Kajak-kenu: újabb válogatót javasolnak Síkék, fizetnének is

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2012.06.26. 14:26
null
A kapitány versenyzői nyomásra sem enged: nem írt ki újabb válogatót (Fotó: Tumbász Hédi)
Sík Márton, Vereckei Ákos, Bozsik Gábor és Boros Gergely elkeseredetten fogadta Storcz Botond szövetségi kapitány keddi döntését, miszerint a zágrábi Európa-bajnokságon ötödik helyezést elérő Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású 1000 méteres kajak négyes indulását javasolja a londoni olimpián.

Az ebben a számban kétszeres ötkarikás aranyérmes Vereckei és társai egy újabb válogató kiírását kérik a szakembertől és a szövetségtől.

„Szeretnénk, ha a lehető legkésőbbi időpontban, azaz az olimpiához a legközelebb összemérhetnénk a tudásunkat Tóthék egységével – nyilatkozott az MTI-nek Sík Márton. – És teszünk egy kijelentést is: ha kijutunk Londonba, vállaljuk, hogy az első hat között végzünk. Amennyiben ez nem sikerül, és mondjuk csak a hetedik-nyolcadik helyen végzünk, az állami jutalmunkat, plusz fejenként egymillió forintot befizetünk a szövetség kasszájába.″

Sík elmondása szerint a négy kajakos már a két héttel ezelőtti négyes válogató előtt kérte, hogy elindulhasson a versenyen, de mivel Boros és Bozsik csak nyolcadik lett korábban párosban, ők nem szállhattak vízre azon a futamon.

„Az idén két versenyt nyertem kétszáz méter párosban, amely szintén olimpiai szám, csak éppen nem élvez prioritást. Ennek ellenére úgy tűnik, mégis itthon maradok, és nem mehetek Londonba″ – jegyezte meg Sík Márton, aki négy éve, Pekingben vezérevezőse volt az ötödik helyen végző magyar férfi négyesnek.

Magyarország a lehetséges nyolcból hét kvótát gyűjtött férfi kajakban, s a szövetségi kapitány döntése értelmében – az eredményességet szem előtt tartva – csak K–2 és K–4 1000 m-en, valamint K–1 200 m-en indít majd hajót ebben a szakágban a játékokon, K–1 1000 méteren és K–2 200-on nem.

Az ősszel elfogadott válogatási elvek szerint a négyes válogatót megnyerő egységnek az automatikus kvalifikációhoz a dobogón kellett volna végeznie a múlt heti kontinensviadalon. Storcz Botond ugyanakkor úgy határozott, hogy az ötödik hely ellenére sem változtat az egység összetételén, s ez a csapat utazhat a brit fővárosba.

„Sem a szegedi válogatóversenyeken, sem az Eb-n nem láttam ugyanis olyan férfi kajakost, akinek a teljesítménye hiányozna a négyesből" – indokolta döntését a Magyar Kajak-kenu Szövetség keddi közleményében a szakember, aki három olimpiai bajnoki címéből kettőt ebben a számban szerzett.

„Nem írok ki újabb válogatót” – zárta rövidre a kimaradók felvetését Storcz Botond.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik