Novothnyból kihozta a gólokat a „most vagy soha” helyzet

Vágólapra másolva!
2015.03.05. 13:17
null
Novothny és a gólok a Südtirolban találtak újra egymásra (Fotó: www.fc-suedtirol.com)
Kemény időszakot hagyott maga mögött Novothny Soma, az olasz harmadosztályú FC Südtirol magyar csatára, aki új csapatában, korábbi edzője vezérletével megtalálta góllövő cipőjét.

 

A veszprémi születésű futballista 2012 óta tartozik a Serie A-ban szereplő Napoli kötelékébe. A nápolyiak tartalékcsapatában lejátszott 32 mérkőzés és 17 gól után a profik között, az olasz harmadosztályban (Lega Pro) tette próbára magát.

Elsőként a Paganese öltözőjébe sodorta a mercato szele. A 24 bajnoki mérkőzésen elért két gól és egy gólpassz messze elmaradt legjobbjától, ezt ő maga is elismeri.

„Csalódás volt számomra a Paganesénél eltöltött időszak. Nem hibáztatok senkit, egyszerűen többet vártam magamtól, ahogy mások is tőlem” – tekintett vissza a 2013–2014-es szezonra a Nemzeti Sport Online megkeresésére Novothny Soma.

„A nehéz hónapokat egy sérülés tetézte, 2014 tavaszán meg kellett műteni a vállam. A magyar válogatott erőnléti edzőjeként dolgozó Holanek Zoltánnak és a Győri ETO FC gyógytornászának, Radó Krisztinának köszönhetem, hogy újból alkalmas vagyok a labdarúgásra, hálás vagyok nekik. Öt-hat hónapot kellett kihagynom, a nyáron már a Napolival végeztem a felkészülést” – mesélte a még mindig csak húszéves csatár, akit 2014 nyarán újból egy harmadosztályú olasz klubhoz, a Mantovához adott kölcsön anyaegyesülete, a Napoli.

Itt is elkerülték a gólörömök Novothnyt, 13 mérkőzés, ebből csupán három teljes kilencven perc, gól nélkül.

„Nem volt könnyű a felépülés után formába lendülnöm, nehezen is ment, s tovább nehezítette, hogy az edző sem bízott bennem. Szó sincs neheztelésről, korrekt volt, nyíltan a szemembe mondta, hogy egy másik csatárban bízik, akivel már dolgozott együtt a Genoa tartalékcsapatánál. Minden alkalommal úgy kellett pályára lépnem, hogy belül éreztem, jó teljesítménnyel sem tudok beférni a csapatba.”

„Október, november magasságában értem el a százszázalékos fizikai állapotomat. Tudtam, hogy a Mantovánál hosszú távon nincs maradásom, így a menedzseremmel elkezdtünk új csapatot keresni.”

„A télen megkeresett Adolfo Sormani, aki a Napoli Primaveránál volt az edzőm. Kinevezték az FC Südtirol élére, tudta, hogy nem érzem jól magam a Mantovánál, így felajánlotta a közös munka lehetőségét, én pedig gondolkodás nélkül elfogadtam.”

(Sormani 2013 nyarán is szerette volna megszerezni a magyar csatárt, a vezetőedző akkor Gianfranco Zola másodedzőjeként dolgozott a Watfordnál, de nem jött össze az átigazolás. A Napoli ragaszkodik az olaszországi kölcsönjátékhoz.)

(Fotó: www.fc-suedtirol.com)
(Fotó: www.fc-suedtirol.com)

Novothny a Mantova jóvoltából már a téli átigazolási piac kezdete előtt csatlakozhatott a szintén harmadosztályú Südtirol keretéhez, és megkezdhette a közös edzéseket. Sormani bizalma, a környezetváltozás és a sikertelen hónapok utáni bizonyítási vágy pazar debütálást eredményezett: Novothny a Südtirol első 2015-ös bajnoki mérkőzésén két góllal, egy gólpasszal, 4–3-as győzelemmel mutatkozott be az Arezzo ellen.

„Most vagy soha, gondoltam magamban a mérkőzés előtt. Már az edzéseken éreztem, hogy sokkal jobb formában vagyok, illetve a mester kezdeményezőbb játékfelfogása is kedvező nekem. Szerencsére minden jól alakult az első meccsen, nyertünk, és két gólt is szereztem” – emlékezett vissza valamivel vidámabban a magyar támadó.

Novothny a következő mérkőzéseken is megtartotta gólerős formáját, első öt mérkőzésén négy találatot jegyzett.

Novothny az Alessandria ellen profi karrierje első kiállítását is átélhette, két sárga lap után kellett idő előtt az öltözőbe mennie.

A Lega Pro A-csoportjában jelenleg a 8. helyen álló csapat teljesítménye hullámzó. Hat veretlen bajnokival kezdte az évet a Südtirol, a megszerezhető 18 pontból 14-et gyűjtött, majd sorozatban négy vereség következett, legutóbb szerda este a rájátszásrivális FeralpiSalo fogott ki Novothnyékon (0–1) egy 85. percben szerzett góllal.

„Kisebb gödörbe kerültünk, dolgozunk rajta, hogy minél előbb kimásszunk belőle. Sok a hiányzó a keretben, szerdán a szerencse sem állt mellettünk, már nem először. Nagyon remélem, hogy újra megtaláljuk a fonalat, és visszakapaszkodunk, hiszen meg van tíz mérkőzés a bajnokságból.”

„Nincs kimondva, nem elvárás, de a csapat célja a rájátszásba kerülés” – mondta Novothny. A Südtirolt jelenleg tizenhárom pont választja el a biztos rájátszást érő helytől. A cél nem elérhetetlen, de nyomás nincs a játékosokon.”

Arra is kíváncsiak voltunk, mit vár saját magától Novothny a tavasz hátralévő részében.

„Szeretnék még legalább négy-öt gólt rúgni. Ha ez sikerül, felkelthetném egy Serie B-ben szereplő együttes figyelmét is. Bár távoli még, örömteli lenne a rájátszásba jutni a Südtirollal, hiszen azokra a csapatokra mindenki jobban fókuszál. Nyugodt vagyok, az edzőm bízik bennem és számít rám, abban az esetben is, ha esetleg másik klubhoz kerül.”

„Most az a legfontosabb, hogy keményen dolgozzak, megőrizzem az egészségem és gólokat rúgjak, akkor magamra irányíthatom a figyelmet, amelynek köszönhetően talán szakmailag is előreléphetek. De ne szaladjunk ennyire előre...”

Novothny Soma akcióban (Fotó: www.fc-suedtirol.com)
Novothny Soma akcióban (Fotó: www.fc-suedtirol.com)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik