Nemzetisport.hu 2012.08.11 15:59 Frissítve: 2015.03.31 01:15

Brazília elbukott, Mexikó először olimpiai bajnok!

Mexikó válogatottja 2–1-re legyőzte Brazíliát a londoni olimpia férfi labdarúgótornájának szombat délutáni döntőjében. A közép-amerikai ország csapata először lett olimpiai bajnok – a brazilok gyűjteményéből továbbra is hiányzik az ötkarikás futballaranyérem.

A boldog mexikóiak a kétgólos Oribe Peraltát (9) köszöntik (Fotó: Reuters)

 

Brazília a torna favoritjaként, a papírformát tökéletesen érvényesítve jutott be a fináléba (1984 és 1988 után harmadszor), és Mexikó bejutása is csak félig-meddig tekinthető meglepetésnek – az a korosztály, amelyikre a csapat épül, utánpótlásszinten ért már el szép sikereket.

A mérkőzést nyitó villámgyors mexikói gól alapvetően meghatározta az első félidő menetét. A zöld mezesek viszonylag kényelmes helyzetbe kerültek, és védelmük akkor is jól állt a lábán, amikor a brazilok valamelyest összeszedték magukat a hatalmas hibából kapott gól okozta sokkból.

Hulk korai beállításával erősödött a brazil nyomás, kisebb helyzetek is kialakultak a mexikói kapu előtt, de Coronának csak egyetlen alkalommal kellett igazán nagyot védenie az első félidőben – éppen a becserélt portói csatár távoli bombáját követően.

A második félidő elejét nagyon megnyomták a brazilok, csakhogy nem sikerült egyenlíteniük, és az idő múlásával egyre magabiztosabbá váló mexikóiak – úgy tűnt – Peralta második góljával biztossá tették győzelmüket.

A története első olimpiai bajnoki címét üldöző brazil futballválogatott, bár nem játszott jól, a hajrában képes volt szépíteni Hulk révén, sőt Óscar fejében ott volt a hosszabbítást érő egyenlítő gól is, de labdája fölé szállt – így a végig szervezettebben játszó mexikóiaké lett az aranyérem!

Brazil bánat (Fotó: Reuters)

Mexikó jóvoltából a CONCACAF-zóna harmadik ötkarikás érméhez jutott hozzá férfifutballban, az 1904-es játékokon Kanadáé lett az arany, és az Egyesült Államoké az ezüst – 108 év kellett az észak- és közép-amerikai/karibi térség újabb diadalához!

A nyári olimpián tizedszer részt vevő mexikói labdarúgó-válogatott története során másodszor került a legjobb négy közé, 1968-ban, hazai környezetben – amikor Magyarország győzött a döntőben – 2:0-s vereséget szenvedett Japántól a bronzmérkőzésen.

Mexikó a 18. nemzet férfilabdarúgásban, amelyik aranyat nyer az olimpián, és a 32., amelyik érmet szerez – a 31. éremszerző Dél-Korea volt.

A londoni labdarúgótorna gólkirálya a brazil Leandro Damiao lett 6 találattal a szenegáli Moussa Konaté (5) és a fináléban duplázó mexikói Oribe Peralta (4) előtt.

VÉLEMÉNYEK

Mano Menezes, a brazilok szövetségi kapitánya: – Az arcomról pontosan leolvashatják, milyen érzések kavarognak bennem. Nagyon szomorú vagyok. Az egész tornát tekintve nagyszerű munkát végeztünk, de ez sajnos nem volt elég. A korán kapott gól után meg kellett változtatnunk a stratégiánkat, korán cserélnünk kellett, és sajnos hiába alakítottunk ki helyzeteket, nem tudtuk megfordítani a meccset. Elismerjük a mexikóiak tudását, gratulálunk a sikerükhöz. Rafael? Nos, valóban hatalmas egyéni hibával kezdődött a mérkőzés, de volt nyolcvankilenc percünk, hogy kijavítsuk. Szóval, csapatként szenvedtünk vereséget.

Luis Fernando Tena, a mexikóiak szövetségi kapitánya: – Apámnak ajánlom ezt a diadalt, ő sajnos már csak a mennybéli pályákon rúgja a labdát. Nincs ahhoz fogható érzés, ami akkor önt el, amikor olimpiai aranyéremmel a nyakadban énekled hazád himnuszát. S mindezt a Wembley szent gyepszőnyegén... Az én tizennyolc harcosom nagyon megdolgozott ezért a győzelemért.

Neymar, a brazilok első számú csillaga: – Mindenki tudja, hogy a nagy döntők megnyerése általában apróságokon múlik. Mexikó ma jobb volt nálunk, ezért nyerte meg a mérkőzést. Nincs sok értelme azon keseregni, mennyi helyzetet hagytunk ki. Az ilyesmihez már késő van...

Óscar, az utolsó percben nagy helyzetet hibázó brazil: – Megkönnyítettük Mexikót dolgát azzal a két góllal, megjött az önbizalmuk. Csalódott vagyok, hogy nem lettünk olimpiai bajnokok, ugyanakkor büszkeséget is érzek, mert kevés ember mondhatja el magáról, hogy életében olimpiai érmet szerzett. Természetesen nem tesz boldoggá a végén kihagyott nagy helyzet, de nem ezen múlt. Nulla egynél is voltak lehetőségeink, amelyek kihasználása mindent megváltoztathatott volna.

Oribe Peralta, a kétgólos mexikói támadó: – Nem tudom, hogy ez volt-e életem mérkőzése, de hogy ez volt a legfontosabb, abban biztos vagyok, bizonyíték erre a nyakamban lógó aranyérem. Sokat álmodoztam erről a pillanatról, nagyon ritkán adódik alkalom arra, hogy egy ember átéljen ilyesmit. A brazilok voltak a favoritok, de tudtuk, hogy képesek vagyunk megszorongatni őket.

 

 


PERCRŐL PERCRE
Vége a mérkőzésnek, Mexikó az olimpiai bajnok!
 93. perc: óriási brazil lehetőség, Óscar öt méterről a kapu fölé fejel.
A mielőbbi újrakezdés érdekében Leandro Damiao közelharcot vív a labdáért, reklamál, sárga lapot kap.
91. perc: Brazília szépít! Hulk kap remek indítást a jobb oldalon, és az ötös sarkához közeledve a kapu közepébe lő. 1–2
89. perc: a nemrég beálló Vidrio is sárga lapot kap, miután szabálytalankodik Neymarral szemben.
88. perc: úgy tűnik, a brazilok beletörődtek abba, hogy harmadik olimpiai döntőjüket is elveszítik.
86. perc: lejön a meccs hőse, a kétgólos Peralta is, helyettese Raúl Jiménez.
85. perc: a rossz napot kifogó Rafael sem folytathatja, Menezes kapitány Lucast küldi be helyette.
83. perc: villámgyors brazil kontra hal el, a kifutó Corona elrúgja a labdát Neymar elől. Még ugyanebben a percben Rafael lövése szögletre pattan. 
81. perc: Mexikó is meghúzza a második cseréjét: Israel Jiménez helyett Nestor Vidrio lép pályára.
80. perc: tíz percük maradt a braziloknak, hogy megfordítsák az eredményt, de játékuk nem ígér aranyfordulatot.
75. perc: ezúttal nem 1–0 lesz a vége! Jobb oldali szabadrúgást követően a teljesen őrizetlenül felugró Peralta nagyszerű 10 méteres fejesével Mexikó növeli előnyét! 0–2
73. perc:  Neymar lövése, majd Hulk szöglete jelzi, hogy a brazilok minden erejükkel a tendencia megváltoztatásán vannak. Egyelőre nem járnak sikerrel.
Ideje emlékezetünkbe idézni: a legutóbbi két olimpiai finálé 1–0-ra végződött, és a mérkőzésnek erre a szakaszára már kialakult a végeredmény. Argentína 2004-ben Paraguayt, 2008-ban Nigériát győzte le egygólos meccsen.
71. perc: jön a második brazil csere, Sandro helyére Alexandre Pato érkezik.
69. perc: Peralta a frászt hozza a brazilokra, a délután folyamán másodszor is a kapujukba talál – igaz, ezúttal lesről.
66. perc: Mier sokadik nagy mentése, a mexikói védő ezúttal a kapura forduló Leandro Damiao elől kanalazza ki a labdát az utolsó pillanatban az öt és felesen.
64. perc: a játékrész első negyedórájában kissé kétségbeesettnek tűnő mexikóiak rendezték soraikat, egy-egy tetszetős akcióra is futja már az erejükből. Sőt, Fabián – talán némi felkaros segítséggel – a védők hibájából óriási helyzetbe kerül, s bár elsőre fennakad a kapuson, sikerül még háttal kapura húznia a labdát – a keresztléc menti meg a brazilokat!
59. perc: megint Neymar előtt a lehetőség, a mexikói védőkről elé pattanó labdát a csatár 13 méterről jobbal az égbe lövi.
58. perc: az orrában immár vérzéscsillapító gézzel játszó Neymar megint kap egyet, Israel Jiménez jutalma sárga lap.
57. perc: cserél Mexikó, Javier Aquinót Miguel Ponce váltja.
53. perc: Óscar bal oldali beívelése okoz némi zavart a mexikói kapu előtt. A labdát kifutva elütő Corona kapus Chávezt és Neymart is tehetetlen kuglibábuként dönti fel. A brazilt ápolják tovább, mindenki megkönnyebbülésére folytathatja a játékot.
50. perc: a szünetben Neymart minden bizonnyal emlékeztették a csapatban betöltött szerepére, hiszen megint ő van akcióban, a védők között átkígyózva közelről lő, labdája egy védőn lelassul, mentenek a mexikóiak.
48. perc: lendületben a brazilok, Neymar alig lő fölé körülbelül onnan, ahonnan Peralta a meccs elején megszerezte a vezetést a mexikóiaknak. 
47. perc: Neymar jobbról, a tizenhatos vonalától szabadrúgásból ballal rászúrja a labdát, a védelem blokkol. A szabadrúgást megelőző, Hulkkal szembeni szabálytalanságért a mexikói Diego Reyes sárga lapot kap. 
46. perc: A brazilok elkezdik a második félidőt. 

A statisztikusok nem nyugszanak: a legutóbbi három alkalommal veszített az a csapat, amelyik olimpiai tornán gólt szerzett az első percben. Így jártak a brazilok is az 1996-os elődöntőben a későbbi aranyérmes Nigéria ellen.

Vége az első félidőnek
45+2. perc: az egyelőre nem villogó Neymar lövése alig kerüli el a jobb alsó sarkot.
45. perc: Hulk érzi a felelősséget, szervezni és befejezni is akarja a brazil akciókat. Egy általa felgyorsított támadás végén például fejel, Corona könnyedén véd.
42. perc: Marcelo olyannyira felhúzta magát a kimaradt helyzeten, hogy a következő mexikói akció közben hátulról csúnyán odalép Peraltának – először villan a sárga a meccsen.
41. perc: mexikói labdavesztés után Marcelo lőhet mintegy 12 méterről, ballábas bombája nyomán a labda elkerüli a bal alsó sarkot.
38. perc: bal oldali brazil akció végén elhárul a veszély, majd a következő támadásból Hulk 35 méterről, jobbal hatalmas lövést ereszt meg, Corona nagyot véd.
35. perc: Carlos Salcido jobb irányzékkal céloz, de az ő lövése után is elkerüli a labda a kapu bal alsó sarkát jó másfél méterrel.
34. perc: Mexikó egy picit kiszabadul, Marco Fabian jó 30 méterről, középről lő, messze a kapu fölé és mellé. 
32. perc: Mano Menezes brazil kapitány máris úgy érzi, hogy bele kell nyúlnia a meccsbe, Hulk már menetfelszerelésben. A Porto gólvágója be is jön, Alex Sandrót váltja.
28. perc: hősiesen dolgozik a mexikói védelem, nem is mindig szabályszerű eszközökkel – érezhetően erősödik a brazil nyomás. Menezes emberei sebességet váltottak, de az összjátékukba hiba csúszik; főleg ez okozza a viszonylagos eseménytelenséget.
24. perc: az utóbbi percekben jobbára a brazilok birtokolják a labdát, de egy Peralta, Enriquez ellencsapás jelzi a mexikóiakban rejlő potenciált – igaz, a brazil védelem magabiztosan hárít.
20. perc: lassan eltelik a mérkőzés első negyede, és Mexikó középpályás hadállásai egyelőre kiválóan tartják magukat. A zöld mezesek rengeteg labdát szereznek, a brazil  támadások nehezen bontakoznak – de most Óscar lövésig jut, közeli labdáját Corona védi.
A statisztikusok gyorsan kutakodtak, és bár egészen pontos válasz nincs a kérdésre, hogy volt-e valaha gyorsabb gól olimpián, egy biztos: Rudolf Brommer (NSZK) 1984-es góljánál egyelőre nem találtak korábbit – ő 35 másodperc elteltével talált be a jugoszláv kapuba. Azt a negyeddöntőt a németek végül 5–2-re elveszítették.
12. perc: Mier ment az utolsó pillanatban a saját tizenhatosán belül. A veszély végleg nem múlik el:  Neymar jobb oldalról ível be szabadrúgást, Thiago Silva a kapu fölé fejel.
8. perc: a brazilok próbálnak magukhoz térni a gól okozta sokkból, de ez hosszú folyamat is lehet – e bal oldali akció is elakad a lélekben megacélozódó mexikóiakon.

A brazilok a cselek királyai – még ha ez nem is mindig jól sül el... Egy statisztika szerint a brazil válogatott tagjai bonyolódtak cselekbe a legtöbbször az olimpián – 79 alkalommal. Második Japán 32 csellel.

1. perc: a brazil védelem elképesztő bizonytalankodását kihasználva, Rafael rossz passzát elcsípve a mexikóiak helyzetbe kerültek, és Aquino szemfüles passza után Oribe Peralta jobbal 18 méterről a jobb alsó sarokba lőtt! Huszonhét másodperc telt el a meccsből! 0–1
A mérkőzés elkezdődött, de még hogyan!

 

OLIMPIA 2012 – FÉRFI LABDARÚGÁS, DÖNTŐ 
BRAZÍLIA–MEXIKÓ 1–2 (0–1)
London, Wembley Stadion. Vezette: Clattenburg (brit)
BRAZÍLIA: Gabriel – Rafael (Lucas, 85.), Thiago Silva, Juan Jesus, Marcelo, Sandro (Alexandre Pato, 71.), Romulo, Alex Sandro (Hulk, 32.), Óscar, Leandro Damiao, Neymar. Szövetségi kapitány: Mano Menezes
MEXIKÓ: Corona – I. Jiménez (Vidrio, 81.), Salcido, Mier, Chávez, D. Reyes, Herrera, Aquino (Ponce, 57.), Enríquez, Fabián, Peralta (R. Jiménez, 86.). Szövetségi kapitány: Luis Fernando Tena
Gólszerző: Hulk (91.), ill. Peralta (1., 75.)

 

OLIMPIA 2012 – A FÉRFI LABDARÚGÓTORNA VÉGEREDMÉNYE 
Ob: Mexikó
2. Brazília
3. Dél-Korea
4. Japán
5. Nagy-Britannia
6. Szenegál
7. Honduras
8. Egyiptom
9. Uruguay
10. Fehéroroszország
11. Marokkó
12. Gabon
13. Svájc
14. Spanyolország
15. Arab Emírségek
16. Új-Zéland
2013.01.09 10:56:24

London 2012

Londonban paralimpikonjaink is kitettek magukért. Ön kinek adná az Év sportolója címet?

2013.01.05 09:18:33

London 2012

Erős női nyolcas küzd, benne a víz és a tatami csillagaival az Év sportolója címért.

2013.01.02 11:06:27

London 2012

Nyolc egyéniség, akinek a versenyéért, küzdelméért, játékáért egy ország szorított a játékok alatt.

2012.12.21 19:21:51

London 2012 KARÁDI ZOLTÁN

A nyáron Gyurta, Berki, Kozák, Fazekas, Szabó és Kökény is begyűjtötte a világ- és Európa-bajnoki cím mellé az olimpiai aranyat.