London 2012: az aranyérem ezüstből van, 700 forint egy bronz

Vágólapra másolva!
2012.06.28. 14:53
null
Az arany- és az ezüstérem is ezüstből van, a bronz pedig rézből – az eszmei értékük óriási (Fotó: Reuters)
Címkék
A londoni olimpia legjobbjainak járó érmek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szigorú előírásai szerint készülnek – az arany medália anyag- és gyártási költsége körülbelül 160 ezer forintra tehető, míg a bronzé csupán 700 forint! Az eszmei értékük persze sokkal magasabb ennél, Vladimir Klicsko 1996-os atlantai aranyérme az idén egymillió dollárért kelt el. Az olimpiai aranynak legalább 92.5 százaléka ezüst, színarany érmet legutóbb 1912-ben osztottak.

 

A londoni aranyérem az olimpiák eddigi történetének legnagyobb és legnehezebb medáliája lesz. Értéke 706 amerikai dollár, azaz nagyjából 160 ezer forint. Az érem túlnyomórészt ezüstből készül, aranytartalma mindössze 1.5 százalék – ez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásai szerint van így, az éremnek ugyanis legalább 92.5 százalékban ezüstből kell állnia. Színarany érmeket legutóbb 1912-ben osztottak.

Az előírás alapján az ezüstérem ugyanolyan összetételű, mint az arany, csak bevonat nélkül, értéke körülbelül 260 dollár (60 000 forint). A bronzérem értéke ennél jóval kevesebb, kb. 3 dollár (700 forint) – rézből készül, kis ón és cink ötvözetével.

Az olimpiai érmek eszmei értéke természetesen valós értékük sokszorosa. Ha tehát egy sportoló úgy dönt, hogy hajlandó megválni medáliájától, szép kis összeget kaphat érte. Bár kevesen vannak, akik eladják az érmüket, jótékonysági aukciók keretében több sportoló is felajánlotta már.

Otylia Jedrzejczak lengyel úszónő 2004-es aranyérmét aukción értékesítette jótékonysági céllal, a leütési ár végül több mint 82 ezer dollár volt; 2010-ben nyilvános árverésen 310 ezer dollárért kelt el az az aranyérem, amely az 1980-as Lake Placid-i olimpián győztes amerikai jégkorong-válogatott egyik tagjáé volt; egy idei árverésen pedig egymillió dollárt adtak Vladimir Klicsko, ukrán szupernehézsúlyú bokszoló 1996-ban, Atlantában szerzett aranyérméért.

A magyar sportolók számára a jó olimpiai szereplés anyagi elismeréssel is jár – az első nyolc helyezett állami pénzjutalmat kap. Pekingben az aranyéremért 20 millió forint, az ezüstért 18 millió, míg a bronzéremért 14 millió járt.

Bár a Magyar Olimpiai Bizottság még nem hozta nyilvánosságra az idei adatokat, az aranyérmesek legalább annyi juttatásra számíthatnak most is, mint akik Pekingben állhattak a pódium tetején. A többi helyezett esetében az Olimpiai Bizottság azt szeretné, hogy az idén a pekinginél jelentősebb különbség legyen az egyes helyezettek között a pénzjutalom tekintetében.

Magyarországon az olimpiai jutalmon kívül olimpiai járadékra is jogosultak az érmes sportolók, amelyet 35 éves koruktól havonta, életük végéig kapnak. Ez a magyar bruttó átlagkereset összegével egyezik meg, jelenleg 213 000 forint. Az ezüstérmes az aranyérmes 60%-át, a bronzérmes pedig 40%-át kapja. A járadék felét kapják az olimpikonok özvegyei és edzői is életük végéig. A többszörös aranyérmes minden első helyezéssel 20%-kal többet kap, öt aranyérem felett pedig kétszeres járadékra jogosult.

„A K&H olimpiai esélyleső eddigi három fordulójának eredményei alapján a magyarok három-hat olimpiai aranyérmet és egy-négy paralimpiai első helyet várnak Londonban. Ez az érmek értékét tekintve legrosszabb esetben is 640 ezer forintot ér, hat olimpiai és négy paralimpiai első helyezés pedig jelenlegi árfolyamon számolva 1600 000 forintot jelentene. Persze az eszmei érték minden egyes győzelem, olimpiai éremszerzés esetében felbecsülhetetlen” – mondta Mészáros Tibor, a K&H Bank betéti és befektetési főosztály marketingigazgatója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik