Légiósok: Fontos hónapok állnak előttem – Szoboszlai

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.03.05. 08:54
null
Szoboszlai Dominik mindent elkövet, hogy vezérré lépjen elő salzburgi klubcsapatában (Fotó: Getty Images)
Egyelőre nem gondol a klubváltásra a Salzburg és a magyar válogatott középpályása, aki csalódásként élte meg a korai Európa-liga búcsút, és a mai napig tartja a kapcsolatot a Dortmundban szárnyaló Erling Haalanddal.

 

– Csalódott?
– Igen, mert a Bajnokok Ligája csoportkörében nyújtott teljesítményünk után bíztam benne, hogy egy fordulónál többet élünk meg a tavasszal az Európa-ligában – válaszolta lapunknak Szoboszlai Dominik, a Salzburg 19 esztendős, nyolcszoros magyar válogatott középpályása. – A Frankfurt elleni párharc legnagyobb tanulsága, hogy ezen a szinten egyetlen percre sem lehet kiengedni. A csapat erejét mutatja, hogy a visszavágót sokáig nyílttá tettük, de a helyzeteink sajnos kimaradtak, így nem sikerült a bravúr. Innentől a bajnokságra és az osztrák kupára koncentrálunk.

– Frankfurtban önmagukhoz képest is gyengébb teljesítményt nyújtottak, vagy ennyivel jobb volt a Frankfurt?
– Inkább az volt a baj, hogy túl egyszerűen elengedtük az idegenbeli találkozót. Semmi sem sikerült, a helyzetek is kimaradtak – ez lett a vége. Képtelenek voltunk úgy futballozni, ahogyan azt a BL-csoportkörben látták tőlünk. A gyengébb teljesítményt pedig nem foghatjuk Erling Haaland és Minamino Takumi hiányára, mert a helyükre lépő játékosok is minőségi labdarúgók. Ráadásul a hat őszi európai kupameccsünkből Erling négyszer a padról várta a kezdő sípszót, mégis felvettük a versenyt a topcsapatokkal.

– Azért az említett két támadóval nyilván más lett volna a Frankfurt elleni párharc...
– Ezt már sohasem tudjuk meg, de ahogyan említettem, ez nem lehet kifogás. Az ősszel is játszottunk nélkülük, meg kellett volna oldani a feladatot.

– Most szinte az egész futballvilág Erling Haalandról beszél. Számított rá, hogy korábbi csapattársa ilyen mutatókkal kezd Dortmundban?
– Igazából már a hivatalos bejelentés előtt tudtam, hogy Németországba szerződik, örültem, hogy a Dortmundot választotta. A mai napig tartjuk a kapcsolatot, szurkoltam neki, hogy jól sikerüljön a bemutatkozása, és egyelőre meg is ugrotta a lécet. Remélem, ugyanígy folytatja.

– A Salzburgnak viszont valamin változtatnia kellene, mert a legutóbbi négy bajnokijából egyet sem nyert meg.
– Nagyjából tudjuk az okokat, de ezeket megtartjuk magunknak. Mindenki tisztában van a feladatával a csapatban, így nekünk erre kell összpontosítanunk, hogy legközelebb ne történjen meg, ami most hétfőn: kikaptunk az Altachtól, amelyet az ősszel hat nullára legyőztünk. Minden csapatnak akadnak gyengébb periódusai, mi most kerültünk hullámvölgybe, de kilábalunk belőle, és ismét elkezdünk nyerni.

– Itt az alkalom, hogy a nehéz helyzetben vezérré lépjen elő!
– Természetesen az a célom, hogy a csapat egyik vezérévé váljak. Csütörtökön rangadót játszunk a LASK ellen az Osztrák Kupa elődöntőjében, a célunk a döntőbe jutás. Hamarosan kezdődik a bajnokság rájátszása is, bízom benne, hogy kiegyensúlyozott, jó teljesítménnyel tudom segíteni csapatomat.

Március 26. nagy nap lehet a fiatal magyar válogatott középpályás életében (Fotó: Tumbász Hédi)
Március 26. nagy nap lehet a fiatal magyar válogatott középpályás életében (Fotó: Tumbász Hédi)

– A jelenlegi éllovas LASK-kal szembeni hat pont a hátrányuk a bajnokságban – ez sok vagy kevés?
– Mivel a rájátszásnál megfelezik a pontokat, gyakorlatilag csak három pont az előnye. Még kétszer találkozunk vele, azon a két találkozón nem hibázhatunk, ahogyan a hátralévő többin sem.

– Mennyit számíthat a fejlődése szempontjából, hogy egész tavasszal győzelmi kényszerben játszik a Salzburg?
– Fontos hónapok állnak előttem, és bízom benne, hogy nem okozok csalódást. Számszerűen nem határoztam meg célokat magammal szemben, de amellett, hogy gólokkal és gólpasszokkal akarom segíteni a csapatot, szeretnék a játékommal is kitűnni.

– A Frankfurt elleni idegenbeli meccsen megfordult a fejében, milyen érzés lenne hétről hétre Bundesliga-stadionokban, Európa egyik legerősebb bajnokságában játszani?
– Mérkőzések közben nem ez jár a fejemben, ilyenkor minden idegszálammal a csapatomra és a válogatottra koncentrálok. Semmilyen, a lehetséges átigazolásommal kapcsolatos kérdés nem foglalkoztat jelenleg.

– Mennyit gondol ezekben a napokban a Nemzetek Ligájára? Márciusban a mostani sorozat rájátszásában kijuthatnak az Európa-bajnokságra, míg kedden már a következő kiírás csoportjait sorsolták ki.
– Gyakran gondolok a Bulgária elleni meccsre, már csak azért is, mert szinte mindennap látok olyan bejegyzést az interneten, amelyben visszaszámolnak az összecsapásig. Emiatt nem is lehet elfelejteni, milyen fontos mérkőzés vár ránk, nyilván nem is akarom, de előbb még Salzburgban kell visszatalálni a helyes útra. Amikor elérkezik az idő, ott leszek a válogatottnál, és mindent beleadok, hogy segítsem a csapatot. Ami a következő kiírást illeti, erős négyesbe kerültünk, de az őszi meccsek még nagyon távoliak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik