Szalai Aubameyang és Lewandowski előtt – remek mutatók

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2017.02.07. 19:11
null
Szalai Ádám a Mainz elleni mérkőzésen szerzett első gólja után (Fotó: AFP)
A Bundesligában ebben a szezonban a hétvégi duplájával, összesen nem egészen 170 perc alatt három gólig jutó Szalai Ádám több statisztikai rangsorban is előkelő helyre került.  Percenkénti gólátlagban Pierre-Emerick Aubameyangot és Robert Lewandowskit is megelőzi.

PÁLFORDULÁS SZALAI MÓDRA

Egy csatár teljesítményét a szurkolók alapvetően a gólok száma alapján ítélik meg. Ha azonban szakmailag jobban a mélyére nézünk egy teljesítménynek, mondjuk, egy játékosmegfigyelő vagy egy edző szemüvegén keresztül, akkor olyan „apróságok" is árulkodóak lehetnek a játékos megítélésénél, mint mondjuk a lövési hatékonyság vagy a gólok átlaga a játszott percek tükrében.

Márpedig ezen, alapvetően a csatár támadójátékának hatékonyságát jelző mutatók alapján a Hoffenheimben nyolc bajnokin, összesen 169 perc alatt három gólt jegyző Szalai Ádám jelen pillanatban a bajnokság legjobbjaival is felveszi a versenyt. Persze ez véletlenül sem jelenti azt, hogy a képességek terén is megközelíti őket, de a rövid távú szakmai megítélésén, illetve a jelenlegi piaci helyzetén sokat javíthatnak a kedvező statisztikák.

Sokkal inkább, mint az elmúlt két szezon számai, amikor 42 bajnokin összesen szerzett négy gólt, de 2014. december 17. és 2016. szeptember 11. között, egymást követő 20 Bundesliga-meccsén egyet sem.

SZALAI PERC/GÓLÁTLAGA JOBB MINT AUBAMEYANGÉ ÉS LEWANDOWSKIÉ

És akkor lássuk, melyek azok a mutatók, amelyekkel a gólok számán túl leírhatók a 40 válogatott meccsén 13-szor eredményes csatár teljesítménye ebben a Bundesliga-szezonban.

Kezdjük a percenkénti gólátlagmutatóval: Szalai a transfermarkt. de statisztikái szerint a lejátszott teljes idő alapján 56 percenként talál az ellenfelek kapujába. Ezzel a teljes Bundesligát nézve, a legalább öt meccsen pályára lépő játékosokat tekintve a 2. helyen áll. Csak a Leverkusen finn csatára, a sérülés miatt sokat kihagyó, hat bajnokin négy gólig jutó Joel Pohjanpalo előzi meg (ha csak a perc/ gólátlagot néznénk, akkor a csapattársa, Marco Terrazzino és a darmstadti Denisz Olijnik is megelőzné Szalait, de ők csak egy-egy gólt szereztek, és kevesebb meccsen is játszottak).


Ezen a listán a 3. helyen áll a góllövők rangsorában 17 találattal vezető gaboni válogatott Pierre-Emerick Aubameyang (Dortmund), aki 1507 perc alatt szerezte a góljait, vagyis 89 percenként talált a kapuba. A góllövőlistán 15-15 találattal holtversenyben a 2. helyen álló francia Anthony Modeste (1. FC Köln) és a lengyel Robert Lewandowski (Bayern München) pedig csak utánuk következik a percenkénti gólátlag tekintetében, előbbi 109, utóbbi 110 perccel.

GÓLOK, MECCSEK, PERCEK – A LEGHATÉKONYABBAK
Joel Pohjanpalo (Leverkusen)4 gól6 meccs143 perc36 perc/gól
Szalai Ádám (Hoffenheim)3816956
Pierre-Emerick Aubameyang (Dortmund)1717150789
Aymen Barkok (Frankfurt)28211106
Anthony Modeste (1. FC Köln)15191628109
Nils Petersen (Freiburg)618654109
Robert Lewandowski (Bayern München)15191644110


CSEREKÉNT IS A LEGJOBBAK KÖZÖTT, EGYÉB MUTATÓK

Szalai Ádám a csereként beállva gólt szerző futballisták listáján is előkelő, hármas holtversenyben a 3. helyen áll a Bundesligában. A nyolc meccse közül egyiken sem kezdő Szalainál csak Nils Petersen (Freiburg) és Pohjanpalo ért el több gólt csereként (hat, illetve négy gólt).

Továbbá Szalai a teljes lövési mutatója alapján is hatékonynak mondható, még ha meglehetősen ritkán is tudta célba venni a kaput. Az InStat Football statisztikái alapján eddig összesen öt lövése volt, ebből négyszer el is találta a kaput, háromból gól született. Szalai tehát a neki átlagosan jutó 21 perc alatt 0.6-szor lő/fejel meccsenként, és 0.375-ször szerez gólt.

Ezzel szemben Aubameyang 88 perc átlagos játékidő alatt mérkőzésenként 3-szor veszi célba a kaput, ebből 1 gólt szerez. Lewandowski pedig 86 perc alatt ugyancsak háromszor lő átlagosan, ebből 0.8 gólt ér el.

Most már csak az kellene, hogy Szalai állandó játéklehetőség mellett is hasonló számokat tudjon produkálni, mert akkor nagyon eredményes tavaszt mondhatna magáénak.

SZALAI LEGFONTOSABB STATISZTIKÁI A 2016–2017-ES BAJNOKI IDÉNYBEN
Gólok3
Összes lövés (fejes)5
Kaput eltaláló lövések (fejesek)4
Összes meccs8
Összes játékperc169
Meccsenkénti játékperc21
Lövések (fejesek) száma meccsenként0.6
Gólok száma meccsenként0.375
Perc/gól56

A statisztikák forrásai: transfermarkt.de és InStat Football


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik