Gyalogoltak még: olimpiai terepbejárás

KRASZ EMIL (LONDON)KRASZ EMIL (LONDON)
Vágólapra másolva!
2012.07.26. 18:02
null
Az utolsó simítások, és minden a helyén lesz
Tiszteld a távolságot. És oszd be az erődet. Akár ez is lehetne a mottója a pénteki nyitást megelőző terepbejárásunknak, amit a londoni olimpia fő centrumának helyszínén ejtettünk. A színfalak mögött, a nyitányra készülve még az utolsó simításokat végzik a szervezők – na jó, akad, ahol az utolsó előttit, hiszen volt hely, ahol még most aszfaltoztak –, de kétségünk sincs arra nézve, hogy péntek délutánra már minden a helyén lesz, így szombattól maximálisan élvezhetővé válik az olimpia.

 

A buszos megközelítés után kipróbáltuk a gyorsvonatos megoldást is, ami lényegesen időhatékonyabbnak bizonyult, bár így kihagytuk a gyalog bő fél óra távolságban lévő, igaz, külön busszal hét-nyolc percre található médiaközpontot. Ami már most elismerést érdemlő kapacitáson pörög, szabad asztalt szinte a lottón kellett nyerni. Márpedig erre szükség van, hiszen a létesítményekbe még nem lehet bemenni csak úgy, legfeljebb a szűkös edzésidőben – sőt már jó előre kordonnal le van kerítve a bejárat, nehogy „eltévedjen” valaki –, így a munkájukat végző sajtósok mind a központba kényszerültek. Minden rosszban van viszont valami jó: ott legalább a vízhez olcsóbban hozzájutottunk.

Az olimpia területén – még a sportolók lakta faluban is – speciel a félliteres víz 1.6 angol fontba kerül. Újságíróknak nyomott áron ugyanaz 1.05. Már megérte eljönni, más kérdés, hogy a Nemzetközi Újságíró-szövetség (AIPS) ezért panasszal fordult a főszervezőkhöz, mivel a korábbi olimpiákon ez a szolgáltatás ingyenes volt. Néhány automata enyhít a bajon, már akinek van pohara, vagy olyan üvege, amit meg tud ügyesen tölteni.

ÉS AKKOR MOST MERRE?
Szerdán hazafelé a belvárosban a tömegközlekedést választottuk alternatív megoldásként, így biztos elkerültük azt a hivatalos sofőrt, aki kedden este meggyőzően bólogatott főnökének, mint aki tényleg tudja, merre kell vinnie minket a szállásunkig, hogy öt méter megtételét követően azt kérdezze tőlünk: és akkor most merre menjen? Életünkben másodszor jártunk ott, az első aznap reggel volt. És könnyen megeshet, hogy még így is nekünk volt nagyobb helyismeretünk... Hamar került GPS, nosza bele az utcanév és a kódok, így rövidesen megvolt az az egyetlen (!) jobbos kanyar, ami legalább némi változatosságot jelentett a tökéletesen egyenes, forgalommal és lámpákkal együtt körülbelül hat percig tartó útszakaszon.

Az olimpiai fő centrum mellett lévő pláza már most is népszerű, a tömeg persze még csak ez után özönlik. Az érdeklődök egyelőre a kordonig jutottak, annál beljebb csak az akkreditáció segített.

Gondoltuk, hogy felmérjük kicsit a terepet, melyik létesítménybe honnan tudunk bejutni, de ezen elképzelésünk megvalósítatlan maradt. Nem a mi hibánkból. Az úszók és a vízilabdázók csarnoka egymástól ötven méterre található, mégis négy-öt percet írtak rá gyalog. Telepített helyi embertől kértünk segítséget, merre induljunk a bejárathoz, mire ő elsőre úgy értette, magát az uszodát keressük. Nos, ebben segítségre speciel ő szorult volna, elvégre fogalma sem volt, mi előtt áll. Térképen kereste meg, és mutatta büszkén: itt van mögöttem. Köszönjük… Gyakorlatilag átélhettük, milyen az, amikor a puska viszi a vadászt. Estefelé aztán busszal meglett a bejárat, és mivel edzés is volt már, láthattuk, hogy szoknak a helyi vízhez Cseh Lászlóék.

Épülnek a standok, a padok, helyükre kerülnek az esernyőkből átavanzsált napernyők, rendezők tucatjai föl és le sétálnak, ha akarnánk, sem tudnánk kikerülni honfitársainkat, akik közül több százan dolgoznak itt. Varga Orsolya Debrecenből jött, most végzett a tanulmányaival, a nagybetűs életbe való kilépés előtt jól jön egy kis zsebpénz és program, gondolta, amikor nekivágott a kalandnak. Három magyar lánnyal az ötös zónában söprögettek – egyelőre sok dolguk most éppen már és még nem akadt –, de ezt csinálják négy hete. Napi tizenkét órában, 11-től 23-ig, amibe ebéd és vacsora, valamint kis pihenő fér bele. Túl sok programot nem kell szervezniük maguknak reggelre és estére, de nem is bánják: erre jöttek, ezért szerződtek. Még van nekik hátra kettő, meg a buszos hazaút.

A létesítmények valóban impozánsak, csak a bejárásra váró terület felel meg egy nagyobb belvárosi kerületnek. Napok múlva azért majd közelebb kerül egymáshoz A és B pont, most viszont a csinosítgatás miatt sokat kellett még kerülni, ami a változatlan melegben megdolgoztatta az ember fizikumát. Amatőr sportbarátok, turisták és kirándulók előnyben.

A mester elégedett a munkával
A mester elégedett a munkával
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik