A női Dream Team zsinórban 40 olimpiai sikernél tart

Vágólapra másolva!
2012.08.09. 22:50
null
Az amerikai kosarasok legközelebb a döntőben fogadkozhatnak, az ausztráloknak maradt a bronzmeccs (Fotó: Reuters)
Címkék
Sorozatban 40. győzelmét aratta a női amerikai kosárlabdacsapat az olimpiai tornákon. Az 1992-es barcelonai játékok elődöntőjében elszenvedett vereség óta legyőzhetetlen együttes a londoni torna elődöntőjében az ausztrál csapatot múlta fölül. Hozzá hasonlóan a brazil női röplabdacsapat és a német férfi gyeplabda-válogatott is megvédheti Pekingben megszerzett címét.

 

A legutóbbi három olimpián a döntőt játszó Egyesült Államok és Ausztrália Londonban már az elődöntőben találkozott egymással, és két negyeden át úgy tűnt, a mindhárom finálét elbukó ausztrálok ezúttal nyomást tudnak gyakorolni a legutóbbi hét olimpiából hatot aranyérmesként záró amerikaiakra.

Az első félidőt négypontos előnnyel záró ausztrálokat a szünet után óriási nyomás alá helyezték az amerikaiak. A sárga mezesek támadásai rossz dobásokkal vagy eladott labdákkal értek véget, az első két negyedben 47 pontot szerző ausztrálok a harmadik tíz percben csak 12-ig jutottak. Az amerikaiak viszont hozták a húszas átlagukat (pontosabban 22-t), és átvették a vezetést, előnyüket a negyedik negyedben továbbnövelték.

Mindezt úgy, hogy egyik legnagyobb sztárjuk, Diana Taurasi a harmadik negyedben a negyedik faultját szedte össze, és utána alig játszott.

Az amerikai válogatott az 1992-es olimpiai elődöntő óta zsinórban a 40. győzelmét aratta. A 41. a szombat éjszakai döntőben Franciaország ellen születhet meg.

A franciák remek kezdésükkel állva hagyták az oroszokat, és végig tartani tudták előnyüket. A francia női kosárválogatott fennállása első olimpiai érmét biztosította be.

ÚJRA BRAZIL–AMERIKAI DÖNTŐ NŐI RÖPLABDÁBAN

A női röplabdázóknál megismétlődik a pekingi döntő: az Egyesült Államok megpróbálhat visszavágni Brazíliának. Az amerikaiak Destinee Hookerben bízhatnak, aki Dél-Korea ellen 21 védhetetlen lecsapással tette egyértelművé az első elődöntőt. A címvédő brazilok annyi esélyt sem adtak Japánnak, mint leendő riválisaik az ellenfelüknek, egyik szettben sem engedték 20 pontig az ázsiaiakat.

NÉMETORSZÁG MEGVÉDHETI CÍMÉT FÉRFI GYEPLABDÁBAN

A németek számára a londoni olimpia hiányérzettel vegyül: nincs ott a játékokon egyik labdarúgó-, kézilabda-, kosárlabda- és vízilabda-válogatottjuk sem. A pekingi kilenc csapattal szemben itt csak három indult el, és a férfi gyeplabda az egyetlen, amelyben reális éremeséllyel számoltak. A döntőhöz a világranglistát vezető ausztrálokat kellett legyőzni, és bár az auszik 1–0-ra és 2–1-re is vezettek, a vége 4–2-es német diadal lett. A címvédés persze még nem tény, hiszen a britek utolsó állva maradt csapatát nagyon simán legyőző hollandok ellen kellene nyerni – ám az ausztrálok ellen sem volt esélyesebb a német együttes.

OLIMPIA 2012
NŐI KOSÁRLABDA
Elődöntő

Egyesült Államok–Ausztrália 86–73 (20–22, 23–25, 22–12, 21–14)

Ld: Taurasi, Charles 14-14, Bird 13, ill. Cambage 19, Jackson 14, Harrower 12
Franciaország–Oroszország 81–64 (24–15, 14–16, 21–20, 22–13)
Ld: Lawson-Wade 18, Gomis 15, ill. Danilocskina, Hammon 13-13
NŐI RÖPLABDA
Elődöntő
Brazília–Japán 3:0 (18, 15, 18)
Egyesült Államok–Dél-Korea 3:0 (20, 22, 22)
FÉRFI GYEPLABDA
Elődöntő
Hollandia–Nagy-Britannia 9–2
Németország–Ausztrália 4–2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik