Százból egy játékos utasítja el a Liverpoolt - Otigba

Vágólapra másolva!
2012.06.30. 10:22
null
Van Basten ragaszkodik Otigbához (Fotó: Imago)
Címkék
Járt próbajátékon a Norwich Citynél, nemet mondott a Liverpoolnak, jelenleg a holland Heerenveen felnőttkeretéhez tartozik, ahol Marco van Basten az edzője. A rendkívül szerény, ám céltudatos magyar-nigériai kettős állampolgárt, a 19 esztendős Otigba Kennethet a tréner külön kérésére nem adta kölcsön a csapat a következő szezonra.

– Tényleg kikosarazta a Liverpoolt? Nehezen hiszem el.
– Pedig így volt – mosolyodott el a nigériai apától és magyar anyától származó Otigba Kenneth, a Heerenveen és az U21-es magyar válogatott középhátvédje a Nemzeti Sport kérdésére. – Remekül sikerült a próbajátékom a csapatnál, jól teljesítettem az edzéseken, és meccsen is pályára léptem, amelyen nemcsak én, hanem a klub alkalmazottai is elégedettek voltak velem. Mindent megmutattak nekem, én meg csak hüledeztem. Mit ne mondjak, tudják a módját, miként bűvöljék el a játékosokat. Láttam a stadiont, a pályát, a lelátót, mindenhol kattogott a fényképezőgép, hogy ne csak a fejemben maradjon meg az emlék. Aztán jöttek a trófeák... Na, akkor már tényleg kapkodtam a levegő után, a különféle díjak összeszámolása is próbára tette a matematikai képességeimet. És akkor megmutatták a felvételt, amikor a Milan ellen BL-t nyert a Liverpool, s a félidőben három góllal vezettek az olaszok. Mondják, Rafa Benítez csak kinyitotta az öltöző ajtaját, és azt mondta: hallgassátok! A lelátóról pedig behallatszott, ahogy a szurkolók éneklik a „You'll never walk alone″-t, a csapat himnuszát. Még most is beleborzongok, pedig csak felvételről láthattam.

– És mégis a Heerenveenre esett a választása. Miért?
– Habár édesanyámmal együtt már arra vártunk, mikor írhatjuk alá a szerződést, a menedzserem, Georgi Attila visszahúzott a földre. Tudta jól, hogy a Liverpool tartalékjából szinte lehetetlen az első csapathoz kerülni, ám Hollandiában fejlődhetek annyit, hogy később még lesz lehetőségem visszatérni Angliába. Azóta egy percig sem bántam meg a döntésemet. Ráadásul volt egy ember Liverpoolban – akkoriban ő döntötte el, ki mehet oda és ki nem –, aki nagyon dühös volt, hogy nem maradtam ott. Később, amikor a Fulhamhez került, azt mondta, hogy százból egy játékos utasítja el a „vörösöket", le a kalappal előttünk, jó döntést hoztunk.

CSAK GERRARD ÉS OWEN VOLT NÁLA JOBB
Otigba Kenneth kemény középhátvéd, a támadóknak nincs könnyű feladatuk vele szemben. Nemzetközi tornákon játszott már korosztálya legtehetségesebb csatárai ellen. A Chelsea játékosát, Romelu Lukakut éppúgy leszedte a pályáról, mint a Real Madrid fiatalját, Álvaro Moratát, aki kis híján sírva hagyta el a pályát. A Heerenveen hátvédje minden edzésen keményen küzd, ám tehetség is kell a sikerek eléréséhez.
„Amikor a Liverpoolnál volt próbajátékon, egy tesztnek vetették alá Kennethet – mondta Georgi Attila, a játékos menedzsere. – Az úgynevezett Alfateszt lényege, hogy egy bizonyos terhelést milyen időintervallumon belül képes újra elviselni a játékos. Legyen elég annyi, hogy a Liverpool történetében mindössze Michael Owen és Steven Gerrard ért el nála jobb eredményt.”

– Azért Heerenveenig is hosszú az út Gyuláról indulva.
– Ahogy a legtöbb gyerek, én is a grundon kezdtem el focizni, majd hétévesen a gyulai csapatba kerültem, négy évvel később pedig Békéscsabára. Suli után mindig buszoztam Csabára, aztán amikor az akadémiára kerültem, már napi két edzésem is volt, ám a tanulást sosem hanyagoltam el. Már akkor hívtak Angliába, mehettem volna a Norwich Cityhez, de tizenhárom évesen nem bírtam volna ilyen távol az otthonomtól. Viszont tizennégy évesen az U19- es csapattal edzettem, s akkor rengeteget fejlődtem.

– Lassan négy éve a Heerenveen futballistája. Milyen volt a kezdet?
– Nehéz. Gyakran kerültem érzelmi hullámvölgybe, nehezen viseltem az egyedüllétet, ráadásul az edzővel sem jöttem ki jól. Szerencsére egy évvel később távozott a tréner, azután már nem volt probléma. Sőt, az U19-es csapatban olyan is előfordult, hogy hátrányban voltunk az első helyezett Sparta ellen, feltoltak a támadók közé – mivel korábban játszottam csatárt is –, és a két gólommal fordítottunk.

– Mi a különbség a magyar és a holland edzések között?

– Magyarországon mindig keresik s meg is találják a kifogásokat, hogy rossz a talaj vagy a labda. Ha Hollandiában valaki hibázik, az nem a körülményeket okolja, hanem magát. Persze nemcsak hozzáállásbeli különbségek vannak, Hollandiában négy-öt edző dolgozik együtt a csapattal, külön, posztonként is tartanak edzést, mindent ők intéznek, a játékosoknak csak a focival kell foglalkozniuk, s ez nem csak az első csapatnál van így.

– Nincs hiányérzete, hogy az előző szezonban nem mutatkozott be a Heerenveenben?
– Az Ajax elleni idegenbeli mérkőzésen leülhettem a kispadra, már ez is nagyszerű. Előző éjszaka alig bírtam aludni, de amikor ott csücsültem a stadionban, miközben több mint ötvenezer szurkoló parádés hangulatot teremtett, minden idegességem elszállt, és elkezdett dolgozni az adrenalin. Nincs okom panaszra, mivel újabb két évre aláírtam, amit nem osztogatnak csak úgy, ráadásul a nyártól már az első csapathoz tartozom.

– Új edző, új remények?
– Egész jól hangzik, hogy jövőre Marco van Bastennel dolgozhatok együtt, nem? Az pedig külön öröm számomra, hogy ragaszkodik hozzám a legenda, ugyanis nem engedte, hogy a klub kölcsönadjon.

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, MARCO VAN BASTEN MIÉRT RAGASZKODIK A MAGYAR TEHETSÉGHEZ, A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBÓL MEGTUDHATJA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik