Légiósok: Németh Krisztián után újabb magyar az MLS-ben?

Vágólapra másolva!
2016.01.11. 22:44
Négy éve került az egyesült államokbeli Old Dominion Universityhez a SZEOL SC nevelése, Militár Iván. A szegedi születésű labdarúgó azóta az egyetem történetének egyik legjobb játékosává vált, és a januári draft során akár az MLS-ben is (elő)szerződést kaphat. Militár Iván eddigi pályafutásáról a szegedma.hu közölt részletes összeállítást.

Militár Iván az előző szezonban 16 mérkőzésen három gólt és hét gólpasszt jegyzett az Old Dominion University együttesében, ezzel a csapat egyik legjobbjának bizonyult. A 19 éves kora óta a tengerentúlon élő Militár bizakodva várhatja a január 14-én kezdődő, három napon át tartó játékosbörzét, amely során az amerikai profi ligában szereplő csapatok kiválasztják, mely játékosokat szeretnék a soraikban tudni.Militár bizakodva várhatja a január 14-én kezdődő, három napon át tartó játékosbörzét, amely során az amerikai profi ligában szereplő csapatok kiválasztják, mely játékosokat szeretnék a soraikban tudni.

„Az első két körben nincs esélyem, hiszen ott általában amerikai játékosokat szoktak kiválasztani, főként azért, mert a ligával kötsz szerződést, nem a csapatokkal, az amerikai liga pedig vigyáz a tehetségekre, emiatt nincs is nagyon lehetőséged külföldiként az első két kör közelébe kerülni. De ez nem probléma, én a harmadik, negyedik körre számítok, ami még csak előszerződést ad. Ezt követően meg kell mutatni az edzőtáborban, hogy elég jó vagyok ahhoz, hogy komoly szerződést ajánljanak. Több lépcső van előttem, de bizakodóan várom a draftot. Ugyanakkor nem lesz probléma, ha nem draftolnak, nem ásom el magam ezzel” – mondta a 23 esztendős Militár a szegedma.hu-nak.

A szabályok szerint egy játékosnak legfeljebb négy szezonja van az egyetemi bajnokságban, így a nemrég lezárult idény volt Militár Iván számára az utolsó, innentől kezdve profi csapatot kell találnia.

„Ha úgy alakul, hogy esetleg nem draftolnak le, akkor a másodosztály is szóba jöhet, aminél egyébként nincsen kiesés és feljutás, szóval nem beszélhetünk klasszikus másodosztályról, hanem inkább egy másik ligáról, ami szintben kicsit az MLS alatt van. Ha még ez sem sikerül, akkor is futballozhatok még Európában, nem görcsölök a drafton. Mindig azt szoktam mondani, hogy ez az első lépés ahhoz, hogy profivá váljak, de ha nem ezen a csatornán keresztül leszek profi, nem leszek szomorú, mert van másik út is, nem csak az amerikai” – mondta karrierje folytatásáról Militár.

„Két dolgot szoktam mondani. Az egyik, hogy mindig a lehetőségek közül választok. Azok közül a lehetőségek közül választom ki a legjobbat, amik előttem állnak majd, ezt nem kötöm ahhoz, hogy melyik országban, melyik földrészen futballozom majd. Tizenkilenc évesen kerültem ki az Egyesült Államokba, tizenhat éves korom óta nem élek Szegeden. Nem félek attól, hogy milyen környezetbe kerülök, a legfontosabb, hogy olyan helyre kerüljek, amely inspirál, és ezáltal a legtöbbet ki tudjam hozni magamból. Ez alapján fogok dönteni, nem a földrajzi elhelyezkedés alapján. A másik dolog, én futballista vagyok, oda megyek, ahová mennem kell, ott akarok a legjobb lenni. Ha Magyarországon keresnek meg, akkor itt fogok futballozni, ez nem probléma nekem” – tette hozzá a futballista, aki itthonléte során részt vett a SZEOL SC téli alapozásának első edzésén.

Militár Iván az amerikai labdarúgás helyzetéről is szót ejtett.

„Kevesen tudják, hogy a világon a legtöbb gyerek Amerikában focizik. Ugyan Németországban van a legtöbb igazolt játékos, de Amerika ebben a tekintetben a második helyen van, a számok iszonyúak. A stadionok egészen elképesztőek, a mi egyetemi bajnokságunkban is komoly arénákban, komoly nézőszám előtt játszottam. Tíz-tizenöt év múlva meg kell nézni az amerikai futballt, és azt, hogy hová jutott. Tudás és kultúra az a két dolog, ami nincs az Egyesült Államokban, hiszen 1994-ben kezdték el komolyan venni a futballt. Amint ez meglesz, onnantól kezdve a világnak vigyáznia kell, mert az USA jön felfelé” – zárta mondandóját a szegedi születésű labdarúgó.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik