Légiósok: kincset talált a Bologna Nagy Ádám megszerzésével

Vágólapra másolva!
2016.09.04. 09:36
null
Valósággal beleszerettek Nagy Ádámba Olaszországban (Fotó: Facebook/BoognaFC)
Rendkívül alapos és tanulságos elemzést készített Nagy Ádám játékáról Alex Belinger, az ultimouomo.com című oldal szerzője, az olasz labdarúgás taktikai mélységeit kutató 22 éves osztrák fiatalember. Amint az Origo felfigyelt rá, a honlapján elérhető, „Beleszerettünk..." címen futó játékosportré-sorozatának legfrissebb részét a 21 éves magyar középpályásnak szentelte: a szerkesztett videobejátszásokkal színesített írás hosszasan taglalja a Bologna nyári szerzeményének pályafutását.

Nagyszerű észlelő képességgel van megáldva – írja a cikk a játékosról. – Kivételesen érzékeli a játékot, különösen a szabad területeket. Jól helyezkedik belső középpályásként, és mindig tudja, mi történik mögötte, ami alapfeltétele annak, hogy megfelelően pozicionálja magát a labdához és a többi játékoshoz képest. Amikor valamelyik csapattársa oldalra passzolja a labdát, Nagy tisztában van vele, hová kell mozdulnia, hogy a legtöbb esélye legyen bekapcsolódni a támadásba. Folyamatosan mozgásban van, mindig akarja a labdát, és ez a tulajdonság meghatározza a futballját. Amikor várja a labdát, gyakran impulzív, erős gesztusokkal kéri el. Átvételnél időnként nem teljesen tiszta az első érintése, de mindig a helyes irányba fordul. Általában már az előtt megvan a terve a labda megjátszására, hogy megérkezne hozzá, éppen ezért sokszor egyből továbbítja, akár egészen távolra is, a legjobban kihasználva a rendelkezésére álló teret.”

Labda nélküli mozgás

Nagy anbieten vs Diosgyor from Yung Calcio on Vimeo.


Az írás szerint technikai adottságai megkönnyítik a gyors megoldásait, jelentős előny, hogy kiválóan cselez, jobbal és ballal is jól indít, még ha pontosság tekintetében érezhető is némi különbség a jobb javára. Nem elvakult dicshimnusz a cikk, megfogalmazza azt is, miben kell javulnia Nagy Ádámnak.

Taktikai értelemben meg kell tanulnia kockáztatni. Jól lát a pályán, egy pillanat alatt képes dönteni, viszont gyakran túlságosan könnyű megoldást választ, és nem veszi figyelembe a megjátszott csapattársra nehezedő nyomást. Gyorsan játssza meg a labdát, de időnként nem méri fel, mi lehet a megjátszott társ következő lépése. Ha fiatal korára és kiváló tanulási képességére gondolunk, biztosak lehetünk benne, ezen a téren még segíthetik az edzői.”

Lényeges erénye, amelyet már mások is észrevettek, hogy minden passza után azonnal fut tovább, mutatja magát. A cikkszerző a gondolatmenetet folytatva rávilágít, Nagy Ádám előszeretettel adja a labdát oldalra, máskor vertikális mozgásaival teret nyit csapattársainak, van annyira intelligens, hogy a többiek feladatát is megkönnyítse. Játékszervezőként még fejlődhet, ugyanakkor segít megérteni a posztjával kapcsolatos korlátokat, ha tudjuk, a Ferencvárosban és a magyar válogatottnál a Bolognánál kapottól eltérő feladathoz szokott. Az osztrák szakíró arra is felhívja a figyelmet, mennyire hatékonyan támad le a középpályás, aki a passzolási csatornák lezárása mellett apró, gyors lépéseivel erős nyomást gyakorol az ellenfélre, aki így könnyebben hibázik. Alex Belinger az 56-szoros portugál válogatottal, a Genoa légiósával, Miguel Velosóval állítja párhuzamba a magyar játékost.

Letámadás

Nagy defensiv Deckungsschattennutzung vs Diosgyor from Yung Calcio on Vimeo.


„A genovai középpályás lassúnak tűnhet, valójában igen gyorsan gondolkodik, és védekező játékát látva – a bajnokság egyik legjobbja. Nem nyer látványos párharcokat, nem fut sebesen, nem használja sokat a testét. Pedig a labdaszerzés önmagában felértékeli a teljesítményt, és Velosóhoz hasonlóan Nagy éppen abban jó, hogy felesleges ütközések nélkül, helyezkedéssel, megelőzéssel, passzok elcsípésével képes elvenni az ellenféltől a labdát. Ámbátor megkülönbözteti a portugáltól, hogy gyorsabb nála.”

Végül az ultimouomo.com elemzése felveti a dilemmát, vajon a hátvédsor előtti szűrő vagy a Roberto Donadoni edző elképzelte klasszikus játékszervező pozíciója fekszik-e inkább Nagy Ádámnak, és arra a következtetésre jut, bár az utóbbi áll tőle távolabb, némi idomulással irányítóként is képes helytállni.

Pompás üzletet kötött a Bologna azzal, hogy mindössze másfél millió euróért megvette Nagy Ádámot – szól az összegzés. – Nem mindennapi intelligencia jellemzi, és így gyorsan elsajátíthatja azokat az elemeket, amelyekkel még ismerkednie kell, ha meg akar felelni az olasz bajnokság követelményeinek. Mivel erényei nem szembeötlők, a média talán a kelleténél kevesebb figyelmet szentelt neki, a csapatban mindazonáltal kétségtelenül egyre fontosabb helyet követel magának.”

Innamorati di Adam Nagy

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik