Kásás: Nem tettünk eleget a szerencsénkért

Vágólapra másolva!
2012.08.08. 22:57
null
A válogatott játékosok azon lesznek, hogy a folytatásban úrrá legyenek a csalódottságon (Fotók: Szabó Miklós)
Ahogy arról beszámoltunk, a magyar férfi vízilabda-válogatott 11–9-es vereséget szenvedett Olaszországtól a londoni olimpia negyeddöntőjében, így csak az 5–8. helyért rendezendő helyosztón folytathatja szereplését. A mérkőzés után Kemény Dénes elmondta, nem tudták a maguk javára fordítani azokat a mérkőzéseket, amelyeken kedvezőtlenül alakultak a körülmények. Kásás Tamás arról beszélt, hogy nem volt szerencséje a csapatnak, de nem is dolgozott érte annyit, mint az előző olimpiákon.

 

„Szomorú vagyok. Azt kell, hogy mondjam, hogy nem a meccs lefújásánál tört ez az érzés rám. Bár volt esélyünk, de végig éreztem, hogy sokkal, de sokkal jobban kellene játszanunk a meccsen” – kezdte értékelését Kemény Dénes, a válogatottal sorozatban három olimpiát nyerő szövetségi kapitány a Magyar Rádió mikrofonja előtt.

Arra a kérdésre, hogy az amerikaiak elleni meccsen úgy tűnt, felszálló ágba kerültünk, végül ezen a meccsen mégsem ezt az arcunkat mutattuk, a szakember így felelt: „Nem gondolom, hogy a két csapat, az Egyesült Államok és Olaszország között lényeges különbség lenne. Az változtatta meg a csapat hitét, hogy amelyeket az előző meccseken megoldottunk, most nem jöttek össze, és emiatt elbizonytalanodtunk. Visszaestünk fejben, és a csapat nem tudott igazi tűzzel játszani, mert a bizonytalanságban nem lehet igazi harci tűz.”

CAMPAGNA: ZAVARBA
HOZTUK A MAGYAROKAT

„Magyarország háromszoros olimpia bajnok, de nekünk is nagyszerű csapatunk van, és zavarba hoztuk a taktikánkkal. Megérdemeltük a győzelmet, és nagyon tetszett, ahogy járattuk a labdát az adott szituációnak megfelelően. Türelemmel játszottunk, és ezzel zavarba hoztuk a magyarokat. Remek érzés, hogy legyőztük az olimpiai címvédőt. Erős és agresszív csapat, de jól felkészültünk belőlük” – mondta Alessandro Campagna, az olasz válogatott szövetségi kapitánya, aki elárulta, a negyedik negyedben is folyamatosan nyugalomra intette játékosait.
„Mindig is azt mondtam, hogy történelmet kell írnunk, de a történelmet valójában a győztesek írják. Nagyon nagy volt a motivációnk, felnőttünk a torna alatt” – reagált Alessandro Campagna arra a felvetésre, hogy nevezhető-e történelminek az olasz siker.

„A lehető legmagasabb szinten játszottunk a valaha volt egyik legerősebb válogatott ellen. Nagyon keményen dolgoztunk, és ennek megvan az eredménye. Ma úgy játszottuk a vízilabdát, ahogy mások is szeretnék. Mi voltunk, akik a taktikánkkal diktáltuk az ellenfelünk játékát, kicsit olyan volt a játékunk, mint a futballban” – nyilatkozta az olaszok egyik legjobbja, Maurizio Felugo.
„Nagyon boldogok vagyunk, hogy legyőztük a háromszoros olimpiai bajnokot. Ez a siker sokat tehet a vízilabda olaszországi felemelkedéséért is” – fűzte hozzá Felugo.
„Még sohasem játszottam olimpiai elődöntőt, szóval elragadó ez az élmény. Az érzelmek még nagyon magas fokon égnek bennünk, de most le kell egy kicsit higgadnunk. Amikor ilyen nagyszerű kapus van mögötted (Stefano Tempesti – a szerk.), biztos lehetsz benne, hogy hozni tud két vagy három olyan extra védést, de ha az egész csapat védekezése jól működik, akkor így tudunk játszani” – mondta elégedetten Pietro Figlioli.

„Az olaszokat mi vettük bele a meccsbe. Kettő egynél például Ádám előtt volt a lehetőség a három egyhez, nem sikerült, majd gólt dobtak, egyenlítettek, és utána nem is nagyon tudtunk feljönni. Főleg úgy, hogy mindig náluk volt az előny, távolról dobáltak szabaddobásgólokat, még szerencsénk sem volt. Az igazság az, hogy ezen az olimpián nem voltunk elég jók ahhoz, hogy ha kedvezőtlenek a körülmények, akkor is megcsináljuk és megnyerjük a meccseket” – tette hozzá a Kemény Dénes, majd utalást is tett arra, hogy pontosan mire gondol.

„Jó néhány olyan gólt kaptunk, amilyet az athéni döntőben a kazah bírónak nem sikerült megítélnie” – zárta nyilatkozatát Kemény, utalva arra, hogy az olaszok elleni negyeddöntőben az a kazah Alan Balfanbajev volt az egyik játékvezető, aki az athéni olimpia megnyert döntőjében is bíráskodott.

„Kicsit görcsös akarást éreztem, többet akartunk, mint kellett volna, túlpörögtünk. Fejetlenség volt, nagyon sok ember próbált információt átadni, ebből kicsit káosz volt hátul. Nem volt olyan jó a védekezésünk, mint korábban – mondta Biros Péter. – Csalódottak vagyunk, de megyünk tovább.”

„Őszintén szólva, azokban a szituációkban, amikor úgy kellett ítélni, hogy ne tudjunk feljönni, elintézték. Igen ellenszenves játékvezetés volt, nem tapasztaltam még ilyet. Felhozták őket, öt egyes kiállítási arány volt az egyik negyedben. Rettentően el vagyok keseredve, és szánalmasnak tartom a játékvezetést” – mondta a vérző orral nyilatkozó Varga Tamás.

„Nekem ez volt az utolsó olimpiám, sajnálom a fiúkat, akiknek még egyszer sem sikerült nyerni, nagyon szomorú vagyok. Sok momentum volt döntő, kaptam olyan kiállításokat, amelyek kontrák voltak. Aki érti a vízilabdát, az érti, hogy miről beszélek” – fűzte hozzá Varga.

„Az az út, amelyet megtettünk az első meccs után, ahol borzalmas teljesítményt nyújtottunk, és lejátszottak minket a szerbek, az nagyon kifárasztott minket. Sokat beszéltünk, tüzeltük egymást, ennek köszönhetően állt össze a védekezésünk, és kaptuk el utána a fonalat, ma viszont pont ezekkel a tulajdonságokkal kerekedtek fölénk az olaszok. Nem ilyenek voltak a mai előjelek, mégsem igazán ment a játék” – nyilatkozta Kásás Tamás.

„A korábbi olimpiákon a három aranyérem megnyerésekor néha a szerencse is mellettünk volt, de sokat tettünk azért, hogy ez így legyen. Most viszont nem volt, de közel sem tettünk érte annyit, hogy legyen. A vízben úgy éreztem, hogy az olaszoknak fejben és fizikailag is több energiájuk van, mint nekünk.”

„Felnőttpályafutásom tizenhét éve alatt egyszer játszottam az ötödik-nyolcadik helyért, nem egy szép emlék. Viszont muszáj lesz összekapnunk magunkat, a szurkolóknak és nekünk sem mindegy, hogyan végzünk az olimpián” – mondta Kásás.

Könnyekkel is meg kellett birkózni a meccs után.
Könnyekkel is meg kellett birkózni a meccs után.

 

„Az volt a mérkőzés fordulópontja, amikor a harmadik negyed végéhez közeledve az ellenfél nyolc ötre elhúzott úgy, hogy nekünk is megvoltak a helyzeteink ahhoz, hogy ikszes maradjon a meccs. Onnantól kezdve nagy üldözésbe kezdtünk, picit elkapkodtuk a lövéseinket, az állandó felzárkózási kényszer pedig mindig sokat kivesz az üldözőből. Az olaszoktól azt kaptuk, amire számítottunk: színészkedtek, csinálták a tőlük megszokott őrületet, de azért azt adjuk meg nekik, hogy megtöltötték tartalommal” – mondta Madaras Norbert.

„Muszáj lesz a folytatásban felpörögnünk, mert jó csapatok kaptak ki a negyeddöntőben, erős ellenfelekkel találkozunk. Abban biztos vagyok, hogy aki itt bedobja a gatyát a vízbe, az már be is írhatja magát nyolcadiknak. Biztos vagyok benne, hogy ezt a magyar csapat nagyon nem szeretné” – jelentette ki a Pro Recco légiósa.

„Nem igazán tudok most mit mondani. Jobbak voltak az olaszok, higgadtabban tudták megvalósítani a taktikájukat, mint mi a sajátunkat. Biztos vagyok benne, hogy nálunk a jó szándék vezérelt mindenkit, mégis néha káoszba torkollt az egész” – nyilatkozta kapusunk, Szécsi Zoltán.

Az első olimpiáján szereplő Szivós Mártont megviselte a kiesés. „Nem jön ki belőlem egy mondat sem” – mondta csalódottan.

„Csalódottak vagyunk, nem ezért jöttünk. Viszont minden magyar játékos büszke lehet magára, amit pályafutása során eddig elért, most ennyi volt” – próbált meg a korábbi játékostársakba lelket önteni Benedek Tibor másodedző.

OLIMPIA 2012
FÉRFI VÍZILABDA, NEGYEDDÖNTŐ
Olaszország–Magyarország 11–9 (2–2, 3–2, 3–1, 3–4)
Montenegró–Spanyolország 11–9
Horvátország–Egyesült Államok 8–2
Szerbia–Ausztrália 11–8
AZ ELŐDÖNTŐBEN
Szerbia–Olaszország
Horvátország–Montenegró
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik