Mi lesz a Fradi millióival, a kapussal és az olasz klubbal?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2015.01.08. 19:57
Tovább tart a kötélhúzás a Ferencváros labdarúgócsapata és az olasz Reggina között a zöld-fehérektől még 2007-ben távozó Kovácsik Ádám ügyében. A magyar klub – mint arról már beszámoltunk – szerdán jelentette be, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága 6 pontos levonással fenyegette meg az olasz Reggina Calciót, amely 300 ezer euróval (95 millió forint) tartozik a játékos nevelési költsége címén. A FIFA végső esetben még arra is utasíthatja az olasz szövetséget, hogy sorolja egy osztállyal lejjebb a jelenleg a harmadik vonalban sereghajtó együttest. Mindeközben az U20-as vb-bronzérmes futballista szeretne klubot váltani...
A Reggina továbbra sem fizetett Kovácsik Ádámért a Fradinak (Fotó: tuttomercatoweb.com)
A Reggina továbbra sem fizetett Kovácsik Ádámért a Fradinak (Fotó: tuttomercatoweb.com)
A Reggina továbbra sem fizetett Kovácsik Ádámért a Fradinak (Fotó: tuttomercatoweb.com)
A Reggina továbbra sem fizetett Kovácsik Ádámért a Fradinak (Fotó: tuttomercatoweb.com)
A Reggina továbbra sem fizetett Kovácsik Ádámért a Fradinak (Fotó: tuttomercatoweb.com)

Kovácsik Ádám azon ferencvárosi nevelések közé tartozik, például Futács Márkóval (ők ketten csapattársak is voltak a Fradi utánpótlásában a 2000-es években) és Vass Ádámmal együtt, akik az FTC több korosztályában is szerepeltek, de még azelőtt külföldre szerződtek, hogy a felnőtteknél lehetőséget kaptak volna.

A 2009-ben U20-as vb-bronzérmes kapus (ott volt a keretben, de nem játszott az egyiptomi tornán) 2007-ben, 16 évesen igazolt a Fraditól az akkor még az olasz élvonalban szereplő Regginához. Több évet lehúzott a dél-olasz klub utánpótlásában, majd többször kölcsönadták alacsonyabb osztályú csapatoknak, így a Folignónak, majd a Paviának, legutóbb pedig a Carpinak. Tavaly nyártól az időközben a harmadik vonalba süllyedt, és meglehetősen válságos időszakot megélő Regginában véd. Említett idő alatt az olasz másodosztályban 29-szer, a harmadikban pedig 57-szer lépett pályára.

Kovácsik több mint hét esztendeje igazolt a Regginához, és bár a Ferencváros néhány éve már követeli a játékos után járó nevelési költséget az olasz klubtól (2012-ben jelentették fel a FIFA-nál a csapatot), csak mostanra jutott olyan szakaszba az ügy, hogy a nemzetközi szövetség ultimátumot adott.

„A FIFA Fegyelmi Bizottsága 6 pontos levonással fenyegette meg az olasz Reggina Calciót, amely 300 000 euróval tartozik a Ferencvárosi Torna Clubnak. Az olasz harmadosztályban jelenleg a bennmaradásért küzdő csapat 60 napos haladékot kapott tartozása rendezésére. Amennyiben a dél-olaszországi klub addig nem fizet az FTC-nek, életbe lép a pontlevonás, végső esetben pedig a FIFA utasítani fogja az Olasz Labdarúgó Szövetséget, hogy sorolják egy osztállyal lejjebb a Regginát, amelyet most 20 000 svájci frankra is megbüntettek. Az olasz egyesülettől korábban már levontak 4 pontot ebben az idényben anyagi nehézségeik miatt, vagyis erősen kérdéses, hogy az újabb határidőig tudnak-e fizetni a Fradinak" – fogalmazott ezzel kapcsolatban a fradi.hu.

A Reggina jelen állás szerint ettől az ügytől függetlenül is búcsút int majd a harmadik vonalnak, ugyanis utolsó helyen áll csoportjában, a biztos bennmaradást érő 15. helytől pedig 11 pont választja el.

Értesüléseink szerint a klub továbbra is súlyos anyagi gondokkal küzd, a vezetők többször is csak az utolsó pillanatban tudták törleszteni a játékosokkal fennálló tartozásukat, és mint az a fentiekben szerepel, már meg is büntették őket. (Az olasz profi csapatoktól három hónapnál régebbi tartozás esetén automatikusan pontokat von le a szövetség.) Ha pedig kiesne a gárda a negyedosztályba, akkor a profi státusát is elveszítené, ami azzal is együtt járna, hogy a játékosok szabadon igazolhatóvá válnának. Ezzel együtt pedig még az eddiginél is kérdésesebb lenne, hogyan tudja behajtani jogos követelését a Fradi egy amatőr klubtól.

A Kovácsik Ádámot képviselő World in Motion menedzserirodánál afelől érdeklődtünk, mennyiben befolyásolhatja ez az ügy a kapus pályafutását.

„Ádám amúgy is váltani szeretne a télen, mert az elmúlt nyáron teljesen szétesett, meggyengült a csapat, itt már nem tud fejlődni. Az előző szezonja jól sikerült a másodosztályú Carpinál. Ennek köszönhetően van is iránta érdeklődés Olaszországból. Ez a mostani szankció annyit jelenthet, hogy háromszázezer euróban szabják meg a kivásárlási árát, miután még 2017-ig szerződés köti a klubhoz. Mivel azonban fél év múlva akár ingyen is megszerezhetik, aligha akar érte fizetni egyetlen kérő is" – fogalmazott a kapust képviselő ügynökség részéről Lucza Gábor.

A Fradi számára talán még az jelenthetné a megoldást, ha megpróbálná visszaigazolni Kovácsikot a fizetésképtelen olasz klubtól. Úgy tudjuk, erről az opcióról még nem tárgyaltak a felek, de ez a megoldás a kapus számára csak abban az esetben jelenthetne valós előrelépési lehetőséget, ha a zöld-fehérektől időközben mondjuk külföldre távozna az ősszel remeklő, s a válogatottban is bemutatkozó Dibusz Dénes.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Hajnal Tamás (szabadon igazolható)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:
Popov Patrik, Haris Attila
Kiszemeltek: Elek Ákos (DVTK), Marcos Júnior (brazil, Fluminense – Brazília), Varga Roland (Győri ETO)
Távozók:
Kölcsönbe távozók: –
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak: Bosnjak Predrag (szerb-magyar, kölcsönbe), David Mateos (spanyol, érdeklődnek iránta: Betis – Spanyolország)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik