Aranyesély Londonban - biztos Berki kvótája!

Vágólapra másolva!
2011.10.27. 16:36
null
Berki Krisztián az olimpián is bemutathatja gyakorlatát (Fotó: Reuters, archív)
Címkék
A Nemzetközi Tornaszövetség hivatalos honlapján nyilvánosságra hozta a 2012-es londoni olimpiára kvótát szerző versenyzők listáját – a névsorban, az előzetes várakozásoknak megfelelően, a tokiói világbajnokságon lólengésben aranyérmet szerző Berki Krisztián neve is szerepel.

Végre olimpia: Berki Krisztián a meglehetősen „elbaltázott” kvalifikációs szabályok miatt lemaradt a 2008-as pekingi olimpiáról, s most sem járt messze a kvalifikáció elszalasztásától, de végül összejött neki az ötkarikás kvóta!

„JÓ, HOGY VÉGRE MEGNYUGODHATUNK”
„Még ma is úgy adtam több interjút, hogy nem tudtam semmi biztosat mondani a kvótával kapcsolatosan. Erre vártunk már nagyon, mégis szinte villámcsapásként ért a hír, hogy hivatalosan is megvan a kvótám. Kezdem lassan felfogni... Jó, hogy végre megnyugodhatunk” – nyilatkozta Berki Krisztián a Nemzeti Sportnak.

Berkinek a tokiói vb-n a selejtezőben nyújtott teljesítménye miatt kellett izgulnia, de előbb „segítséget kapott” az átlagot lehúzó grúz Paata Nozadzétól (1.700 gyűrűn, 1.400 nyújtón, két elképesztően gyenge pontszám), majd hozzátette a magáét: elviselte az esélyesség terhét, és fantasztikus győzelmet aratott a lólengés döntőjében!

A szerspecialisták közül világbajnoki érme még a brazil Diego Hypolitónak, az izraeli Alexander Satilovnak, a francia Cyril Tommasone-nak, a brazil Arthur Nabarrete Zanettinek, a görög Vasziliosz Colakidisznek, illetve a nőknél a vietnami Thi Ha Thanh-nak ért olimpiai kvalifikációt a FIG hivatalos tájékoztatása szerint.

A kétszeres világbajnok, ötszörös Európa-bajnok Berki Krisztiánnak tehát összejött nagy álma: megküzdhet olimpián is a többi éltornásszal – ráadásul a világ legjobb lólengés-specialistájaként. A magyar küldöttség egyik legnagyobb (arany)éremesélyese lesz 2012 nyarán – egy győzelemmel feltehetné koronát pályafutására. Ő lehet lólengésben a harmadik magyar Magyar Zoltán (1976, 1980) és Borkai Zsolt (1988) után, aki olimpiai aranyat nyer – és az első Csollány Szilveszter (2000, gyűrű) diadala után, aki ötkarikás elsőséget szerezhet a magyar tornasportnak.

„Nagyon vártuk már a hivatalos hírt, természetesen nagyon boldogok vagyunk. Utólag azért örülünk is, hogy ilyen sokáig vártunk, hiszen így sokat foglalkoztatott minket a magyar sajtó" – nyilatkozta Magyar Zoltán, a MATSZ elnöke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik