Módos bronzérmet szerzett, Bácsi megsérült

Vágólapra másolva!
2012.08.05. 15:08
Magyar szempontból felemásan kezdődött a kötöttfogású birkózók küzdelme a londoni olimpián, ám az első nap a szőnyegeken szépen zárult. Az 55 kg-os Módos Péter sima győzelemmel kezdett az üzbég Elmurat Tasmuradovval szemben, Bácsi Péter 74 kg-ban viszont hiába vezetett a litván Aleksandr Kazakevic ellen, sérülés után vereséget szenvedett. A következő fordulóban Módos is vereséget szenvedett az iráni Hamid Mohammad Szorjantól, de a vigaszágon két meccset megnyerve bronzérmesként zárt.

MÓDOS PÉTER KÖNNYED GYŐZELEMMEL KEZDETT, MAJD KIKAPOTT AZ IRÁNI SZORJANTÓL, A VIGASZÁGON VISZONT A BRONZÉREMIG MENETELT
MÓDOS PÉTER KÖNNYED GYŐZELEMMEL KEZDETT, MAJD KIKAPOTT AZ IRÁNI SZORJANTÓL, A VIGASZÁGON VISZONT A BRONZÉREMIG MENETELT

Módos Péter szaltóval ünnepelte a bronzérmet
Módos Péter szaltóval ünnepelte a bronzérmet

Ma megkezdődtek a londoni olimpián az ExCeL-csarnokban a birkózók küzdelmei. Az első magyar szőnyegre lépő a kötöttfogásúak 55 kg-os súlycsoportjában induló 24 éves Módos Péter volt.

A 2011-ben világbajnoki ötödik, korábban kétszeres Eb-bronzérmes szigetvári birkózó a 20 esztendős üzbég Elmurat Tasmuradovval találkozott, aki az idén indult először felnőtt versenyen, és az Ázsia-bajnokságon rögtön ezüstérmet szerzett.

Az első menet első fele a tapogatózás jegyében telt el. Az izgalmak akkor kezdődtek, amikor Módost leküldték parter helyzetbe – a magyar versenyző ugyanis kibújt az üzbég szorításából, ellenfele mögé tudott kerülni, aminek köszönhetően meg is nyerte az első menetet.

A második menetet ismét a térdelő helyzet döntötte el, és ismét Módos javára, aki egy pörgetéssel nemcsak a második felvonást, hanem ezzel együtt a mérkőzést is megnyerte, ezzel a legjobb nyolc közé jutott.

Módos Péter már több mint négy éve készült erre a győzelemre, illetve az első olimpiai meccsére, ugyanis 2008-ban Pekingben is kvótát szerzett, de sérülés miatt le kellett mondani a szereplést.

VERESÉG AZ IRÁNI KLASSZISTÓL

Módos következő ellenfele a súlycsoport többszörös világbajnoka, az iráni Hamid Mohammad Szorjan volt.

„Az első meccs mindig a legnehezebb, de szerencsére sikerült jól teljesítenem. Ilyenre számítottam, amit kellett, megcsináltam. A következő meccs lesz az igazán nagy kihívás, az iránival még sosem birkóztam, de tudom, hogy nagyon jó. Jó formában érzem magam, a fogyasztás is jól sikerült, innen már csak birkózni kell” – nyilatkozta az első meccs után a Nemzeti Sportnak Módos Péter.

A második találkozó azonban nem sikerült Módosnak. Szorjan egy mögé kerülés, illetve egy rossz challenge (visszanézette az esetet Struhács György szakágvezető, de nem neki adtak igazat) után az első menetet 2:0-ra elveszítette.

A második menetben az iráni kitolta a szőnyegről Módost, ezzel ebben a felvonásban is előnybe került és győzött is. A magyar birkózó szereplése szerencsére nem ért véget, hiszen Szorjan eljutott a döntőig.

A vigaszágon elsőként a kirgiz Arszen Eralijev került Módos útjába. Az első másfél perc akció nélkül telt el, ezután Módos ment le parter helyzetbe, ahonnan szinte azonnal felállt, a jó védekezésért járó egy ponttal pedig az övé lett az első menet.

A folytatásban a kirgiz egyszer jó helyzetbe került álló helyzetben, de Módos ezúttal is jól védekezett, majd miután ellenfele lement parterbe, gyönyörűen megpörgette, és 2:0-ra megnyerte a második menetet, egy lépésre került tehát a bronzéremtől, amelyért a dánHaakan Erik Nyblommal küzdött meg.

DÖNTŐ MENET DÖNTÖTT A BRONZMÉRKŐZÉSEN

A 30 éves Nyblomot – aki Finnországban született – az az iráni Hamid Szorjan győzte le az elődöntőben, akivel Módos sem bírt. Aktívan kezdett a 160 centiméter magas dán, de másfél perc alatt nem tudott mit kezdeni Péterrel. Ezután lement parter helyzetbe, és bár a megpörgetést elkerülte, Módos meg tudta emelni, ezzel megnyerte az első menetet.

A második menetben az első perc akció nélkül telt le, ezután a dán válldobással próbálkozott, de nem járt sikerrel, Módos Péter ügyesen mögé került. Másfél perc után a magyar ment le parter helyzetbe, és mivel kétszer is figyelmeztették, megintette a mérkőzésvezető. Nyblom még védekezésért kapott egy pontot, így 3:0-val egyenlített.

A döntő menet döntött az éremről. Akció nélkül telt el az első másfél perc, a golyóhúzás következtében Módos lett a kedvezményezett, akciót kellett tehát bemutatnia a győzelemért. Ezt megcsinálta, megpörgette a dán asztalost, megkapta érte a két pontot, övé lett a harmadik menet és ezzel az olimpiai bronzérem is!

„AZ IRÁNIT MAJD ELKAPOM RIÓBAN!”

„Nagyon örülök ennek a bronzéremnek! – mondta Módos Péter, a magyar birkózó. – A negyeddöntős vereség után nagyon el voltam keseredve, mert hiába mondják, hogy egy ötszörös világbajnoktól ki lehet kapni, egy Módos Péter nem kaphat ki senkitől. De szerencsére olyan emberek vesznek körül, akik a legnagyobb gödörből is képesek kirántani: az edzőim, a barátnőm, a családom, Szigetvár, Majoros Pista, akivel még beszéltem is napközben, és ők lelket öntöttek belém. A vigaszágra már bátran, lelkesen jöttem ki, ezzel a dánnal meg amúgy is volt elszámolni valóm kétezer-kilencből, és most nagyon boldog vagyok, hogy sikerült legyőznöm. Az iránit majd elkapom Rióban – ott talán egy még fényesebb érem is összejön.”

Az aranyérmet az 55 kilósok között végül Módos legyőzője, az iráni Hamid Mohammad Szorjan nyerte meg, miután a döntőben két menetben jobbnak bizonyult az azeri Rovshan Bayramovnál.

OLIMPIA 2012
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS, 55 KG
1. Hamid Mohammad Szorjan (Irán)
2. Rovshan Bayramov (Azerbajdzsán)
3. MÓDOS PÉTER (MAGYARORSZÁG) és Mingijan Szemenov (OROSZORSZÁG)
5. Haakan Nyblom (Dánia) és Csoj Gju Dzsin (Dél-Korea)

 

BÁCSI PÉTER SÉRÜLT TÉRDDEL VERESÉGET SZENVEDETT

KERESZTSZALAG-SZAKADÁS

Struhács György kötöttfogású szakágvezető a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy sérülés miatt Bácsi Péter biztosan nem folytatja a vigaszágon a küzdelmeket.

 

„Megvan a diagnózis, Bácsi Peti részleges vagy teljes hátsó keresztszalag-szakadást szenvedett, és már kórházba is vitték, vagyis semmiképpen sem versenyezhet a vigaszágon" – mondta Struhács.

A négy éve olimpiai 5., 2008-ban Európa-bajnok Bácsi Péter ellenfele az idei Eb-n bronzérmes litván Aleksandr Kazakevic a 74 kg-os súlycsoport nyolcaddöntőjében.

A Ferencváros 29 éves versenyzője aktívabban kezdett, de ez pontokban még nem mutatkozott meg és az első másfél perc után neki kellett lemennie parter helyzetbe. Ez azonban nem okozott gondot neki, ugyanis sikerült felállnia, és ezzel megnyerte az első menetet.

A második menetben térdelőhelyzetben Kazakevic ráfeküdt a felül lévő Bácsi térdére, aki láthatóan megsérült az esetnél, ápolni is kellett, ami után már nem tudott pontot csinálni, így ezt a felvonást elveszítette.

A döntő menetben Bácsi Péter nyerte a koronghúzást, de fájós térddel képtelen volt akciót indítani, így vereséget szenvedett. Akkor úgy tűnt, hogy a vigaszágon még folytathatja, ha ellenfele a döntőig menetel, de erre kevés az esély.

„Oldalról rátoltak Peti térdére, roppant egyet, és ennyi. Még nem tudni, talán porcleválás, talán szalagsérülés, most fogják megvizsgálni. Nem hiszem, hogy ez a litván elmegy a döntőig, de bár úgy lenne, hiszen akkor Peti elvileg vigaszágas. Most megnézik az orvosok, megpróbálják injekciózni, és aztán kiderül, hogy adott esetben szőnyegre tud-e lépni még” – nyilatkozta Bácsi Péter meccse után a Nemzeti Sportnak Struhács György kötöttfogású szakágvezető.

Később kiderült, Bácsi már nem lép egyet sem a szőnyegen ezen az olimpián...

OLIMPIA 2012
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS, 74 KG
1. Roman Vlaszov (Oroszország)
2. Arszen Dzsulfalakjan (Örményország)
3. Aleksandr Kazakevic (Litvánia) és Emin Ahmadov (Azerbajdzsán)
5. Mark Overgaard (Dánia) és Aljakszandr Kikinou (Fehéroroszország)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik