PÓR KÁROLY
PÓR KÁROLY
2016.08.25 13:16 Frissítve: 2016.08.25 15:11

Topligákról hiába álmodó magyarok? Talán Nikolics...

Közeleg a nemzetközi átigazolási időszak augusztus 31-i zárása. Megnéztük, az Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatott játékosok közül kik azok, akik még klubot válthatnak a nyáron. Játékra is vállalkoztunk, megtippeltük, ki hol köthet ki.

 

Lang Ádám (balra) iránt Oroszországból is érdeklődnek (Fotó: AFP)

LANGNAK MÉG LEHET ESÉLYE, DE…

Az Eb-t megjárt magyar labdarúgók közül az NB I-ből ezen a nyáron eddig ketten igazoltak külföldre: Nagy Ádám (FTC) az olasz első osztályú Bolognához szerződött (ő az egyetlen az Eb-keretből, aki a torna után topligás csapathoz került), Bese Barnabás az MTK-tól a francia másodosztályban szereplő Le Havre-hoz. Pintér Ádám iránt a Bundesligából érdeklődtek, de a Ferencváros játékosa megsérült, így most nem vált klubot.

Jelen helyzetben még Lang Ádámnak és Elek Ákosnak van esélye arra, hogy a magyar élvonalból külföldre szerződjön.  

 
A legfrissebb magyar vonatkozású átigazolási hírekről itt olvashat!
Az NB I-es csapatok összes átigazolását itt találja meg!

A Videoton vezetőedzője, Henning Berg azonban arról beszélt a héten, hogy Lang Ádám nem feltétlenül távozik, hiszen a fehérváriaknál újra alapemberré vált, a legutóbbi bajnokin két gólt szerzett, az egyik nagy erőssége a csapatnak. Ettől függetlenül úgy tudjuk, a vezetőség megfelelő ajánlat esetén nem gördít akadályt a védő távozása elé. Kérdés: érkezik-e augusztus végéig ilyen ajánlat, mert az, ami korábban érkezett a francia másodosztályból, nem volt megfelelő egyik fél számára sem. A védő menedzsere, Illés Zoltán a múlt héten arról nyilatkozott, hogy Franciaország mellett Anglia jöhet szóba, illetve orosz lehetőségről (Tyerek Groznij) is lehetett hallani.

A Nemzeti Sport Online úgy értesült, a Videotonnál 2018-ig élő szerződéssel rendelkező játékos vételára jelentősen meghaladja a transfermarkt.de által 800 ezer euróra becsült piaci értékét, ez csökkenti Lang Ádám átigazolási esélyeit.

Tipp: Lang Ádám nem vált klubot, marad a Videotonban.

Angol és olasz csapatok is képbe kerülhetnek Eleknél (Fotó: AFP)
 EB-N NEM JÁRT KORÁBBI VÁLOGATOTTAK, U-VÁLOGATOTTAK


Az Eb-n nem szereplő korábbi válogatott, illetve U-válogatott játékosok közül egyedül Sallai Rolandnak (PAFC) sikerült topligába igazolnia, a Palermóhoz került kölcsönbe – a télen ez a klub szerződtette a DVSC-től Balogh Norbertet –, s már be is mutatkozott a Serie A-ban. Örömteli, hogy a tavasszal az FSV Frankfurtnak kölcsönadott Kalmár Zsolt visszatért az élvonalba feljutó, Gulácsi Pétert is foglalkoztató RB Leipzighez. A játékost képviselő Stars & Friends menedzserirodánál megkeresésünkre elmondták, nagyon bíznak benne, hogy Kalmár lehetőséget kap a német élvonalban.

A spanyol Getafénél egy évig mellőzött kapus, Megyeri Balázs a német másodosztályú Greuther Fürthnél lendülhet újra formába, a Liverpooltól kölcsönbe távozó Bogdán Ádám az angol másodosztályú Wigannél bizonyíthat, míg a sérülés miatt csaknem egy évet kihagyó csatár, Futács Márkó a balszerencsés törökországi időszak után a horvát Hajduk Splitnél tehetné sínre a karrierjét. Koman Vladimir a felejthető diósgyőri évad után a török Adanaspornál kapott újabb esélyt. A Bernd Storck bő keretében többször szereplő Kocsis Gergő a Puskás Akadémiától a dunaszerdahelyi DAC-hoz került, de súlyos sérülést szenvedett, hosszú kihagyás vár rá. 

Zsótér Donát a Videotontól, a legutóbb Diósgyőrben kölcsönben szereplő Novothny Soma a Napolitól szerződött a belga Sint-Truidenhez. Utóbbi ismét kölcsönbe jön a DVTK-hoz (csak most a belga klubtól).

Az angol másodosztályú QPR-nál mellőzött Tőzsér Dániel és a lengyel Slask Wroclawnál létszámfölöttinek számító Gosztonyi András esetében egyaránt valószínűsíthető a nyári klubváltás. Az itthon játszó volt válogatottak közül a debreceni Varga Józsefről mondható el ugyanez, ő a Videotonhoz tart.

ELEK ÁKOST KELETRE IS HÍVJÁK

A DVTK-hoz a télen Kínából hazatérő Elek Ákos már a diósgyőri szerződése megkötésekor is hangsúlyozta, hogy szeretne még külföldön, kiváltképp Nyugat-Európában játszani, és erre az Európa-bajnokság után lát esélyt.

Az Eb azonban nem feltétlenül úgy sikerült a középpályás számára, ahogy tervezte. A torna előtt sérüléssel bajlódott, ez közrejátszott abban, hogy a reméltnél kevesebbet játszott, két meccsen – a portugálok és a belgák ellen – összesen másfél félidő jutott neki.

Így kevésbé tudta felhívni magára a figyelmet, és ebben a szezonban a DVTK-ban is visszafogottabb teljesítményt nyújt a tavaszi formájához képest.

Ettől függetlenül menedzsere, Filipovics Vladan a Nemzeti Sport Online-nak elmondta: továbbra is dolgoznak azon, hogy Elek külföldre szerződhessen, és akár az átigazolási időszak utolsó napján is klubot válthat a labdarúgó.

Korábban izraeli érdeklődésről számoltunk be vele kapcsolatban, de a menedzser szerint angol és olasz klubok is képbe kerülhetnek, mert náluk gyakran előfordul, hogy az utolsó pillanatokban igazolnak játékost.

Filipovics szerint kedvező fejlemény az angol piaccal kapcsolatban, hogy megszüntették az őszi kölcsönadások idejét, így nem tudnak kivárni a csapatok, augusztus 31-ig le kell zárniuk az átigazolásokat.

Tipp: Elek Ákosnak sikerül külföldre igazolnia. Az egyik topliga másodosztályába vagy keletre – például Izraelbe – vezethet az útja.

FIOLA ATTILA MÉG REMÉNYKEDIK

Fiola Attila a magyar válogatott talán legbalszerencsésebb játékosának mondhatja magát az Eb óta, hiszen a torna első meccsén, Ausztria ellen megsérült, azóta sem tért vissza a pályára, így egyelőre a korábban biztosra vett klubváltás is csúszik.

Információink szerint Dárdai Pál még sérülten is javasolta Fiola szerződtetését Petar Pekarík helyére, ám a szlovák válogatott védő maradt Berlinben, így nem volt szükség a magyar labdarúgóra.

A Puskás Akadémia FC játékosa korábban az Eintracht Frankfurt érdeklődéséről beszélt, míg menedzsere, Filipovics Vladan elmondta, hogy a Kaiserslautern is az érdeklődők között van.

„A német csapat csak egy lehetőség a szóba jöhető opciók közül, további három külföldi klubnál is képben van Fiola Attila, és nem csak német kluboknál. A magyar lehetőségekkel egyelőre nem foglalkozunk, mert a játékos mindenképp külföldön szeretné folytatni a pályafutását” – fogalmazott a játékosügynök.

A Kaiserslautern érdeklődéséről a rangado.hu számolt be szerdán. Mint ismert, Fiolával kapcsolatban itthonról korábban a Videoton és a Ferencváros megkereséséről lehetett hallani, de ezek egyelőre nem aktuálisak. A magyarországi váltás akkor kerülhet szóba, ha a külföldi kérőkkel nem születik egyezség, az ugyanis biztosra vehető, hogy a 16-szoros válogatott védő nem marad az NB II-ben.

Tipp: Fiola vagy a német másodosztályban vagy a Videotonban folytatja pályafutását.

Nikolics vagy a Bajnokok Ligájában játszhat, vagy továbblép (Fotó: AFP)

NIKOLICS MINDENKÉPPEN JÓL JÁR

Rátérve a külföldön szereplő, Eb-t megjárt magyar játékosokra, ugyanazt kell megállapítanunk, mint az itthon játszókról: sok változás nem történt, azt meg főleg nem állíthatjuk, hogy előreléptek volna légiósaink.

Dzsudzsák Balázs a török Bursasportól az arab emírségekbeli al-Vahdához igazolt át. Az élvonalbeli Hamburgtól végleg távozó, legutóbb kölcsönben Nürnbergben játszó Stieber Zoltán ezúttal az ugyancsak német másodosztályú Kaiserslauternnél próbál szerencsét. Kleinheisler Lászlót a Werder Bremen a több játéklehetőség reményében kölcsönadta a szintén első osztályú Darmstadtnak.

Rajtuk kívül a Lech Poznantól a Fradihoz szerződő Lovrencsics Gergő váltott klubot az Eb-keretből. Továbbra is kérdéses a jövője a féléves hannoveri kölcsönből a Hoffenheimhez visszatérő Szalai Ádámnak, aki korábban biztos távozónak tűnt, de a nyáron a felkészülési időszakban játszott, gólokat is szerzett, így akár maradhat is.

Nikolics Nemanjának ellenben jó esélyei vannak arra, hogy klubot váltson. A Legia Warszawa számos rekordot megdöntő gólkirálya a napokban nagyon közel állt ahhoz, hogy a Hull Cityhez szerződjön, de az angol élvonalbeli klubnál küszöbön álló tulajdonosváltás miatt úgy tűnik, hogy erre nem kerül sor.

 
A Nikolics Nemanjával kapcsolatos híreket itt követheti nyomon!

A BL-selejtezőkön öt gólt szerző csatárnak azonban a Hullon kívül is vannak kérői. Egyre többet emlegetik vele kapcsolatban az Olympiakosz Pireuszt, de arra kevés esélyt látunk, hogy a görögök ki tudnák fizetni a csatár 3-4 millió euró közé tehető vételárát, amikor korábban Dzsudzsák Balázs szerződtetésére sem volt pénzük, hiába tettek ajánlatot a szélsőért.

Sokkal nagyobb sanszot látunk arra, hogy az átigazolási időszak hajrájában sikerül topligás, elsősorban olasz vagy angol klubhoz szerződnie – Nikolics majdhogynem az egyetlen magyar válogatott játékos, akivel kapcsolatban még látunk reális esélyt topligás szerződésre (talán Kádár Tamás, esetleg Guzmics Richárd reménykedhet ebben). Nemrég például a Napolival hozták hírbe, csütörtökön spanyol lehetőség futott be. De az a lehetőség sem zárható ki, hogy nem topligás, ám tehetős klub szerzi meg a játékjogát, ebbe a kategóriába tartozna például a csatárral korábban szintén összeboronált Porto.

Tipp: A váltás valószínűsíthető, annak iránya már kevésbé. Inkább reménykedés, mint szilárd meggyőződés, de bízunk Nikolics topligás szerződésében – az olasz, az angol, esetleg a spanyol lehetőségben.   

Guzmics (balra) és Kádár (háttal) még válthat (Fotó: AFP)

A LENGYEL SAJTÓ MÁR BÚCSÚZTATJA KÁDÁRT ÉS GUZMICSOT

A Nikolicshoz hasonlóan Lengyelországban, a Lech Poznanban játszó Kádár Tamás szolgált talán még a legjobban rá, hogy a lengyelnél erősebb bajnokságban is kipróbálja magát.

Reális esélyekről azonban nagyon nehéz beszélni vele kapcsolatban, mert gyakran változik a helyzete. Korábban például a klubja már megegyezett az orosz Lokomotiv Moszkvával, de hasonlóan járt, mint Nikolics a Hullnál, ugyanis a vezetőségben történt változások miatt a moszkvaiak nem szerződtették.  

A legfrissebb lengyel sajtóhírek ismét arról szólnak, hogy egyelőre edzésre sem kell járnia Kádárnak, a kérőivel tárgyal, a helyi lapok szinte már el is búcsúztatták.

Tipp: Hallani portugál lehetőségről, de teljesen az orosz vonalat sem zárnánk ki. Ha mégis topliga, akkor Kádár esetében is az angliai, még inkább az olaszországi folytatást tartjuk elképzelhetőnek.  

A múlt héten a lengyel sajtó gyakorlatilag Guzmics Richárdtól is elköszönt. A Wisla Kraków védőjéről sokáig a Pescara tárgyalt, de úgy értesültünk, hogy a lengyel klubnál máig hiába vártak az olasz élvonal újoncának írásos ajánlatára.  

Tipp: Amennyiben a Pescara-ajánlat nem fut be, könnyen lehet, hogy a topligás folytatásról Guzmics Richárdnak is le kell mondania. Ebben az esetben keletre tarthat, a klubváltás továbbra is valószínűsíthető.

2020.10.28 21:15:28

Légiósok DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Szoboszlai Dominik olyan lap a magyar kártyában, amilyen az izlandi pakliban kevés akad.

2020.10.25 15:21:11

Légiósok KOCSMAR-TÓTH ISTVÁN

Kruzliak öngólja után Balic remek szabadrúgása következett – öt év után játszott ismét döntetlent a két bajnoki rivális.

2020.10.03 13:19:28

Légiósok SOMOGYI ZSOLT

A Slovan 27 éves magyar légiósa úgy véli, a válogatottban játszani a csúcs.

2020.10.03 10:22:19

Légiósok PIETSCH TIBOR

A 26 éves játékos szerint nem biztos, hogy erősebb a szerb bajnokság, mint a svájci.

2020.09.20 21:37:12

Légiósok DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Ne feledjük, elitligában, a világ egyik legerősebb bajnokságában szerepel.