a mieink fórját. Ezután Szécsi Zoltán bravúrjainak köszönhettük, hogy nem léptek meg a szerbek: a magyar kapus két ziccert is megfogott. Bő egy perccel a negyed vége előtt Madaras találta telibe a kapuvasat, majd Alekszics tette ugyanezt a mi térfelünkön a játékrész végét jelző dudaszó előtt. (2–2)

2. NEGYED

A csarnok időközben megtelt, azaz mintegy ötezer ember nézte a helyszínen a B-csoport rangadóját. A negyed elején Varga Tamást szórták ki, Filip Filipovics megpattanó lövése Szécsi kapujában kötött ki. Kettős emberelőnyt kaptunk, melyet hosszas labdajáratás – és az egyik szerb visszatérése – után végül Varga Dániel váltott gólra.

A szerbek kis híján elszórakoztak egy fórt, ám végül egy középre játszott labdát Nikics húzott be a kapunkba. Az ezután elrontott két magyar támadás megbosszulta magát, Vanja Udovicsics távolról nagy gólt varrt Szécsi kapujába. Biros két távoli lövését is védte Szoro, majd egy az egyben megúszott Mitrovics, ám Szécsi hatalmas bravúrt bemutatva védte a közeli kísérletet. Erre mondják, hogy nehezebb volt kihagyni, mint belőni...

A negyed végén óriási szerb ziccer maradt ki: előbb Alekszics közeli lövését védte Szécsi, majd a kipattanót Pijetlovics gyűjtötte be, ám a magyar kapus ismét védett, így jöhetett a nagyszünet. (3–5)

3. NEGYED

Az első támadásból gólt dobtak a szerbek a ráúszás után, Filipovics sistergős lökete talált utat a magyar kapuba. Ez egyre rosszabb: Kiss Gergely kiállítása után Andrija Prlainovics is eredményes volt, már néggyel mennek a szerbek. A túloldalon Biros Péter a kapufát trafálta telibe.

Az újabb elkapkodott magyar támadások után Pijetlovics is beköszönt, majd kaptunk egy fórt, melyet Kiss Gergely irgalmatlanul ki is használt, így közelebb hozta kicsit a mieinket. Megint centerből kaptunk gólt, megint Pijetlovics volt eredményes.

Szívósról állították ki az imént duplázó Pijetlovicsot, majd jött egy szép magyar húzás, Hárai Balázs dobott gólt közvetlen közelről. A túloldalon jött egyből a válasz, Prlainovics lőtt a rövidbe. Az ellentámadásból Varga Dániel volt eredményes centerből kicsivel több mint egy perccel a játékrész vége előtt.

Az utolsó tizenöt másodpercre kapott egy fórt Szerbia, amit Mitrovics lecsorgó lövésével használt ki ellenfelünk, így ötgólos hátrányból várhatjuk az utolsó negyedet. (6–11)

4. NEGYED

Na, ez a negyed jól kezdődött számunkra: elhoztuk a labdát, kaptunk egy fórt, majd Varga Dénes a hosszúba bombázott. Prlainovics hamar elrontotta ezt a kis örömöt, hiszen egy távoli bombával vette be Szécsi kapuját.

Úgy tűnik, ebben a negyedben Varga Dénes a nyerő emberünk: Madaras Norbert jobb oldali megúszása után centerből volt eredményes Varga. Ezután fórban rontott a magyar csapat, Kiss Gergely hibázott, a másik oldalon Prlainovics megszerezte negyedik gólját is a mérkőzésen.

Madaras távoli lövésébe hiába ért bele Szoro, az a kapufáról a szerbek hálójába vágódott. A következő támadásunknál emberelőnyben hibáztunk, vagy mondhatjuk úgy is, hogy Szoro ismét védett. Kemény Dénes azonban még időben kért időt, így folytathattuk a támadást fórban, Kásás azonban mellé pattintott.

Három perccel a mérkőzés vége előtt emberelőnyben – Filipovics ki is pontozódott – hibázott Varga Dénes, majd a szerbek kértek időt. Udovicsics lövését védte Szécsi, majd Mitrovics a kapufát találta el. Kemény Dénes ismét időt kért, majd emberelőnyből Madaras volt eredményes.

Prlainoviccsal nem tudtunk mihez kezdeni, 27 másodperccel a vége előtt ismét betalált. Kemény Dénes újabb időkérése itt már nem segített, nem tudtunk újabb gólt szerezni, így négygólos vereséget szenvedtünk Szerbiától az első fordulóban. (10–14)

MESTERMÉRLEG
– Mi történt?
– A második negyedben kihagytuk a helyzeteinket, ők kétgólos előnyre tettek szert, s ez hatalmas önbizalmat adott nekik – nyilatkozta a mérkőzés után Kemény Dénes. – Az történt, ami a szerbek ellen nem szokott: nem emberelőny-emberhátrányos szituációkba torkollott a mérkőzés, hanem elkezdtek akciógólokat dobálni. Lőttek bátran mindenhonnan, és legtöbbször célt találtak.

– Tizennégy gólt emberemlékezet óta nem kapott a csapat – legalábbis rendes játékidőben.
– Így van, ez sok. Ha a meccs előtt valaki azt mondja nekem, tíz gólt szerzünk, aláírom. Aláírom, mert biztos lettem volna benne, hogy ez elég a győzelemhez…

– Mit gondol, mély nyomokat hagy a játékosokban?
– Hétfő reggelig mindenképpen, de ez így is van rendjén. Onnantól azonban mindenki a következő feladatra koncentrál.

– Kedden jön Montenegró.
– Jön Montenegró. Tizenkét év után veszítettünk olimpián, de nem nagyon emlékszem, hogy ráztam fel akkor a csapatot. Igaz, akkor ki-ki meccs volt soron. Sőt, egyáltalán nem emlékszem…

– Ha a meccs előtt kérdezzük, hány százalékos állapotban van a társaság, mit válaszol? Csak mert sejthetően az olimpia második hetére van a csúcsforma kihegyezve.
– Jó állapotban éreztem a csapatot. A szerbek elleni meccsre máskülönben nem is lehetne kiállni. Még egyszer hangsúlyoznám, a második negyedben még minden rendben is volt, ám jött a rövidzárlat. Más lett volna öt háromról folytatni, mint három ötről. Érződött, megváltozott az ellenfél lelkiállapota. Nem törvényszerű, hogy ilyen gólokat lőjenek, hogy így elkapják a magyar válogatott ellen a fonalat. Most ez történt, a hibákat ki kell elemezni, és igyekezni kijavítani.

– Bármire panaszkodtak a játékosok?
– Nem, férfiasan fogadnak mindent…

 

A MAGYAR JÁTÉKOSOK NYILATKOZATAI
Varga Tamás: „Úgy kaptunk tizennégy gólt, hogy Szécsi Zoli két negyeden át kimondottan jól védett. Sajnos, túl közel engedtük őket a kapunkhoz, közel az öt méterhez akciózhattak, és ebből akciógólok sokaságát lőtték. Tizennégy kapott góllal semmilyen meccset nem lehet megnyerni, nemhogy az olimpián egy szerbek elleni csoportderbit.”
Kiss Gergely: „Nem kezdtünk rosszul, bár már akkor is jócskán maradt bennünk úgy támadásban, mint védekezésben. Az első félidőben még így is adnék magunknak egy erős átlagost, egy négyest. A nagyszünet után visszajöttünk, na akkor kellett volna hátul rendezni a sorokat, amire elöl is építhettünk volna. Akkor lehetett volna nyílt meccset játszani, erre kaptunk hatot. Igazából a szerbek semmit nem csináltak azon kívül, hogy végig koncentráltak, csak kihasználták a hibáinkat, de azt könyörtelenül. Abban a negyedben buktuk el a meccset. Nem kellett volna ennek a mérkőzésnek így alakulnia, hiszen tíz gólt lőttünk, csak a kapottak közben eldöntötték a találkozót.”
Madaras Norbert: „Az eredményen túl a játékunk is több mint akadozó volt. Egy olimpián nem elég lelkesnek lenni, jól is kell játszani, ez most újfent bebizonyosodott. Az egyébként is nehéz csoportunkban most még nehezebb lett a helyzetünk.”
Kásás Tamás: „A tizennégy kapott gól az borzasztóan sok. Főként úgy, hogy nekünk semmi sem sikerült ezen a meccsen. Olyan érzésem volt, mintha megleptek volna bennünket az elszántságukkal, a koncentráltságukkal, pedig ismerjük őket, és ismerjük az olimpiai érzést is. A tíz lőtt gólunk mondjuk nem kevés, nincs más hátra, a védekezésünket kell összeraknunk.”
Varga Dániel: „Egyrészt tizennégy gól az nagyon sok, amit kaptunk, főleg úgy, hogy a nagyobb része akcióból született. Nem így akartuk elkezdeni az olimpiát, nem ez szerepelt a terveink között, most készülünk keddi, Montenegró elleni mérkőzésre, ami ugyanilyen fontos és nehéz lesz.”
Szécsi Zoltán: „Rengeteg helyet és teret adtunk a szerbeknek, akik ezt kihasználták. Amikor odafigyeltünk a végén, akkor egálban voltunk velük, de addigra már nagy volt a hátrányunk. Az első félidőben próbáltam tüzelni a csapatot, a másodikban már inkább nyugtattam a társakat, mert láttam rajtuk az idegességet.”
„A győzelem az győzelem, nem számít, hogy mekkora különbséggel nyertünk, a lényeg a három pont. Lehet, hogy a végeredmény nem tükrözi az erőviszonyokat, az is elképzelhető, hogy a mi csoportunkból továbbjutók kerülnek be a legjobb négy közé is” – nyilatkozta Dejan Udovicsics, a szerbek szövetségi kapitánya.
FÉRFI VÍZILABDA
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
SZERBIA–MAGYARORSZÁG 14–10 (2–2, 3–1, 6–3, 3–4)
London, 5000 néző. V: Borell (spanyol), Caputi (olasz)
SZERBIA: Szoro – Sz. Mitrovics 1, Prlainovics 5, V. Udovicsics 1, D. Pijetlovics 2, F. Filipovics 2, Gocics. Csere: Nikics 1, Mandics, Alekszics 1, Radjen 1, L. Saponjics. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics
MAGYARORSZÁG: Szécsi – Kásás 1, Biros, Varga T., Hárai 1, Kiss G. 1, Madaras 2. Csere: Varga Dániel 2, Varga Dénes 2, Steinmetz Á., Hosnyánszky 1, Szivós. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos
Gól – emberelőnyből: 6/5, ill. 10/5
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/0
Kipontozódott: F. Filipovics (30. p.)


LONDON 2012, FÉRFI VÍZILABDA, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
Görögország–Horvátország 6–8 (2–1, 1–2, 2–2, 1–3)
Kazahsztán–Spanyolország 6–14 (2–4, 1–5, 1–3, 2–2)
Olaszország–Ausztrália 8–5 (3–0, 2–2, 0–1, 3–2)
B-CSOPORT
Románia–Nagy-Britannia 13–4 (2–1, 4–0, 3–2, 4–1)
Montenegró–Amerikai Egyesült Államok 7–8 (1–1, 1–3, 2–2, 3–2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik