SZELI MÁTYÁS
SZELI MÁTYÁS
2019.02.11 23:22

Veszélyes ábrándok – Szeli Mátyás jegyzete

 

Izgalmas pletyka: a Salzburgban futballozó Szoboszlai Dominikot több európai nagycsapattal, például az Arsenallal, a Bayernnel, az Interrel és a Juventusszal is hírbe hozták.

Izgalmas, mert ki vagyunk éhezve rá, hogy újfent igazi elitklubnál láthassunk magyar futballistát, de mégiscsak pletyka, amelyet a helyén kell kezelni.

A szóbeszéd persze igaz is lehet, de az élklubok rengeteg játékos iránt érdeklődnek, nagyon sokat figyelnek, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ajánlatot is tesznek a kivásárlásukra. Az öldöklő versenyben minden tervezett erősítésnél kell A-, B- (vagy akár C- és D-) opció is, és adott esetben olyan fiatalokra is lecsapnak, akikre nincs azonnal szükségük, ám meg akarják előzni a konkurenciát, vagy mondjuk a csillagok szerencsés együttállása –, alacsony ár, hamarosan lejáró szerződés – miatt alacsony kockázatú befektetésnek minősülnek.

Akkor meg miért kell ezzel foglalkozni?

 
ÚJABB EURÓPAI ÉLCSAPATOK VINNÉK SZOBOSZLAIT – SAJTÓHÍR

Honlapunkon volt ilyen kérdés is, ezt az ott könnyen mérhető olvasottsági adatok válaszolják meg. Az olvasókat kifejezetten érdeklik az átigazolásokkal kapcsolatos hírek. Magyar szempontból a médiának abban rejlik az igazi felelőssége, hogy gyakorta szükségtelen hurráoptimizmust körített a fiatalok köré, már aranylabdások, világbajnokok csapattársai között láttatta őket, miközben csak egy hosszú és rendkívül nehéz út első lépésénél tartottak. A lépcsőfokok átugrása, egy rossz klubváltás pedig évekre visszavetheti egy futballista karrierjét, sokan pedig mintha kéjes örömöt éreznének, amikor a „megváltók” másod-, illetve harmadosztályú csapatoknál tűnnek fel, netán a kertek alatt hazakullognak az NBI-be, amit szakmai szempontból sokan joggal vereségként fognak fel.

Nem könnyű a mai végletes, szenzációra éhes világban, de az újságírónak és a kommentelőnek is az arany középutat kell(ene) megtalálnia, egyrészt ne ringassa magát vagy másokat hiú ábrándokba, de mégse reagáljon minden hírre az évtizedek futballkudarcai, az elkallódott tehetségek sora miatt beléje ivódott maró cinizmussal.

Ami tény: Szoboszlai Dominik olyan klubnál van, amely a bajnokságában meghatározó szereplő, nagy hangsúlyt fektet a fiatal játékosokra, a Red Bull révén pedig „be van kötve” egy magasabban jegyzett klubhoz, a német RB Leipzighez.

Tizennyolc évesen nagyon jó helyen van.

Persze az is vitathatatlan, hogy a középpályás az ősszel mindössze nyolcvannyolc percet játszott a Salzburgban (a másodosztályú Lieferingben ellenben rendszeresen és jól futballozott), számára most az a – reálisnak tetsző – cél, hogy tavasszal ennek sokszorosát töltse a pályán.

Ezt a fiatal játékos menedzsmentje is megerősítette, és részükről azt halljuk, tudatosan építik a tehetség pályafutását és nem szeretnének kapkodni.

Mi se siettessük!

2019.09.10 08:52:00

Légiósok SOMOGYI ZSOLT

Hazajött Amerikából, de csak azért, hogy áldozatra képes játékosokat keressen a Sporting Kansasnek.

2019.08.28 12:10:08

Légiósok KAMLER JÁNOS

„Amikor hétfőn Mainzba érkeztem, előtörtek az emlékek, annyi minden szép eszembe jutott.”

2019.08.27 23:39:39

Légiósok SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Felfoghatatlanul nagy a verseny, hatalmas a konkurencia.