Bizakodó magyarok: legalább 10-15 érem, 4-5 arannyal

Vágólapra másolva!
2012.07.27. 08:43
null
Kovács Katiék Pekingben aranyérmet nyertek, és a többség most is hasonló eredményt vár tőlük (Fotó: NS-archív)
Ezerfős mintával készített olimpiai felmérést a BellResearch kutatócég a londoni játékok előtt, az összegzésből kiderül, hogy bizakodóan várják a magyarok a londoni olimpiát: a többség tíz-tizenöt érmet vár a mieinktől, közte legalább négy-öt arannyal. Az is kiderült, hogy az idősebb korosztály nagyobb lelkesedéssel készül az ötkarikás játékokra, amelyen a megkérdezettek túlnyomó többsége a pólósoktól, az úszóktól és a kajak-kenusoktól vár kiemelkedő eredményt a magyar csapat tagjai közül.

 

 

A FIATALOKAT KEVÉSBÉ ÉRDEKLI AZ OLIMPIA

A BellResearch a 18+ éves felnőtt lakosság körében, 1000 fő megkérdezésével elkészített kutatásából kiderül, hogy az idősebb korosztály nagyobb érdeklődéssel várja a londoni ötkarikás játékokat.

A hatvanadik életévüket betöltöttek több mint negyede már nap, mint nap figyelemmel kíséri az olimpiával kapcsolatos híreket, míg a 35-59 éves korosztálynál 23 százalék ez az arány, bár az utóbbiak majdnem kilencven százaléka állítja, valamilyen szinten biztosan követi majd az eseményeket.

A még fiatalabbak, a 18-34 évesek azonban nem készülnek ilyen lelkesedéssel a játékokra, negyedrészüket most még egyáltalán nem foglalkoztatja az olimpia. Többségük azonban ennek ellenére a fontosabb versenyeket, meccseket azért megnézi majd.

A férfiak általában nyitottabbak a sporteseményekre, mint a nők – nincs ez másképp a játékok esetében sem, bár a legtöbben mindkét nemnél csak a legizgalmasabb viadalokat kíséri majd figyelemmel. A magyar hölgyek több mint felét (57 százalék) egyébként alapvetően nem érdekli az olimpia, ötödüket pedig egyáltalán nem foglalkoztatja a sport ünnepe.

A felmérés készítői a válaszadók iskolai végzettségét is vizsgálták, és egyértelműen kirajzolódott, hogy a magasabb képzettséggel rendelkezőket jobban érdeklik az olimpiai események, mint a kevésbé tanultakat.

Abban szinte mindenki egyetértett a kutatás résztvevői közül, hogy nem lenne szerencsés, ha gyakrabban rendeznének olimpiát, a négyéves ciklusra szükség van, hogy az esemény megőrizze a presztízsét.

ÉRDEKLI ÖNT A NYÁRI OLIMPIA?
A válaszadók életkora szerinti megoszlás
18-34 éves 35-59 éves 60+ éves
Válaszlehetőségek Százalék Százalék Százalék Százalék
Igen, már nap mint nap olvasom a híreket 20.4 12.2 23.0 26.3
Igen, de még nem érzem az olimpiai lázat 27.6 26.0 29.9 25.9
Nem nagyon, de azért a versenyeket meg fogom nézni 34.0 38.0 35.8 25.9
Egyáltalán nem érdekel 16.7 22.8 10.4 19.6
Nem válaszolt 1.3 1.0 0.8 2.3
Összesen 100.0 100,0 100.0 100.0
MELY SPORTÁGAKBAN ÉRÜNK EL JÓ EREDMÉNYT? (több válasz is megjelölhető volt)
Sportágak Százalék
Úszás 74.1
Kajak-kenu 68.7
Vízilabda 64.7
Kézilabda 32.0
Vívás 26.7
Öttusa 26.0
Torna 24.8
Sportlövészet 21.8
Birkózás 20.6
Ökölvívás 18.5
Atlétika 17.7
Cselgáncs 15.0
Asztalitenisz 8.4
Egyéb 0.8
Nem válaszolt 8.8

A PÓLÓSOKBAN, ÚSZÓKBAN ÉS KAJAK-KENUSOKBAN BÍZNAK A MAGYAROK

A magyar csapat négy évvel ezelőtt tíz éremmel tért haza Pekingből: a kajak-kenusok négy és az úszók három érme mellett a férfi pólósok, a birkózó Fodor Zoltán és a párbajtőröző Mincza-Nébald Ildikó állhatott fel a dobogóra. Nem is meglepő, hogy a kérdőívet kitöltők többsége most is a vízilabdázóktól (közel kétharmad megjelölte), az úszóktól (74 százalék) és a kajak-kenusoktól (69 százalék) vár kiemelkedő eredményt.

A három magyar sikersportágon kívül egyedül a kézilabdázók kaptak szavazatot a válaszadók több, mint 30 százalékától, de a kérdőívet kitöltők negyede bízik vívóink, az öttusázóink és tornászaink sikerében is.

ÚSZÓINK ÉS KAJAKOSAINK ISMERTEBBEK A FÉRFI PÓLÓSOKNÁL

Biros Péter a negyedik olimpiai aranyérméért küzdhet Pekingben, míg Madaras Norbert harmadszor állhat fel idén a dobogó legfelső fokára a férfi vízilabda-válogatott tagjaként, ennek ellenére a felmérésben résztvevők többsége nem ismeri őket.

HÁNY ARANYÉRMET SZERZÜNK LONDONBAN?
Válaszlehetőségek
Százalék
Egyet sem 0.5
1-3 aranyérem 10.0
4-5 aranyérem 30.7
6-7 aranyérem 22.9
8-10 aranyérem 21.9
Több mint 10 aranyérem 9.6
Nem válaszolt 4.5
Összesen 100.0

Előbbit mindössze a megkérdezettek kicsivel több, mint harmada tudta azonosítani névről, míg utóbbit 44 százalék ismerte.

Férfi kézilabdázóink esetében sem jobb a helyzet: Császár Gáborról és Pérez Carlosról jó, ha a kutatásban résztvevők negyede hallott már, és a cselgáncsozó Mészáros Anett, a kajakos Kozák Danuta, a sportlövő Sidi Péter, a vívó Szilágyi Áron és az öttusázó Marosi Ádám sem ismertebb.

A kalapácsvető Pars Krisztiánt és az asztaliteniszező Póta Georginát sem tudta hova tenni a többség, de róluk a válaszadók közel felének azért voltak információi.

Úszóink és két népszerű kajakosunk azonban jóval ismertebb a fenti sportolóknál, valamint a tornász Berki Krisztiánról is több mint 66 százalék állította, hogy tudja, kiről van szó. (Remélhetőleg nem a médiában nem sportbeli ügyei miatt gyakrabban felbukkanó névrokonával, a korábbi Ferencváros-vezérrel keverték össze.)

A fantasztikus kajakpáros tagjait, Douchev-Janics Natasát és Kovács Katalint tízből legalább nyolcan ismerik. A Pekingből K–2 500 méteren aranyéremmel hazatérő duóról nagyszerű eredményei mellett a gyakori televíziós szereplés miatt is hallhattak sokan a megkérdezettek közül. Úszóink közül két férfi kiválóságunk, Cseh László és Gyurta Dániel hasonló ismertségnek örvend, mint a kajakpáros, míg Hosszú Katinkát a megkérdezettek közel kétharmada ismeri.

A kutatás készítői arra is megkérték a válaszadókat, értékeljék azokat a sportolókat, akiket ismernek. Jó hír, hogy szinte minden sportolónál a legtöbben a legjobb „ötös osztályzatot” adták olimpikonjainknak, és alig akadt, akinek nem volt – vagy kevésbé volt – szimpatikus valamelyikük.

HÁNY ÉRMET SZEREZ A MAGYAR CSAPAT ÖSSZESEN?
Válaszlehetőségek
Százalék
Kevesebb mint 10 érem 10.0
10-15 érem 50.1
16-20 érem 23.2
21-30 érem 8.5
Több mint 30 érem 3.0
Nem válaszolt 5.2
Összesen 100.0

A LEGTÖBBEN NÉGY-ÖT ARANYÉRMET VÁRNAK A MIEINKTŐL

A válaszadók többsége nem pesszimista, bár óriási éremesőt sem vár a magyar csapattól. Több mint 85 százalék szerint a pekingi eredményeket (tíz érem) biztosan elérjük Londonban is, míg egyharmaduk akár tizenötnél több érmet is reálisnak tart. A kutatásban résztvevők alig tíz százaléka volt csak igazán pesszimista (tíznél kevesebb érem), míg nagyjából ugyanennyien várnak húsznál több medáliát.

Ami az aranyérmeket illeti, a megkérdezettek 31 százaléka szerint négy vagy öt honfitársunk (vagy csapatunk) állhat majd fel a dobogó legfelső fokára, de ennél is többen vannak a még optimistábbak: a válaszadók több mint ötöde hat-hét aranyat vár, és ugyanennyien bíznak nyolc-tíz magyar első helyben.

DE VAJON KITŐL VÁRNAK ARANYAT?

Az persze jó kérdés, hogy kitől várnak első helyet a magyar csapatból. Szinte mindegyik válaszadó úgy vélekedett, hogy azok a magyar sportolók, akikről megkérdezték őket, jó eséllyel pályáznak az aranyéremre. Douchev-Janics Natasától és Kovács Katalintól, valamint két férfi úszónktól, Cseh Lászlótól és Gyurta Dánieltől sokat várnak: a válaszadók fele szerint szinte biztos, hogy az első helyen végeznek.

A pólós Biros Péterrel szemben is magasak a várakozások, de érdekesség, hogy a szintén vízilabdázó Madaras Norberttel kapcsolatban egy fokkal óvatosabbak az emberek.

Berki Krisztián, Kozák Danuta és Hosszú Katinka esetében is többségben voltak azok, akik úgy vélik, arannyal térnek majd haza Londonból.

Mészáros Anettől, Sidi Pétertől, Szilágyi Árontól, Póta Georginától, Pars Krisztiántól, Marosi Ádámtól, valamint a kézis Császár Gábortól és Pérez Carlostól is sokat várnak a kutatásban résztvevők, de őket kissé kevésbé tartják esélyesnek a végső sikerre.

A többség tehát optimista, mi pedig csak remélni tudjuk, hogy teljesülnek a várakozások. Akkor talán a következő olimpiára legalább olyan lelkesen készülnek a fiatalabbak is, mint most az idősebb korosztály tagjai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik