A Merész-csapat szoros vereséggel kezdett

Vágólapra másolva!
2012.07.30. 20:15
Címkék
Vereséggel kezdte a londoni olimpiát a magyar női vízilabda-válogatott: a Merész-csapat 14–13-ra kikapott az Egyesült Államoktól. 

Csendélet centerben (Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport)
Csendélet centerben (Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport)
Csendélet centerben (Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport)
Csendélet centerben (Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport)
Csendélet centerben (Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport)

 

 

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁHOZ KATTINTSON IDE!

Az A-csoportban korábban már egy mérkőzést lejátszottak, Spanyolország magabiztosan, 11–6-ra legyőzte a tavalyi világbajnokság ezüstérmesét, Kínát.

1. NEGYED

Mi hoztuk el a labdát a ráúszásnál, a centerezés azonban nem sikerült. A fordulásból az amerikaiak betaláltak, Maggie Steffens ejtett Bolonyai Flóra kapujába. A következő támadásból megszületett a mieink első gólja is: Bujka Barbara egyenlített fórból, majd a túloldalon Bolonyai fogott meg egy ziccert. Újabb emberelőnyt kaptunk, ám eladtuk a labdát.

Steffens ismét megvillant a mi kapunknál, jobb oldalról bombázott Bolonyai hálójába. A következő helyzetüket elrontották az amerikaiak, a kapufa kisegítette a mieinket, majd Antal Dóra lőtt mellé. MaggieSteffensszel egyelőre nem bírunk, megszerezte harmadik gólját is.

Keszthelyi Rita ötméterest hibázott, ám maradt a labda nálunk, és Drávucz Rita révén felzárkóztunk egy gólra. Az Egyesült Államok kapott fórt, amit Courtney Mathewson használt ki, a rövidben pattintva. A túloldalon Kisteleki Hanna lövését védte az amerikai kapus. A játékrész vége előtt ismét egy gólra felzárkóztunk: Antal Dóra centerből volt eredményes. 3–4

2. NEGYED

(Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport)
(Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport)

Magyar emberhátránnyal kezdődött a második negyed, Menczinger Katalint szórták ki, ám Seidemann fölé lőtt. A következő amerikai támadás már gólt hozott, Kelly Rulon közvetlen közelről dobott gólt Bolonyainak. Mi is megszereztük ezután első találatunkat a második játékrészben: Szűcs Gabriella irgalmatlan lökete talált utat a hálóba. Sőt Csabai Dóra megpattanó lövésével ki is egyenlítettünk!

Tóth Ildikó vezetéshez juttathatta volna a Merész-csapatot, ám kísérletét blokkolták, majd a túloldalon az amerikaiak fórban megjáratták a labdát, és M. Steffens gólt is szerzett középről. Keszthelyi szabálytalansága után ötméterest kapott az Egyesült Államok, ki más, mint M. Steffens érkezett, hogy belője. És belőtte... Ötödik gólját szerezte az amerikai.

Azért a mieinket sem kell félteni, Szűcs Gabriella sistergős lökete vágódott az amerikai kapuba. Az első emberelőnyünket ebben a negyedben is gólra váltottuk: hosszas labdajáratás után Takács Orsolya talált be, ezzel kiegyenlített. Sajnos nem sokáig örülhetett a magyar válogatott, hiszen jött Maggie Steffens, és a szokásos gólja. Amerikai kapufával zárult a félidő. 7–8

3. NEGYED

KAPITÁNYI ÉRTÉKELÉS

„Sajnos végig rohannunk kellett az eredmény után, rossz szakaszok után jöttek a hősies szakaszok, de így sem tudtunk nyerni vagy pontot szerezni – mondta Merész András. – Ennyi hibával és tizennégy kapott góllal csak szerencsével lehet győzni, és ma nem volt szerencsénk. Voltak biztató jelek, és elég hosszú az olimpia ahhoz, hogy tudjunk javítani."

Bolonyai-védéssel indult a harmadik negyed, majd fórt kaptunk, amelyet Antal Dóra kiváló pattintott lövéssel gólra váltott. A túloldalon az amerikaiak is emberelőnybe kerültek, és zseniális centerezés után Kami Craig a labdát a magyar a kapuba húzta.

Antal a következő támadásunknál fölé lőtt, majd jött M. Steffens, a forgatókönyvet pedig már ismerik... Megszerezte hetedik (!) gólját. Bujka Barbara első lövése a kapufán csattant, az ismétlés azonban már az amerikai kapuban kötött ki. Drávucz ezután labdaszerzésben remekelt, majd fórt kaptunk (Jessica Steffens kipontozódott), ám a játékvezetők szabálytalanságot láttak, és elvették a labdát.

A fordulásból egy lecsorgó Brenda Villa-lövés Bolonyai kapujában kötött ki, majd kontrát fújtak ellenünk. Ezután az amerikaiaktól is elvették a labdát, sőt emberelőnybe is kerültünk, ám nem tudtuk lövéssel befejezni a támadást, így maradt a kétgólos amerikai vezetés. 9–11

4. NEGYED

Az amerikaiak megszerezték a labdát a ráúszás után, fórt is kaptak, amit egy szépen kijátszott támadás végén Mathewson váltott gólra. Páros kiállításnál támadhattunk, Tóth Ildikó centerből a bal alsóba vágta a labdát.

Egy szenzációs magyar támadás következett: Keszthelyi Rita centerezett a bal oldalról, Antal Dóra pedig az üres kapuba húzta a labdát. Feljött a Merész-csapat egy gólra, és egyenlíthetett is volna, ám Lauren Wenger elhalászta a labdát a mieinktől. A túloldalon Bolonyai a gólvonalról szedte ki az imént labdát szerző Wenger lövését.

A záró játékrész felénél visszaállították az amerikaiak a kétgólos előnyüket, Mathewson volt eredményes. Fórt kaptunk: Mathewson hagyta el a medencét, majd Merész András időt kért. Ez jót tett a csapatnak, hiszen Bujka Barbara hatalmas gólt ragasztott az amerikai csapat kapujába.

Mathewsonra nem figyeltünk, aki szinte szabadon lőhetett, és gólt is dobott. Egy kihagyott amerikai támadás után ismét Bujka volt eredményes, feljöttünk egy gólra, ám már egy perc sem volt hátra. A végén kaptak egy fórt az amerikaiak, amivel elhúzták az időt, így egygólos vereséget szenvedtünk. 13–14

VÉLEMÉNYEK

FARAGÓ TAMÁS: Ha valaki nagyon jól lő, és hagyják, arra azt szokták mondani, taktikai hiba, holott nem feltétlenül az edző a hibás, hiszen ő nincs a vízben. Ezúttal nemcsak Maggie Steffens dobott hetet, hanem Mathewson is négyet, de nem csupán ez volt érdekes. A mieink nagyszerűen játszottak, miközben láttunk egy rendkívül nagyképű amerikai csapatot. Biztos vagyok benne, hogy legközelebb meg is verjük őket, mert két-három klasszison túl náluk csak nagy darab, ügyetlen játékosok vannak, akik képtelenek betalálni. Fantasztikus tartás volt a csapatban, visszamásztunk. Ez a tulajdonság hasznosulhat a kritikus negyeddöntőben, ha ugyanilyen színvonalon, hozzáállással játszunk, az lehet az elődöntőhöz.

TÓTH ILDIKÓ: Első mérkőzésnek egészen jó volt, szerintem amelyik csapat tizenhárom gólt lő ennek az amerikai válogatottnak, annak nincs miért szégyenkeznie. A védekezésünkön persze van javítanivaló, de van még időnk, hogy kijavítsuk a hibákat, és akkor nem lesz baj. Kicsit felőrölt minket, hogy végig futnunk kellett az eredmény után, de akárhányszor közelebb kerültünk az amerikaiakhoz, újra elléptek.

BUJKA BARBARA: Az utolsó percek nagyon gyorsan peregtek, de végig hittünk benne, hogy sikerül egyenlítenünk. Nem panaszkodom a bírókra, mindkét oldalon korrektül fújtak, bármikor elfogadnék ilyen bíráskodást – nem emiatt kaptunk ki. Ami történt, megtörtént, most már a következő meccsre koncentrálunk.

 

Csalódottság a kispadnál: nem jött össze a pontszerzés (Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport)
Csalódottság a kispadnál: nem jött össze a pontszerzés (Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport)

 

NŐI VÍZILABDA
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ

Magyarország–Egyesült Államok 13–14 (3–4, 4–4, 2–3, 4–3)

KORÁBBAN KÖZÖLT EREDMÉNY
Spanyolország–Kína 11–6 (2–2, 4–2, 4–2, 1–0)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország1111–6+52
2. Egyesült Államok1114–13+12
3. MAGYARORSZÁG1113–14–10
4. Kína116–11–50
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik