Douchev-Janics hengerelt, Dudás A-, Vajda B-döntős

Vágólapra másolva!
2012.08.10. 13:19
Címkék
A londoni olimpián ma – az ötkarikás játékok programjában először szereplő – 200 méteres elő- és középfutamokkal folytatódnak a kajak-kenu versenyek az Eton Dorney-i pályán. Férfi K–1-ben Dudás Miklós, női K–1-ben Douchev-Janics Natasa is bejutott a holnapi A-döntőbe, C–1-ben viszont Vajda Attila csak a B-döntőbe kvalifikálta magát. 

DUDÁS MIKLÓS DÖNTŐS K–1-BEN DUDÁS MIKLÓS DÖNTŐS K–1-BEN

Dudás Miklós a döntőbe evezte magát (Fotó: Szabó Miklós)
Dudás Miklós a döntőbe evezte magát (Fotó: Szabó Miklós)

Az első magyar induló ma délelőtt a férfi K–1-ben Dudás Miklós volt, aki futamában a harmadik helyen zárt a 2010-es világbajnok brit Edward McKeever és a szerb Marko Novakovics mögött, így továbbjutott a középdöntőbe. Az első öt és a legjobb hatodik jutott tovább a három előfutamból a középdöntőbe.

Dudás azonban nem elégedett meg ennyivel. A középdöntőben ismét Edward McKeeverrel evezett egy futamban, és bár a brit állva hagyta a mezőnyt és futamgyőztesként lett döntős, a remekül rajtoló és végig jó ütemben haladó Dudás futamából a harmadik helyen bejutott a holnapi fináléba, összességében az ötödik idővel.

Az Angyalföldi VSE 21 éves versenyzője az ifjúságiak között volt már világbajnok K–1500-on, de felnőtt világversenyről még nincs érme – holnap ezért indulhat harcba.

„Sokat készültem erre az olimpiára, és nagyon vártam már ezt a napot, hogy én is elkezdhessem, mert itt vagyok már egy hete, és nagyon lassan múlt az idő – nyilatkozta a döntőbe jutás után Dudás Miklós. – A középfutamon előtt izgatott voltam, hiszen nagyon erős volt a mezőny, benne világbajnokokkal, a brit favorittal, tulajdonképpen kisdöntővel ért fel. Nagyon örülök a harmadik helyemnek, és bár továbbra is az éremszerzés a célom, annak, hogy ott lehetek a fináléban, már tiszta szívből örülhetek."

OLIMPIA 2012
KAJAK-KENU, FÉRFI K-1 200 MÉTER, A DÖNTŐBE JUTOTTAK
Mark de Jonge (kanadai) 35.595
Saul Craviotto Rivero (spanyol) 35.597
Edward McKeever (brit) 35.619
Maxime Beaumont (francia) 35.814
Dudás Miklós (magyar) 35.993
Ronald Rauhe (német) 36.183
Marko Novakovics (szerb) 36.293
Jevgenyij Szalahov (orosz) 36.312

 

VAJDA ATTILÁNAK NEM SIKERÜLT

A C–1200 méteres előfutamok hatalmas meglepetéssel kezdődtek. A 2011-ben Szegeden világbajnok azeri Valentin Demyanenko a legelső futamban csak a 7. helyen végzett, ezzel pedig kiesett. Ha egy versenyzőt megelőzött volna, már továbbjut, ez volt az egyetlen futam, amelyből az utolsó helyezett kiesett. Az azeri a hírek szerint hátsérüléssel bajlódik. A szám egyik különös figurája volt az angolai Nelson Henriques, aki a rajtgépbe is alig tudott beállni, de az érdekes lebonyolítási rendszer miatt a második futam utolsó helyéről is bejutott a középdöntőbe. Ebben a számban volt érdekelt az egyesben 1000 méteren Pekingben olimpiai bajnok Vajda Attila is.

Vajda fő számában, C–1 1000 méteren szerdán 6. helyen végzett, a kétszázas szám neki csak amolyan ráadás, hiszen nem erre készült (ő nem is sprinter), de más nem indulhat helyette, mert csak neki van kenus kvótája. Ennek ellenére jól elkapta a rajtot az előfutamában, a legjobbakkal ugyan nem tudta tartani a lépést, de az ötödik helyen bejutott a középdöntőbe. Ebből a futamból egyébként mindenki továbbjutott.

„Mivel mindenki továbbjutott a futamunkból, igazából majd a középdöntő lesz a vízválasztó. Én egy jó rajtot szerettem volna megcsinálni, önmagamhoz képest. Ez sikerült is, jó pályát tudtam benne. Persze a belső pályán ellőttek mellőlem, de én nem vagyok sprinter. Viszont ha az ezres rajtom így sikerül, akkor biztosan előrébb tudtam volna végezni″ – nyilatkozta a futama után Vajda Attila.

A magyar kenus a középdöntőben sem rajtolt rosszul, de a sprintmenők hamar otthagyták, és végül csak az ötödik helyen ért célba, ami B-döntőt ér. A középdöntőből nem jutott az A-döntőbe az 1000-en itt Londonban olimpiai bajnok német Sebastian Brendel sem.

„Mindent a rajtra tettem fel, belehúztam, ahogy rajtam kívül még öten. Az első húzás nagyon jól sikerült, a második és a harmadik húzásnál viszont a sprinterek jobbak voltak. A B-döntő így is megvan, életem talán legjobb kétszáza volt ez. Köszönöm a helyszínen lévő magyar szurkolók támogatását″ – mondta Vajda a középdöntő után.

OLIMPIA 2012
KAJAK-KENU, FÉRFI C-1 200 MÉTER, AZ A-DÖNTŐBE JUTOTTAK
Ivan Stil (orosz) 40.346
Alfonso Banavidez López de Ayala (spanyol) 40.619
Jurij Cseban (ukrán) 40.647
Dzjanisz Harazsa (fehérorosz) 41.427
Lubomír Hagara (szlovák) 41.472
Jevgenij Shuklin (litván) 41.483
Szakamoto Naoja (japán) 41.771
Mathieu Goubel (francia) 41.938
OLIMPIA 2012
FÉRFI C-1 200 MÉTER, A B-DÖNTŐBE JUTOTTAK
Andrzej Jezierski (ír) 42.012
Li Csiang (kínai) 42.149
Sebastian Brendel (német) 42.161
Jason McCoombs (kanadai) 42.255
Alekszandr Djadcsuk (kazah) 42.359
Ronilson Oliveira (brazil) 42.560
Vadim Menkov (üzbég) 42.944
Vajda Attila (magyar) 42.970
Douchev-Janics Natasa elégedett lehet: futamgyőztesként a döntőbe jutott (Fotó: Szabó Miklós)
Douchev-Janics Natasa elégedett lehet: futamgyőztesként a döntőbe jutott (Fotó: Szabó Miklós)

DOUCHEV-JANICS HATALMAS MÁSODIK SZÁZAT PRODUKÁLT

Douchev-Janics Natasa K–1 kétszáz méteren a szám háromszoros világbajnokához méltóan rajtolt, majd fél távnál még növelni is tudta a csapásszámot, és végül simán nyert az új-zélandi Lisa Carrington és az orosz Natalija Lobova előtt.

Az első futam nyolc indulójából kettő esett ki, hatan bejutottak a középdöntőbe.

Az összes futamot követően az is kiderült, hogy Douchev-Janics olimpiai csúccsal jutott tovább, hiszen senki nem ért el nála jobb időt, és mivel ebben a számban először rendeznek versenyt, ezért az ő nevéhez fűződik a csúcs. A középdöntőbe egyébként Natasa sógornője, a szlovén színekben versenyzőPonomarenko-Janic Spela is bejutott, de onnan már nem ment tovább a legjobb nyolcba.

Douchev-Janicsnak a középdöntőben nem sikerült annyira jól a rajtja, de száz méter után a negyedik helyről elindulva elképesztő második százat produkált – fokozatosan hagyta le riválisait, és végül futamgyőztesként jutott be az A-döntőbe. Az olimpiai csúcs ugyan ugrott, ugyanis a legjobb idővel az első futamot megnyerő új-zélandi Lisa Carrington került be a fináléba, Douchev-Janicsé a második idő, de a fináléban ezen még lehet javítani, főleg, hogy Carringtont egyszer már megverte a magyar versenyző az előfutamban.

„Futamgyőzelmekre készültem, és örülök, hogy sikerült nyernem, főként a középdöntőben. Nem mondom azt, hogy utóbbiban tökéletes pályát mentem, mert nem volt olyan jó, mint amit elvártam volna magamtól. Gyorsan megpróbálok rájönni, hogy mi volt a hiba, ki is megyek most azonnal a vízre, pár rajtot, megindulást biztosan csinálok. Bízom benne, hogy holnap is ilyen sokan eljönnek és szurkolnak nekem” – nyilatkozta Douchev-Janics Natasa.

OLIMPIA 2012
KAJAK-KENU, NŐI K-1 200 MÉTER, DÖNTŐBE JUTOTTAK
Lisa Carrington (új-zélandi) 40.528
Douchev-Janics Natasa (magyar) 40.570
Teresa Portela Rivas (spanyol) 40.898
Marta Walczykiewicz (lengyel) 40.905
Inna Oszipenko-Radomszka (ukrán) 41.360
Natalija Lobova (orosz) 41.413
Teresa Portela (portugál) 41.562
Jess Walker (brit) 41.734
OLIMPIA 2012
KAJAK-KENU, FÉRFI K-2 200 MÉTER, A DÖNTŐBE JUTOTTAK
Oroszország 32.051
Fehéroroszország 32.641
Németország 32.662
Franciaország 32.668
Nagy-Britannia 32.940
Argentína 33.105
Kanada 33.500
Ausztrália 34.071
Ebben a számban nem volt magyar induló.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik