Rossz üzenete lenne Dzsudzsákék hazatérésének

Vágólapra másolva!
2012.09.25. 09:18
null
Muszbek Mihály szerint Dzsudzsák hazacsábítása az <br />itthoni körülmények között elképzelhetetlen (Fotó: Reuters)
Dzsudzsák Balázs szavait követően némelyek már vízióikat vetítik elénk: Király Gábor a Haladásban, Gera Zoltán a Fradiban, Juhász Roland az MTK-ban, Priskin Tamás a Győrben – hamarosan megindul a népvándorlás hazafelé. Vajon eladhatóbb lenne-e az NB I az úgynevezett sztárjátékosok hazacsábításával?

„Ugyan már... – vágott bele Muszbek Mihály, sportgazdasági szakember. – A nézőszám amúgy sem számít, nem gazdasági tényező, kizárólag hangulati elem a stadionokban. Ennél manapság már sokkal lényegesebb, hogy hányan ülnek le a televízió elé a közvetítést nézni. Furcsa, de könnyen lehet, hogy a legutóbbi Eger–Debrecen bajnokin jelen lévő kétszáz fizető néző hatékonyabb volt, mint ha kétezren lettek volna a lelátón. A kérdés, hogy odahaza hányan ültek le a televízió elé...”

Dzsudzsák Balázs hazahozatala akkor térülne meg, ha a mostani kétszáz-kétszázötvenezres nézettség felugrana hirtelen nyolcszázezerre – csak hogy erre vajmi kevés az esély. Arról nem is beszélve, hogy a hazatérésnek mennyire rossz üzenete lenne.

„Ha egy piacra eladnak egy portékát, amely ott kudarcot vall, arról a területről a szokásjog alapján a továbbiakban már nemigen akarnak vásárolni – így Muszbek Mihály. – Idehaza azért még vannak tehetségeink, akik minden bizonnyal örömmel futballoznának Belgiumban vagy Oroszországban, de egy ilyen „hazamenekülésnek” rendkívül rossz üzenete lenne. Rontaná a fiatalok esélyeit.”

Dénes Ferenc sportközgazdász önmagában már azt is jelzésértékűnek tartja, hogy a legjobban kereső magyar sportolóban felmerül a hazatérés lehetősége.

SZAVAZÁS

Előbb Dzsudzsák Balázs, majd Juhász Roland jelentette be, hogy szívesen hazatérne, s példájukat többen is követnék: Ön szerint van ennek realitása?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Sportközgazdászként örömmel olvastam a hírt – mondta Dénes Ferenc. – Ez ugyanis azt jelenti, Dzsudzsák Balázs elképzelhetőnek tartja, hogy ma Magyarországon valaki meg tudja fizetni a bérét. A középpályás pályafutása eddig inkább tűnt anyagi karriernek, mintsem szakmainak, így azt mondom: végre valami megmozdult a magyar sportban.”

Dzsudzsák Balázs nyilvánvalóan nem a levegőbe beszélt, amikor megpendítette a hazatérés lehetőségét, Dénes Ferenc szerint az sem elképzelhetetlen, hogy már beszélt is erről valakivel. Ugyanakkor egy fecske biztosan nem csinál nyarat...

„Ha a legjobban kereső magyar futballisták szétszóródnának az élvonalban, rövid távon biztosan megmozgatnák a futballunkat – így a sportközgazdász. – Az önök lapja is nyomban be tudná harangozni: Rudolf Gergely Juhász Roland ellen – óriási csata várható. Ahhoz azonban, hogy hosszú távon is érezhető legyen az emelkedés, éveken át kellene kiemelkedően futballozniuk.”

Dénes Ferenc egyáltalán nem tartja elképzelhetetlennek Dzsudzsák Balázs hazatérését, mondván, a kézilabdázó Nagy László is talált idehaza csapatot magának...

A PR-szakértő Ferling József szerint egy ilyen hazatérés csúnyán vissza is üthetne, ráadásul butaság azt hinni, hogy ettől eladhatóbb lenne az NB I.

„Dzsudzsák Balázs esete erre az egyik legjobb példa, annak idején leszálló ágban lévő világsztárok közé igazolt Oroszországba. Ha hazatérne, csak tovább vágná maga alatt a fát. Márpedig szerintem fiatal ahhoz, hogy elkezdje temetni magát...”

Muszbek Mihály szerint Dzsudzsák Balázs ma már a negyedét, ötödét éri annak, mint amikor csúcsformában volt a PSV-ben, majd a sportgazdasági szakember gyors fejszámolást is végzett: miután a légiós fizetése a Dinamo Moszkvánál évi egymilliárd felett van, már az is óriási kérdéseket vetne fel idehaza, ha az ötödéért térne haza.

„Az évi kétszázmillió nettó bér azt jelenti, hogy az adott klubnak háromszázötvenmilliót kellene Dzsudzsák Balázsra költenie, ennyi többletbevételt kellene a középpályás hazacsábításának generálnia. Ez az itthoni körülmények között elképzelhetetlen...”

MŰKÖDHET-E MAGYAR SZINTEN A BRANDTEREMTÉS? MEGVAN-E A FOGADÓKÉSZSÉG (ÉS ANYAGI ERŐ) AZ NB I-ES KLUBOKBAN? VÁLASZOKÉRT KERESSE A KEDDI NEMZETI SPORTOT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik